Navrat na hlavni stranu

Tri hlasy o Rusku
Behem minuleho mesice se v zapadnim tisku objevily tri clanky, zajimave prekvapive souzvucnym ladenim.
Peter Hitchens, komentator London Mail se v clanku Moscow Hangover v casopise The American Conservative zamysli nad stavem dnesniho Ruska: Lituje, ze uz nemame studenou valku, ze uz nemuzeme povesit radikalni levici na zapade kolem krku Kreml (z nehoz byla vymetena vsechna ideologie a dogma a gulag, takze zbyl jen dalsi sprosty despotismus). Hitchens cituje Solzenicynovu stiznost, ze Zelezna opona zabranila do Sovetskeho svazu pristup vsemu s vyjimkou mocuvky smejdu zapadni kultury a soucasne branila sireni revoluce. Mnozi Rusove pouzivaji pro ruskou demokracii termin "dermokratiya" (neco jako vlada vymesku) a zatimco jejich soukromy zivot je nyni svobodny, jejich silnicni system je primitivni, zemedelstvi je zruinovane (Rusko dovazi 60 az 70 % potravin), zeme ma par zrudne bohatych (130 miliardaru) jedincu a obrovskou, rostouci tridu extremne chudych lidi - ctvrtina obyvatel zije za dva dolary denne. Hitchens si moc nemysli o uloze, kterou zapad a hlavne USA hraly a hraji v modelovani ruskeho osudu: v dobe, kdy Gorbacev rozmontovaval Sovetsky svaz, zapad zatlacil Rusko k ponizujicim hranicim nadiktovanym mirem Brest Litevskym a NATO se nastehovalo k ruskym dverim.
Americke zasahy do statu byvaleho Sovetskeho svazu jsou pochybne, ponevadz USA nema ani dostatecnou vojenskou moc, ani trvaly zajem v teto oblasti. Zapad podporoval dravci kapitalismus, ale udelal malo pro nastoleni nezavisleho soudniho systemu (neco, co alespon v nejake forme zustalo po Britech v jejich byvalem imperiu).
Ve svem clanku v International Herald Tribune z 1. cervence 2008, Wrong on Russia, Stephen F. Cohen rovnez kritizuje triumfalistickou politiku USA vuci Rusku, vyplyvajici z pojeti konce studene valky, ze Amerika vyhrala tento ctyricetilety konflikt, ze Sovetsky svaz byl porazen stejne jako Nemecko a Japonsko v druhe svetove valce a ze vitez sebere vsecko; Putinovu zahranicni politiku behemposlednich osmi let vidi jako reakci na tuto washingtonskou politiku, ktera v Moskve vytvari dojem, ze USA si osobuje pravo dohlizet na rusky postkomunisticky politicky a hospodarsky vyvoj a ze Rusko ustoupi americkym mezinarodnim zajmum. Vysledek je vztah mezi obema zememi, ktery Cohen oznacuje jako studeny mir, v jeho ocich mozna nebezpecnejsi nez studena valka. Bitevni cara se posunula od Berlina a z tretiho sveta k hranicim Ruska, jeho obrovske skladiste materialu masoveho niceni a tisice raket podlehaji nedostatecne kontrole a ani v jedne ani druhe zemi neni efektivni opozice proti agresivni politice vlady. Rusko dosud ma arsenal zbrani, jimiz muze znicit USA, vojensko-industrialni komplex temer rovny americkemu ve vyrobe zbrani pro export, nuklearni zbrane,  zadane teroristy. Jeho vyznam pro bezpecnost USA zvysuje skutecnost, ze vlastni nejvetsi uzemi na svete, umistnene na Zapade i na Vychode, na krizovatkach civilizaci a nejbohatsi olejova a plynova pole na nasi planete. Jeho strategicky potencial zahrnuje Evropu, Iran a dalsi zeme Stredniho Vychodu, Severni Koreu, Cinu, Indii, Afganistan a dokonce Jizni Ameriku. Bezpecnost Spojenych statu je mozna odvislejsi od Ruska vic nez bezpecnost Ruska od USA...
Posledni clanek, o kterem se chci zminit rovnez vysel 1. cervence 2008 a rovnez v International Herald Tribune. Vysel pod titulem Unconventional Wisdom about Russia. Jeho autorem je jedna z nejvlivnejsich postav druhe poloviny minuleho stoleti, Henry A. Kissinger. Kissinger si zajel do Moskvy, kde se setkal s vedoucimi politickymi osobnostmi politickeho sveta i s reprezentanty ruznych vekovych skupin v obchodnim i intelektualnim svete. A tato navsteva ho presvedcila, ze nazor, ktery vidi instalaci Dimitrije Medvedeva prezidentem ruske federace jako pokracovani dvou terminu dominujici a prilis sebevedome zahranicni politiky Vladimira Putina, je prilis jednoduchy a predcasny. Kissingerovi proste nedava smysl, proc by Putin na vrcholu moci volil komplikovanou cestu k uradu ministerskeho predsedy, kdyz - jsa na vrcholu moci - mohl proste pozmenit ustavu a zustat prezidentem dalsi termin. Kissinger se domniva, ze v Rusku opravdu dochazi k nove politicke etape, ke skutecnemu deleni moci, k prechodu z faze konsolidace do faze modernizace. Pristich nekolik mesicu Rusko bude pracovat na zabezpeceni narodni bezpecnosti. Politika sebevedomych zasahu americke politiky do sfery, kterou Rusove povazuji za svoji (americke vlady od r. 1991 se chovaji jako kdyby vytvoreni ruske demokracie bylo americkym ukolem), vytvari riziko zmareni geopolitickych i mravnich cilu. Kissinger povazuje soucasnost za jedno z nejslibnejsich udobi v ruske historii k otevreni moderni spolecnosti. Geopoliticke skutecnosti nabizeji neobycejne moznosti pro strategickou spolupraci mezi byvalymi souperi ve studene valce, kteri dohromady kontroluji 90% nuklearnich zbrani. Rusti vudci jsou si vedomi strategickeho omezeni a Putin hleda spolehliveho partnera a USA je pravdepodobne nejprijatelnejsi, i kdyz vetsina Rusu povazuje Ameriku za prilis domyslivou a rozhodnutou zpomalit ruskou obnovu a posunuti zapadniho bezpecnostniho systemu od Labe az skoro k Moskve jim pripomina rozsah upadku jejich zeme. Kissinger se domniva, ze Zapad muze docilit vic trpelivosti a historickym pochopenim, nez urazenym odtahovanim a verejnym kazanim. 
Prekvapila mne podobnost historickeho pohledu tri muzu ruzneho pozadi v clancich, ktere vysly skoro soucasne. Myslim, ze si zaslouzi duverne pozornosti premyslejicich lidi v Moskve i Washingtonu.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu