Navrat na hlavni stranu

Zivotni chyba jednoho z nejlepsich svetovych brankaru poznamenala sampionat
Zenevsky kolaps Cecha a Cechu

Triumfy i tragedie jsou korenim sportu. To druhe pri letosnim mistrovstvi Evropy, ktere v minulych dnech vyvrcholilo v Rakousku a ve Svycarsku a hybalo emocemi desitek milionu lidi celeho stareho kontinentu, se navzdy zapsalo do historie ceskeho fotbalu. Tym Ceske republiky po uvodnim vitezstvi v Basileji nad domacim Svycarskem 1:0 cekala zbyvajici utkani skupiny A proti Portugalsku a Turecku v malebne Zeneve. A vsechno nasvedcovalo tomu, ze dobre rozehranou partii Cesi dotahnou minimalne do ctvrtfinale.
Portugalci nad nase sily
A nutno poznamenat, ze v zapase s Portugalskem predvedli cesti reprezentanti lepsi vykon nez predtim proti Svycarsku. Byt uz v 8. minute se dostal souper do vedeni zasluhou Deca po spolupraci s Christianem Ronaldem, kdyz Deco spickou kopacky na zemi vypichl mic z rukou brankare Cecha. Prestoze celek Ceske republiky zacal hrat opet jen na jednoho utocnika, kterym misto Kollera byl tentokrat Baros, v 17. minute odpovedel vyrovnanim Sionka po rohovem kopu Plasila. Prave Sionko vnesl vitr do ceskych plachet. Jeho uniky i centry z prave strany casto prinasely nebezpecne situace. A dobrou praci ve stredu pole, nekdy az na hranici tvrdosti, odvadel Matejovsky. Ovsem i tak bylo patrne, ze noveho tvurce hry za zraneneho Rosickeho trener Brükner na tomto sampinonatu nenajde...
I tento fakt urcite po prestavce prispel ke zvratu. Portugalci ovladli stredovy prostor a rychlou kombinaci zacali nas celek prehravat. Pritom nejvyraznejsimi osobnostmi soupere byli letosni vitez Ligy mistru Christiano Ronaldo z Manchesteru United a Deco z Barcelony, jimz se na hrotu perfektne ukazoval utocnik Benfiky Lisabon Nuno Gomes. Do vedeni v 62. minute poslal Portugalsko po Decove prihravce strelou po zemi Christiano Ronaldo a v posledni minute na konecnych 3:1 zvysil stridajici Quaresma. Ten se s Christianem Ronaldem v dobe, kdy ceske muzstvo ve snaze o vyrovnani vrhlo vsechny sily do utoku a odkrylo celou obranu, ocitl zcela sam pred bezbrannym Cechem. Mimochodem prave tento zcela zbytecne inkasovany gol v uctovani skupiny, kde rozhoduje kazda branka, asi take nakonec sehral vyznamnou roli! Kdybychom totiz prohrali pouze 1:2, v zaverecnem stretnuti proti Turecku by muzstvu CR k postupu stacila i remiza.
Ale jak duel s Portugalskem videl cesky trener Karel Brükner? "Kvalita Portugalcu byla zejmena v technice o poznani vyssi nez nase. Nasim utocnym blokem jsme nedokazali zastavit jejich postupny utok. A velky rozdil mezi obema muzstvy byl i v kondici." Naproti tomu nejvetsi ceska hvezda Per Cech tvrdil: "Portugalci meli hodne stesti. Zejmena pri prvnich dvou golech, ktere nam vstrelili. A ten treti, kdy se nasi kluci snazili o vyrovnani, snad ani nepocitam."
Zazrak tureckeho pulmesice
Jak uz jsme naznacili, pripadny nerozhodny vysledek by nic neresil. A pokud by k nemu doslo, o postupujiciho do ctvrfinale by musely urcit strely ze znacek pokutoveho kopu. Vubec poprve v historii evropskych sampionatu by se takto rozhodovalo o postupu ze skupiny! Takove rozuzleni se vsak zpocatku vubec nerysovalo, protoze cesti fotbaliste cely prvni polocas sveho protivnika jednoznacne prehravali. Dusledne Turky napadali hned pri rozehravce, byli aktivnejsi a velmi ucinne posilali dopredu vysoke mice na hlavu dlouhana Kollera, ktery na hrote utoku opet nahradil Barose a prakticky vsechny osobni souboje vyhraval. Takze logicky Koller hlavickou pod brevno ve 34. minute po centru Grygery otevrel skore. Skoda, ze kratce potom musel s pretrzenymi vazy v kotniku opustit hriste opet s velkou chuti hrajici Matejovsky, jehoz vystridal Jarolim.
Je pravda, ze po zmene stran vybehl na travnik po herni strance uplne jiny turecky celek. Mnohem agresivnejsi i rychlejsi. Vytvoril si mohutny tlak a jeho hraci doslova bombardovali ceske pokutove uzemi nebezpecnymi centry zprava i zleva. Presto uder prisel v 61. minute na opacne strane. Z hlavy Plasila, jemuz mic nadherne nacechral Sionko. I tentokrat Sionko svou houzevnatosti i neutuchajicim pohybem vysoko vycnival. A lze konstatovat, ze jednatricetilety zaloznik FC Kodan byl jednoznacne nejlepsim ceskym reprezentantem na mistrovstvi Evropy. Vedli jsme tedy 2:0 a navic Polak v 71. minute zblizka miril do tyce. V techto chvilich nikdo nepochyboval o tom, ze Ceska republika nastoupi ve Vidni ke ctvrtfinalovemu stretnuti proti Chorvatsku.
A to ani ctvrt hodiny pred koncem, kdy turecky zaloznik Anda snizil na 2:1. Jenze turecky pulmesic, jemuz mohl pomoci uz jen zazrak, svuj napor jeste vystupnoval. Tri minuty pred zaverecnym hvizdem doslo k situaci, na kterou cesti fotbalovi fanousci nikdy nezapomenou. Mic vznasejici se z vysokeho a na pohled nevinneho tureckeho centru proletel Cechovi nepochopitelne mezi rukama a turecky kapitan Nihat mohl pohodlne do prazdne site vyrovnat na 2:2. Jak se tohle mohlo stat? Jeden z nejlepsich svetovych golmanu Petr Cech, opora FC Chelsea, se pozdeji sveril: "Puvodne jsem chtel balon vyboxovat. Pak mi prislo, ze to je zbytecne. Chtel jsem ho tedy chytit nadvakrat. Nejdrive ho pustit kolem sebe a pak ho sebrat. Ale najednou uz byl daleko a spadnul primo k Nihatovi..."
Za tohoto stavu by rozhodovaly uz zminene penalty. Lec stejne jako proti Portugalcum ceske muzstvo trestuhodne otevrelo obranu. Znovu Nihat bezel sam na Cecha a v posledni minute stanovil konecne skore 3:2 pro Turecko. Devetasedesatilety trener Karel Brükner, ktery uz pred mistrovstvim oznamil, ze u tymu skonci, spilal: "Tlak Turku byl velky, ale my jej meli zvladnout. A kdyz po hrube chybe naseho brankare doslo k vyrovnani, nastal uplny kolaps!" A za hlavni priciny neuspechu oznacil nasledujici fakta: "Nekteri hraci ve svych klubech odehrali malo zapasu a nemeli na sampionatu dostatecnou herni praxi. A take se nam nepodarilo ubranit tlak souperu." Na otazku, kolik noci po takovem utkani nebude moci usnout, reagoval kratce: "Hodne!" Rovnez Petr Cech svou zivotni brankarskou minelu nesl tezce a konstatoval: "Za svou chybu se omlouvam vsem. Rozhodla o tom, ze jedeme ze sampionatu domu."
