Navrat na hlavni stranu

Kresba M. Gabankove

ALES BREZINA - 60
Nijak zvlast nespechal, aby se k zacinajicimu kmetstvi hlasil. Naopak: v den po narozeninach ujel nejmene stovku kilometru na kole a den po narozeninach kazal v Ceskoslovenskem baptistickem kostele, neco, co neudelal vic jak tricet let. Pred sedesati lety (narodil se 12.cervence 1948) sice na kole nejezdil, ale s kostelem neco spolecneho mel: par dni po narozeni byl pokrten v smichovskem evangelickem kostele fararem Kucerou (mimochodem fararem Milady Horakove, kteremu ale nebylo dovoleno, aby ji pred smrti navstivil). Ale na Smichove se dlouho nezdrzel. Ponevadz byl neduzive dite (jeho slova), mel travit hodne casu na cerstvem vzduchu a na to se lip hodily vrsovicke ulice. Navic vyrustal pobliz stadionu Slavie, kde jeho detskym idolem (dnes vice-mene zapomenuta legenda) byl brankar Bretislav Dolejsi, zijici v Kalifornii (ja fandil jinemu, hodne drivejsimu, brankari Slavie, Frantisku Planickovi).
Ales Brezina - jak sam skoro pysne priznava - zvlastni student nebyl. Ale dostal prvni cenu v Soutezi technicke tvorivosti mladeze za tranzistorovy zesilovac, zrejme hlavne proto, ze jeho souperi byli diskvalifikovani, ponevadz porota pochybovala, ze to delali sami. Naproti tomu jediny pohled na Brezinuv vytvor stacil, aby porota byla jista, ze tohle udelal Brezina sam. A i kdyz propasl skolni rozhlasove hlaseni o svem uspechu (chodil a dosud chodi vsude pozde), nova technologie mu ucarovala a tak ve svem technologickem vzdelani nejaky cas pokracoval na elektrotechnicke prumyslovce, kde ho mimo jine jako externista ucil profesor Zach, vyznamny funkcionar CSSK ve Vancouveru. Jenze Brezina se zatim pustil do cetby Dostojevskeho a Grahama Greena a prihlasil se na teologickou fakultu. To se nelibilo vedeni Stredni prumyslove skoly spojove techniky, kteremu nahralo, ze nekdo zvenci podlozil kliku skolnich dveri prknem a ucitele se nemohli dostat ze skoly. Z cinu byl obvinen student Brezina a byl vyloucen ze skoly. Kdyz se skutecny vinik po case priznal, Brezinovi bylo nepodminecne vylouceni zmeneno na podminecne a pachatel dostal pochvalu za cestne jednani.
Ale to nijak nezmenilo Brezinovo vzpurne chovani vuci rezimu: pred dokoncenim studia na Komenskeho evangelicke bohoslovecke fakulte v roce 1972 (kde nastoupil v roce 1967) byl vyloucen. Oficialne proto, ze i pres napomenuti nezmenil svuj vztah k verejnosti a kolektivu, ale hlavne proto, ze protestoval proti vylouceni Jana Kozlika, ktery byl zvolen studentskym prefektem a s kterym Brezina 25.unora 1971 pri oslave Unora sundal okupacni vlajky z bohosloveckeho seminare. Jestlize jeho boj s rezimem se nejevil prave uspesny (kdyby se byval narodil o deset let drive, skoncil by asi dozivotnim kriminalem), jeho brankarska kariera se vyvijela daleko slibneji. Za jeden zapas v dvacetistupnovem mrazu a snezeni mu trener jmenem Husak (hraval kdysi ligu za Rakovnik) koupil ctyri piva. Pivo hralo rozhodujici roli v zapase, o nemz je Brezina presvedcen, ze v nem podal svuj nejlepsi vykon, i kdyz jeho muzstvo (Union Malesice) prohralo (s Branikem B) 12:1. Zapas se mel hrat rano, byl odlozen, Brezinovi spoluhraci (s vyjimkou Breziny, ktery vyrizoval nejake zalezitosti) se odebrali do restaurace, kde tak holdovali pivu, ze se na hristi jen potaceli a tak Brezinovi nezbylo nez zabranit jeste vetsi porazce a chytat jako Dolejsi. A pak pracoval v lese, na vrtech a v nemocnici, kde mimo jine osetroval i Jana Wericha.
Po podpisu Charty 77 byl pro nenastoupeni vojenske sluzby zatcen a odsouzen na dva a pul roku do vezeni. Po propusteni pracoval na poste, nez se mu pomoci mezinarodnich instituci podarilo odejit do exilu. V exilu - misto, aby si budoval hospodarskou zakladnu, projel stopem celou Ameriku a Kanadu a pak teprve zacal pracovat. Od roku 1981 byl zamestnan v Novem domove, kde jsem se s nim prvne seznamil, a v roce 1991 zalozil Satellite. Mezitim spolupracoval s rozhlasovymi stanicemi Hlas Ameriky, Svobodna Evropa a Radio Canada International. Take v letech 1973-1976 se mu podarilo natocit film, je jednim z medialnich partneru plzenskeho filmoveho festivalu Finale a v Torontu spolu s Karlou Hartlovou zalozili televizni skupinu Okno, nez se vydali za dalsimi vyboji.
Zacal jsem tuto crtu zminkou o kole. Na kole Brezina zacal jezdit, kdyz pracoval na vrtech. A dnes je to jeho hlavni dopravni prostredek. I fotbal jeste hraje - jen se z hriste presunul do telocvicny. A i kdyz snad je trochu mirnejsi, nesahejte mu na neco, v co opravdu veri. Ales Brezina vi, ze pravda a vira jsou mocne zbrane a dovede je pouzit.
Preji Vam - za sebe a jiste i za Vase ctenare - hodne zdravi a uspechu.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu