Navrat na hlavni stranu

MILUSKA PERINOVA
Tak zvani obycejni lide obycejne nedrazdi nasi zvedavost. A i pokud jde o celebrity a historii svych zemi jsme vyberovi. Napriklad - jak odhaduje Dominion Institute - pouze polovina Kanadanu vi, kdo byl prvnim kanadskym ministerskym predsedou a tri ctvrtiny graduantu kanadskych strednich skol neznaji datum vzniku Kanadske Konfederace...
19. cervna 2008 zemrela v Torontu ve veku 92 let "obycejna zena", Miluska Perinova. Jejich pohrebnich obradu v kostele Sv. Vaclava o deset dni pozdeji se zucastnilo asi tricet lidi, vcetne netere Milusky, Helenky Robkove, prasynovce dr. Olina Robka, Rev. Libora Svorcika a Rev. Ladislava Kozaka. Na rakvi zesnule lezela ceskoslovenska vlajka. Po ukonceni obradu byla hrana ceskoslovenska hymna.
Miluska byla dcerou brnenskeho obchodnika a Anglicanky. Mela dve sestry a tri bratry, z nichz jeden byl knez a druhy lekar. Maminka ji umrela, kdyz ji byly dva nebo tri roky. Byla vychovana v ustavu Petingeu, navstevovala gymnazium a nektere prednasky na medicine. Provdala se za brnenskeho stavitele Vaclava Perinu, ktery stavel dalnice a pohranicni opevneni. Cinnost, ktera ho postavila do nepratelskeho tabora v ocich nacistu, stejne jako pozdeji jeho neustupne demokraticky postoj v ocich komunistu.
Miluska prisla do Kanady z uprchlickeho taboru v Rakousku, kde jeji manzel Vaclav musil - ponevadz byl znacne starsi nez Miluska - cekat dalsi dva roky. Prvni zamestnani Milusky bylo v domacnosti v okoli Guelphu. Jeji zamestnavatel byl tak spokojen s jeji praci, ze se zasadil o pristehovani jejiho manzela do Kanady. S obema jsem se setkal pred vice nez padesati lety v Torontu, kde Miluska dostala zamestnani v krajanske rodine Tumove. Vaclav Perina mel pro svuj vek potize najit zamestnani: nakonec si s Miluskou koupili dum a potom dalsi, o ktere se Vaclav staral a pronajimal. Milusce se podarilo dostat zamestnani jako technicka pri vyrobe vakciny proti obrne v Connaught Laboratories v Torontu, kde pracovala az do odchodu do penze.
I kdyz manzele Perinovi v Kanade nevynikali majetkem, byli jednim ze stredisek krajanskeho zivota v Torontu. Miluska byla cinna jako socialni pracovnice v Sokolu a Sdruzeni (hlavne v Damskem odboru) a Vaclav (italsky legionar) v Ceskoslovenske obci legionarske, v niz nekolik obdobi zastaval urad predsedy, v Masarykove ustavu a Ceskoslovenskem narodnim sdruzeni. Miluska byla zvlast citlivym clankem v generacnim sblizovani mezi generaci pred Druhou svetovou valkou (Bustikovi, Kargrovi, Kousalovi, Rosenbersti, Ruzovi, Starkovi, Tichopadovi, Tvrdonovi, Vavrovi ...) a generaci po-unorovou (Perinovi, Ruzena Zemanova, Jerabkovi, Sahankovi, Styrskych, Waldauf, Cermak...) Setkavali se ve svych domovech, casto u Perinu.
Nekdy sest let pred svou smrti Vaclav Perina prisel nejdriv o jednu nohu a potom o druhou. Nakonec z postele nevstaval a potreboval pomoc ve dne v noci. Perinovi byli v podstate odkazani na Miluscin plat. Jejich prijem stacil na osetrovatelku behem dne. V noci, o vikendech, bez svatku a bez dovolene se o sveho manzela starala Miluska, ktera behem dne pracovala v laboratori. Mesic za mesicem. Rok za rokem... Az je rozdelila smrt.
I po smrti Vaclavove zustal Miluscin domov oazou nezistneho pratelstvi, kde nasla prechodny domov rada lidi, kam se prichazeli potesit ti z nas, kteri jeste putovali po teto zemi. Az prisel den, kdy Miluska uz nemohla zustat sama. Byla prijata do White Eagle Residences, opatrovny se silnymi polskymi koreny, kde dozila svuj zivot. Zpocatku mela hodne navstev. Nemoc a smrt zuzila jejich kruh jen na nekolik: Vlasta Tichopadova, Tana Sahankova, Halina Novakova, Rev. Kozak, Rev Svorcik...
Byl jsem svedkem Miluscina zivota i jeji pouti na druhy breh. Byla prilis ponorena do zivota, nez aby byla svetici. Mela temperament bojovnice a svoji hlavu. Ale srdce tak dobre, jake na teto zemi nenajdete. Pravdepodobne se pokladala za obycejnou zenu. Ve skale mych hodnot neznam celebritu, ktera zila cennejsi zivot nez Miluska Perinova.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu