Navrat na hlavni stranu

Vecko u Vaclava


Je zvlastni, ze at se politici snazili, co mohli, aby rozdelili Ceskoslovensko ostrym rezem, v jedne sfere se jim to nepodarilo - v hudbe. Zde jako kdyby neplatily hranice. Podobne jako tomu bylo v minulosti, ceske skupiny maji uspech na Slovensku, slovenske v Cechach.

Dan Mizenko
Pravda, prvni prulom ze Slovenska do Cech udelali v sedesatych letech bratislavsti Beatmeni ve slozeni Ursiny, Bedrik, Bednarik a Petro. Jejich legendarni hity jako Break It nebo Let's Make Summer Now byly prulomem do ceskeho beatoveho sveta a objevily se take na Houpacce, ktera byla predchudcem dnesnich rozhlasovych hitparad. Vsak take sklidili za to, ze skladaji a zpivaji anglicky kritiku tehdejsich kulturnich pracovniku. Beatmeni odesli do sveta, presneji receno zmizeli za kopecky a mohli jsme je slychat pouze v nedelnich pulhodinkach Jacka Allana z BBC.

Julius Csiba
Jediny, kdo z nich zustal na Slovensku byl Dezo Ursiny, ktery pocatkem sedmdesatych let prijel na festival se svou kapelou, ktera se jmenovala Provisorium. Jeho dvacetiminutova kompozice Christmastime vysla pozdeji na elpicku, ale moje piratska nahravka z koncertu v prazske Lucerne, pres ne prilis velkou kvalitu, toto elpicko predci. Rad si tuto nahravku znovu poslechnu. Bohuzel nemam jedinou skladbu od Dodo Suhajdy a dalsi bratislavske skupiny The Buttons. Zatimco ceska hudebni scena trpela tezkou normalizaci, na Slovensku se objevovaly skvele nahravky Mariana Vargy a Colegia Musicum.

Andrej Jeriga
Nejenze Bratislava byla jaksi svobodnejsi, ale uprostred mesta byla jakasi oaza, kde hudebni zivot primo pulzoval. Byl to Vysokoskolsky klub nebo-li Vecko. Tam se dely takove veci, ze i Marian Varga a Dezo Ursiny, o kterych nyni popularni herec, tehdy vlasaty beatnik, Jano Sedal, tvrdil, ze by spolu nejeli v elektricke, hrali spolecne, improvizovali a jamovali.
Nejenze ve Vecku vystupovali beatovi prukopnici, ale objevovaly se zde ceske kapely a na tomto miste jako meteorit zazarila v roce 1977 skupina Taktici. Taktici, jak jmeno napovida, vsak brzy takticky po vzoru Beatmenu zmizeli rovnou do Ameriky. V devadesatych letech se vsak dali na Slovensku opet dohromady a po letech se letos koncem kvetna vratili zpet na tento kontinent. I kdyz prijeli do Toronta v ponekud jinem slozeni, bylo vystoupeni u Vaclava necim, co mi pripominalo prave Vecko. Taktici si privezli s sebou humor, ktery nebyl nasilny, v tom vynikal nejnovejsi clen kapely, hrac na klavesy a zpevak Dan Mizenko. Kdyz zpival v Blaznech: Stretol som raz jednu slecnu hned mi padla do oka - Nebola vsak celkom sama viedla si aj buldoga, tak se v pohode pohupovala cela hala v kostele svateho Vaclava.

Milan Kalinak
Nenapadny ale presne udavajici rytmus bicich Juliusa Csiby doplnovalo kytarove trio: Vlado Culik, Andrej Jeriga a Milan Kalinak. Kdo poslouchal, tak citil, ze kapela presne slape a nepomaha si lacinymi playbackovymi efekty, jak to zname od mnoha spickovych kapel pri jejich vystoupenich.
Co mne asi chybelo, to byl moment zmeny, kdy by se preslo k necemu vaznejsimu, prave k tomu, cim vynikali Marian Varga a Dezo Ursiny. Pokud to zde bylo, tak to bylo pouze v delsich instrumentalnich pasazich, ktere mi pripadaly skvele, avsak nikoliv hudebne exhibicionisticke.
Kdo tento koncert zmeskal nebo i ten kdo nezmeskal a je priznivcem tohoto hudebniho zanru, pak se muzete tesit na dalsi koncert, ktery bude 21. zari 2008, kdy do Toronta prijedou Plastici. Koncert pod zastitou ceskeho konzulatu bude v ramci osmickovych vyroci.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu