Navrat na hlavni stranu

Nove vlastenectvi
"No neni to parada! To by stalo za voslavu. Roste z nas automobilova velmoc par exellance. Vidis, 932 tisic vyrobenych kousku za jedinej rok. To mas kazdej den," a starsi bratr na chvili v soustredeni nad displejem mobilu zvaznel, aby pak cely rozjareny vitezoslavne vyhrkl "no to se podrz, ty vole, pres dva a pul tisice auticek. Neni to fantasticky! Jenom v tyhle maly zemicce dva a pul tacu."
"Jen aby ses z toho nepotento. Ale vona kazda mince ma dve strany," velky bratre.
"Jaky dve strany, covece? Dava to mraky lidem praci, zvysuje zivotni uroven a ve svete nas konecne berou. Chapes?"
"To urcite. Ale kdybysme takhle chrlili tanky a kulomety, tak to vyjde na stejno, ne. Taky by nas ..."
"Co silis bratricku? Tady nejde vo naky zabijacky arzenaly. Auto je dnes beznej spotrebitelskej vyrobek."
"Tak to se, velky bratre, seredne pletes. Beznej spotrebitelskej vyrobek nezdobi po svete rok co rok vic jak milion novejch krizku. Kam se serou lokalni valky. A u nas za ten jahr vygumuje totalne celou jednu vesnici. Kam se serou Lidice. To kdyz uz sme u ty statistiky."
"S takovou citovkou na me nechod. To je demagogie. Za to nemuzou ty auticka, ale ty blbci, co je neumej kocirovat."
"Ho ho! To tvrdej ve zbrojovce vo tech svejch bambitkach taky. ­ Zkus takhle jednou konecne zvednout ty klapky na vocich a zamyslel se. Zamyslet se, co se s temi mraky vylisovanejch autoplechovek deje. Kam vlastne jdou? A kde skonci?"
"No to me promin, tohle prece nemusi nikoho extra zajimat. Koupi si to, kdo chce, kdo to potrebuje. A dalsi uz je jen a jen jeho vodpovednost, no ne. Tak proc si s tim zatezovat naky svedomi?"
"Z vyssiho principu mravniho, ty vole. Tak jako je zadouci vedet, kam smerujou takovy "bezny" spotrebitelsky vyrobky jako sou zbrane nebo treba cigara."
"Chm, ja koukam, ze ty smerujes k anarchistum. Asi ti uz plesnivy mozek, brasko. Nemuzes prece srovnavat nesrovnatelny. Spickovej a mirovej vyrobek s kalasnikovem. Takova nablejskana skodovka dokaze splnit zivotni sen cloveka at uz zije v Cine nebo na Ukrajine. Ulehcit mu vosud. Vosvobodit ho vod hnipani na podelany mistni hroude. Dokaze taky zachranovat zivoty. Je to takovej vyslanec pokroku a civilizace. Proste nese sebou blahobyt a hoch standard. Tam, stejne jako u nas. ­ Uz ti to dochazi?"
"Hm, zapomnels na stesti. Kde se votoci, tam prinese stesti."
"Krucinalfagot, dyt ses muj bracha! - Prece nemuzes bejt tak blbej.
"A az bude mit kazdej na svete skodovku, toyotu nebo hyunday budeme konecne v raji. Vosvobozeni, blahobytni a v permanentnim orgasmu."
"Kurva sejris me. Koledujes si vo tezkou bratrovrazdu "
"To mas za ten plesnivej mozek, velky bratre. - A vubec, napadlo te, jakej to je hoch standard, kdyz sou ulice mest zapraskany tema plechovejma pikslama? Kdyz smrad z tech jejich analu rozezira plice uz tem nejmensim?"
"Tohle sem netahej. Prece nechces, aby sme s vyvozem aut staveli jeste vobchvaty, nadurovnovy krizovatky, protihlukovy bariery a kdovi co este."
"No jo, ale dyz my s temi autaky expedujeme i urcitej zpusob vegetovani. Globalizujeme."
"Ale tohle presne tam chteji. Kdyby nechteli, tak "
"My tam vlastne vyvazime zacpy, smog, bouracky a zmrzaceny, a hromady budouciho srotu."
"Jo, s tim si bratrousi musej poradit sami. Jako sme si poradili my. Jasny? Nemuzem je vodit za rucicku."
"Nerekl bych, ze sme si s tim poradili velky bratre. My ten problem zvany automobilismus jen sirime jako infekci dal a dal. Zlocinna nezodpovednost. Kde sou auta, tam panuje nezodpovednost."
"Ach bratricku, ty musis tak trpet. Zato ja se raduju: Kde sou auta, tam vladne svoboda!" "Hm, a co takhle na skok, juknout na tu tvoji svobodu, do Pekingu? Prej tam kvuli smogu nevidis druhou stranu ulice. Anebo do Bombaje. Tam zas vyplivujou astmatiky jako na vyrobnim pasu. Ale mozna by ouplne stacilo vyrazit na spacir do maticky Prahy."
"No konecne trochu vlastenectvi. Me vsak, bratricku, nedostanes. Mam rychly auto made in Czech. Slapnu na plyn a za hodku sem na cerstvym luftu v samym srdci nasich krasnych Krkonos."
-©- miroslav petr

Navrat na hlavni stranu