Navrat na hlavni stranu

Home - Domov
Margareta Hruza hleda domov. Alespon ve filmu. K tomu si prizvala dva kameramany, Petra Koblovskeho a Jakuba Simunka. Strih Lucie Haladova a Tonicka Jankova, hudba Dominik Renc. Produkce Negativ - Pavel Strnad.
Rok 1968 byl tak ponekud zvlastni. Na rozdil od let normalizace ho clovek ma v hlave den po dni, mesic po mesici. Byl zvlastni nejen tim, co se delo na politicke scene, ale i tim, o cem se hovorilo. Byla zde nadeje i zklamani. Sladka nejistota i ochutnavani zakazaneho ovoce svobody. Najednou se otevrely hranice. Nezalezelo na penezich. V bance mu vymenili par sestaku, ale uz stacilo zvednout palec a mirit na Domazlice a najednou zastavil nakladak, ktery vezl drivi do sousedni vesnice v Bavorsku a pak jiz byly reklamy na Coca-Colu, vylohy preplnene zbozim. Bylo to zajimave, ale nic vic, kvuli tomu se prece neodchazelo. Po cestach do Anglie, Francie, Holandska a Nemecka jsme se vraceli domu, protoze tam byl nas domov, nasi sourozenci, nasi rodice, nasi pratele, nase ulice, klub, kteremu jsme fandili
Nezvykla svoboda vtrhla i do sdelovacich prostredku. Diskutovalo se o vedouci uloze strany, o modernim umeni, o literature, ale i o sexu V Jablonci zacali se striptyzem, ktery se rychlosti svetla prenesl i do Vodickovy ulice, kde byla obrovska reklama Krasa bez zavoje.
Menily se i vztahy mezi lidmi. Vznikaly nove vazby, ktere zalezely na momentalni situaci. Lide se rozchazeli, odchazeli do emigrace. Doposud prostor jim dany a vyhrazeny byl nahrazen volbou. Po kratkou dobu se lide mohli rozhodnout mezi emigraci a zivotem bez domova a zivotem doma, ale bez svobody. Margaretiny rodice se rozhodli v roce 1969 pro Norsko. Jednu z nejhezcich zemi v Evrope, ale zaroven pro zemi, ktera je limitovana. Podobne jako v dalsich evropskych zemich nelze udelat karieru jako treba v Americe. Matka znovu emigruje, tentokrat do Los Angeles, do Hollywoodu.
Dospivajici Margareta je bez domova, vykorenena, pohybuje se mezi Norskem, Ceskem, kam se navratila svoboda a Amerikou.
Po letech, jiz jako dospela zena, se snazi analyzovat situaci. Zjistit, jestli clovek vubec domov potrebuje a kde to je. Pokousi se znovu zabydlet v Oslu, kde ma pritele i urcite zazemi. Zjistit, kde maji domov jeji rodice.
Pri teto analyze hovori s rodici. Otazkou je, jestli by k temto rozhovorum doslo bez kamery. Jestli je to bezny proces, kdy dospeli lide se ptaji na urcite otazky svych rodicu a jestli by si rodice udelali cas, i kdyby zde nebyla kamera a jestli bez ni by tak presne a stejne zduvodnovali sva rozhodnuti, ktera udelali pred rokem, ci ctyriceti nebo petadvaceti lety. Skutecnosti je, ze vsichni vypadaji naprosto prirozene. Prestoze mluvi cesky, jejich rec je poznamenana dlouhou emigraci.
Dosahli urciteho uspechu, ale ztratili domov. Film zustava otevreny. Margareta se vraci do Prahy, ale nalezne tam svuj domov? Ma nadeji.
Madarsky reziser Istvan Szabo se v roce 1970 pokusil ve filmu Sazka na iluze ukazat rozdilnost dvou svetu. Jancsiho a Kati. Jancsi po roce 1956 zustal v Madarsku, Kata zije ve Francii. Jejich svety jsou natolik jine, ze se nemohou potkat. Je to pouze sazka na iluze, sazka na neco, co uz neexistuje. Pres ojedinelou snahu rezisera v dobe komunismu se podivat na problem z obou stran a pres pokus oprostit se od cernobileho videni, v nemz emigrace je vzdy negativni, se nedostal k tomu, co emigrace znamena pro druhou generaci.
Margareta Hruza se pokusila na plzenskem festivalu Finale priblizit tento svet, svet deti, ktere se narodily rodicum bez domova svym filmem. Film asi hovori vic k nam emigrantum nez k lidem v Cechach ci na Slovensku. Vzdyt pojem bezdomovci tam pred rokem 1989 neznali a oznacuje se tim ekonomicky nejslabsi skupina obyvatelstva. Ve skutecnosti film Home - Domov je vlastne take o bezdomovcich, ale bohatych, a svym zpusobem i uspesnych.
V jedne psychologicke studii se rika, ze veznum je za trest odebran "domov". Pro mnohe se naopak vezeni stava domovem. Mistem, kde maji pratele, kde vse znaji, kde se citi dobre.
Srpen 1968 odebral mnohym domov. Nekteri nalezli novy domov za hranicemi. Nekteri se s tim ani po letech nedokazi vyrovnat. Nekteri o tom ani nepremysleji, ale mozna se nad tim zamysleji jejich deti. Film Margarety Hruzy Home-Domov je takovym zamyslenim a stoji za shlednuti.
www.homethefilm.com
Prodej: hruzam@gmail.com
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu