Navrat na hlavni stranu

S rizkem do Chorvatska?
Nuze, jsem presvedcen, ze teprve nalezite vybaveni a peclive materialni zajisteni prinasi cestovateli tu pravou radost a poteseni na cestach. A jak tomu bylo tentokrat? Inu, posudte sami.
Klobasky, trvanlivy salamek, slaninka, syr pareny, uzeny i taveny, a nekolik lanchmeatovych konzervicek, vse to zaujalo v batohu sve presne misto. Ani ne moc ani malo. Byl jsem sam se sebou nadmiru spokojen. Ne vsak dlouho. Prvni znepokojeni se dostavilo pote, co v hloucku turistu miricich na autobusove nadrazi kdosi nezodpovedne rozsiril famu, ze do zeme chorvatske, ktera se shodou okolnosti ztotoznovala s cilem me cesty, nelze dovazet ani masne ani mlecne produkty. Spolu s nervozitou byl moji prvni reakci znamy slintavy Pavlovuv reflex. Jeste predtim, nez me mohla ozarit nablyskana karoserie naseho dalkoveho autokaru, schroustal jsem nejvrchnejsi klobasy. Samozrejme bez chleba. Na nej se pry opatreni nevztahuje. Prikusoval jsem tedy kvalitni emental, nebot pojidat samotny salam, a klobasu obzvlast, jest, jak znamo, velky hrich.
Batohu jsem tedy mirne ulehcil, ale o to vice me tizily chmurne predstavy, co bude s mym proviantem dal. Zbytecne. Busvedouci vida mou skleslost, me rozhodne ujistil, ze podle posledni zpravy zastupitelskeho uradu Chorvatske republiky se predmetne narizeni odvolava. Oh, jak zhluboka jsem si oddychl. Neni nic krasnejsiho nez vyjizdet na cestu bez starosti a s volnou mysli. Ale tak uplne tomu zase nebylo. Zacal jsem si vycitat, jak unahlene jsem propadl panice, jak mnoho me muze prave zkonzumovane tam v tech divokych horach chybet. A jelikoz se obchod s lahudkami nachazel jen par kroku a ridic prislibil, ze posecka, ucinil jsem to nejmoudrejsi: chybejici dokoupil a jeste pridal navrch. Dle ocekavani tim byla nastolena i ma vnitrni rovnovaha.
Pohoda vladla v celem autobuse. Jednoduse se tak ukazalo, ze srovnatelnymi cestovnimi zasobami je vybaven naprosto kazdy, aniz by mel v planu ucinit byt jediny vyslap z plaze obklopene kiosky a restauracemi. Ale proc ne, rikam si. Proti gustu zadny disputat.
Situace se dramaticky zmenila, kdyz kapitan autobusu zcela netakticky prerusil na obrazovce videa vsemi s bozskym rozpolozenim sledovany trhak Slunce, seno, jahody a par facek. Oznamil, ze dle prave vysilane zpravy CTK chorvatske ministerstvo zemedelstvi potvrzuje platnost zakazu dovozu, atd. atd., s vyjimkou dovozu kojenecke stravy, atd. atd. Podle vseho zprava zasahla vsechny. Prestoze obrazovka videa ihned zase ozila, ruch byl takovy, ze skvele vtipy hlavnich filmovych protagonistu uplne zanikly. Nikdo se take uz od teto chvile nesmal. Strucne a kratce receno, vsichni, busvedouciho nevyjimaje, dostali hromadne hlad. Ve vzduchu zavonely rizky, karbanatky, cabajky a dost mozna i pivni syrecky, tak se ty vune mixovaly, az ani nevonely. Jakasi dama na prvnim sedadle dokonce obetave krmila ridice. Ten zahy, s plnymi usty a vyboulenyma ocima oznamil, ze zastavuje, abychom si mohli z tasek a kufru ulozenych v zavazadlovem prostoru vybrat, co potrebujeme. Nikdo se na nic neptal, kazdy vedel, o co jde. Jelikoz padla jiz tma a misto, kde autokar zastavil nebylo osvetleno, vypukl opravdicky chaos, cestujici ovladla nekontrolovatelna nervozita. Padlo i par tech facek. Na slunce, (seno) a jahody ted ocividne nikdo nepomyslil.
Opousteli jsme nouzove stanoviste za vseobecne nepohody, strkanic a vzajemneho prekrikovani. Na silnici po nas zustaly promastene papiry, nad nimiz lehce poletovaly igelitove sacky a tasky s napisy Tesko, Hypernova, Kaufland
Konzumace pokracovala ve velkem. Heslo okamziku znelo: Nic nesmi prijit nazmar. Soucasti vyhlaseneho chorvatskeho opatreni byly totiz i avizovane sankce v podobe zabaveni nedovoleneho zbozi a nemala pokuta. Nyni se hralo o cas. Uvedomovali si to vsichni. Ti predvidavi vytahli z kufru i zasoby tekute, ktere cely ten narocny proces konzumace urychlovaly a zefektivnovaly.
A ted jiz jsem se tesil na zaslouzeny nocni klid. Bylo prece v zajmu kazdeho, abychom do zeme zaslibene dorazili nanejvyse odpocati. Bohuzel. Ted to teprve zacalo. Dusledky neplanovaneho a nezrizeneho prezirani na sebe nenechaly dlouho cekat. Zkratka a proste metabolicke procesy se nedaji zastavit. Navic nekteri mene odolni spolucestujici si ulehcovali takzvanou horni cestou. Prekvapilo me, jak prudky dominovy efekt to vyvolalo. Jedna zadost o zastaveni stridala druhou. Kapitan prepravy zprvu hrozil, pak prosil, ze takhle nedodrzime predepsany jizdni rad, ale pote, co jsem ho zahledl mezi ostatnimi bezvladne opreneho o nas moderni dopravni prostredek, na dalsi vyzvy ke statecnosti a odolnosti sam dobrovolne rezignoval.
Ke vsemu tomu se pridala zrejme technicka zavada s klimatizaci. Jak jinak si vysvetlit, ze toto jinak skvele zarizeni naprosto nestacilo zajistovat svoji zakladni funkci. Ano, vzduch byl doslova nedychatelny.
Konecne jsme dorazili k chorvatske hranici. Slouzici celni personal nas zdravil pouze z povzdali. K puvodne nablyskanemu autokaru se zjevne zdrahal priblizit. Podle meho soudu to nemohlo byt z obavy pred nepratelsky naladenymi cestujicimi. Tech uz nebylo. Vzdyt nikdo, vubec nikdo ze zemdlelych a polomrtvych pasazeru nebyl sto ani dustojne reflektovat posledni uredni informaci. Totiz, ze opatreni ve veci zakazu dovozu masnych a mlecnych produktu ze zemi EU je docasne pozastaveno. Pak by to tem Chorvatum rozhodne nemohlo projit tak lehce.
Miroslav Petr-Chorvatsko
cerven 2008

Navrat na hlavni stranu