JAROSLAV KIRCHNER, Zeneva
***
Tak nejak pred finalem
Stare prislovi rika, ze po bitve je kazdy generalem. Ve fotbale by mohl byt po Mistrovstvi sveta kazdy trenerem. A co teprve po Mistrovstvi Evropy!
Najednou jsme zjistili, ze nas starnouci tym byl pomaly. Jedno vitezstvi nad Svycarskem je spis lichotive, protoze ani v jednom utkani jsme nezvitezili, v takovych parametrech jako je drzeni mice, ci pocet strel na branku a pouze v utkani s Portugalskem jsme meli nerozhodnou bilanci v poctu rohovych kopu. Jinak jsme i v teto kategorii zaostavali za svymi souperi. Ironii je, ze autor jedine branky proti Svycarsku Sverkos zustal ve zbyvajicich zapasech na stridacce a dalsi nadeje ceskeho fotbalu vice-mistr sveta do dvaceti let Martin Fenin se na travniku ani neukazal. Dalsim paradoxem a asi svetovym unikatem zustava, ze mistr ligy nemel jedineho zastupce v reprezentaci.
Pri tom mohlo byt jiz varovanim Mistrovstvi sveta v roce 2006, kdy rychly tym Ghany nas doslova prevalcoval. Tentokrat nelze pochvalit nikoho. Nechci vycitat Petru Cechovi to, ze mu vypadl mic v zaveru utkani s Tureckem, ale jiz v zapase se Svycarskem jsme mohli doplatit na jeho vyrazeny mic tesne pred sebe. Na stesti dorazka v tomto utkani skoncila jen na hornim brevne. Obrana byla prostupna, coz dokladal zaver utkani se Svycarskem, uvod druheho polocasu s Portugalskem a hlavne posledni ctvrthodinka proti Turkum. Ti naopak se dokazali jiz v prvnim zapase proti Portugalsku vybicovat k zaverecnemu naporu, ale to je jeste nikdo nebral vazne. Za nahodnou se brala i vitezna branka Ardova proti Svycarsku v posledni minute. To, co Turci dokazali v utkani s nami, nebylo dilem nahody, ale diky kvalitam psychicky a fyzicky odolneho tymu, ktery nas tremi brankami v zaveru doslova prevalcoval. Do tretice totez dokazali hraci ze zeme pulmesice proti Chorvatsku, kdy minutu pred koncem inkasovali a jeste dokazali srovnat a mentalni odolnost ukazali i pri zaverecnych penaltach, kdy kolabujici chorvatsky tym nemel sanci. Neni to vsak jedine prekvapeni turnaje. Matozni Rusove, kteri nemeli sanci v prvnim zapase proti Spanelsku najednou vyradili favorizovane Svedy 2:0 a v prodlouzeni i vynikajici Holandany 3:1. Nemci se vzpamatovali z bidneho vykonu proti Chorvatsku a dokazali vyradit Portugalsko 3:2. Jedine muzstvo, ktere zatim nezakolisalo bylo Spanelsko, i kdyz vitezstvi na penalty proti Italii po bezbrankove remize bylo stastne. Nutno priznat, ze Spanele byli lepsi behem devadesati minut hry a pouze v prodlouzeni prenechali iniciativu Italum.
Je az jakousi ironii, ze ve ctvrtfinale hrala lepe muzstva, ktera musela o svuj postup do posledni chvile bojovat nez tymy, ktere si mohly dovolit luxus a nechat prvni garnituru odpocinout (Portugalsko, Chorvatsko a Holandsko). Pokud na minulem ME v roce 2004 zvitezili Reci s dokonalou obranou, tak lze rici, at letos zvitezi kdokoliv, ze na tomto ME bude slavit a jiz slavila uspech utocna kopana a pokud ji nektere muzstvo zradilo, zatim se mu to vzdy vymstilo.
A jeste jedna zajimavost pokud nektery hrac dostane behem semifinale druhou zlutou kartu, nebude se mu zapocitavat pro finalovy zapas a bude moci nastoupit. Uvidime, jestli toto opatreni bude hraci v semifinale zneuzivano ci nikoliv.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu