Navrat na hlavni stranu

Jubilejni 60. kongres CSSK se konal v Calgary
Senator Martin Mejstrik a dr. Pavel Zacek, reditel Ustavu pro studium totality, prijali pozvani Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade (CSSK), aby se zucastnili jeho jubilejniho 60. kongresu. Konal se tentokrate v Calgary, v provincii Alberta, ve dnech 13. az 15. cervna 2008 a poradalo jej ustredi teto organizace s calgarskou pobockou. Zasedani ridil predseda Sdruzeni Gustav Pliva.
Ceske a slovenske sdruzeni v Kanade bylo zalozeno pred 69 lety. Jako jedna z nejvetsich krajanskych organizaci ve svete ve sve historii sehrala od sveho zalozeni v roce 1939 vyznamnou ulohu v pomoci ceskym a slovenskym emigrantum prichazejicim do Kanady a take pri pomoci obcanum v Ceskoslovensku a v protektoratu Böhmen und Mahren.
Ostatne, jak pravicove je zdejsi krajanska komunita zalozena, o tom svedci i skutecnost, ze svymi hlasy v minulych volbach zajistili krajane v exilu Mirkovi Topolankovi potrebny pocet mandatu v Parlamentu, bez nichz by nebyl schopen sestavit vladu. Nebyt toho, vladli by dnes soc. demokrati spolecne s komunisty.
Velmi poucne, konkretni a zajimave prispevky, ktere Martin Mejstrik a Pavel Zacek na kongresu prednesli, spolu s jejich odpovedmi na otazky pritomnych, se setkaly s obrovskym zajmem jak delegatu kongresu, tak i ostatnich hostu. Nektere zalezitosti se diskutovaly i neformalne mimo jednani kongresu.
Jako kazdy rok, tak i ten letosni kongres CSSK vyvrcholil slavnostnim aktem predavani Cen T. G. Masaryka. Masarykova cena je nejvyssim uznanim a poctou Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade. Toto uznani se udeluje Kanadanum ceskeho ci slovenskeho puvodu, kteri dosahli vyznamnych uspechu na nekterem useku lidske cinnosti a osobam nebo organizacim jakehokoliv puvodu, ktere se zaslouzily o svobodne Ceskoslovensko nebo obohatily zivot Cechu a Slovaku v Kanade.
Jednim z peti, kteri letos toto nejvyssi uznani CSSK obdrzeli, byl take senator Martin Mejstrik. Pan senator Martin Mejstrik Masarykovu cenu obdrzel za svou roli pri svrzeni komunisticke diktatury v roce 1989 a za neutuchajici iniciativy smerujici k vyrovnani se s komunismem. Vymena zkusenosti a nazoru na palcive problemy na politicke scene v Ceske republice takovym zpusobem, byla prospesna obema stranam: zastupcum Ceske republiky a delegatum a hostum 60. kongresu.
V Ottawe, dne 21. cervna 2008
Dr. Gustav Pliva predseda CSSK
Ottawsky zpravodaj

Navrat na hlavni stranu