Navrat na hlavni stranu

Prikladna tolerance
Miluji nase sidlistatko. Krasne panelove. Demokraticke. Rovnostarske. Zacalo to tak, tri vchody obsadili skodovaci, dva policajti, pet jich zabralo ministerstvo obrany, neco ajznbonaci, a tak dale. Ale uz tenkrat bydlel reditel vedle delnika a posunovac naproti nacelnikovi. Samozrejme vsichni loajalni socialisticti obcane. A ted po case jsou i ty profesni a politicke kasty davnou minulosti. Vsechno se to v tom panelovem kotlicku pekne pretavilo. A pokud jde o tech par podnikatelu, kterym nove pomery dopomohly ke zbohatnuti, tak ti samozrejme odesli za lepsim. Proste funguje to.
Co me vsak na nasem sidlistatku nejvic fascinuje, je disciplinovanost. Jedine diky ni mohou zit stovky, tisice lidi pekne nahusto vedle sebe. Neprekazet si. Tolerovat se. I kdyz souziti je to vskutku zvlastni. Sousedy znate spise jen od pohledu, ty nejblizsi i podle kychnuti, intimnich hlasovych projevu, ba i treba podle zvuku vychazejicich samovolne z opacne casti tela. Neni potreba jiste vysvetlovat, ze tu nejde o nejakou slidicskou uchylku, nybrz jen a jen o technicke parametry, kdy betonove steny dokazi sice odolavat i velmi vykonne vrtacce, zato jejich zvukopropustnost je primo idealni.
"Bry rano," pozdravil jsem bezmyslenkovite souseda.
"Moc dobry ne," zavrcel v odpoved. "Zase sem se nevyspal."
Teprve ted jsem si ho pozorne prohledl. Zarudle tvare sedesatnika, ale ty kruhy pod ocima mel snad odjakziva.
"Copak? Co vas" predstiral jsem hrubou nevedomost, a pritom prozival hrejivy pocit z toho, ze na tom je nekdo jeste hur nez ja. Totiz ani v mem pripade nemohla byt o kdovijak hlubokem a obcerstvujicim spanku rec.
Jeho krvava praseci ocicka me nenavistne prohledly, ale jinak nedal na sobe nic znat. "Zkurveny alarmy! Kdybych ja se vozral a zacal tady rvat, zavrou me pro ruseni nocniho klidu, ale tyhle zasr" presel do vystiznejsi jazykove formy.
Mel pravdu. Noc co noc prorezavaji vzduch sireny hned nekolika aktivovanych autoalarmu z tech desitek vozidel zaparkovanych pred obytnym blokem i za nim, takze pred nimi neni uniku. Jeste nedavno slo o monotonni, jednotne zvukove projevy, ale dnes je skala jejich burcujicich zvuku mnohem bohatsi. Kazdy ridic se totiz snazi zajistit tomu svemu ctyrkolovemu milackovi ten nejoriginalnejsi hlasovy vyraz. A tak sidlistatko obstastnuji rozmanita kvileni, pri kterych automaticky vstavaji vlasy na hlave, desive trylky, jez space vytahuji bez pardonu z postele a dokonale pronikave hvizdani zavrtavajici hlavy i tech nejodolnejsich hluboko pod polstar.
"No jo, to ten silny vitr. Nebyt vetru a bourek, nebylo by to s temi planymi poplachy az tak zly."
"Co mi je do toho, ze foukal nejakej blbej vitr, maj to udelat tak, aby nevotravovaly nevinny lidi."
"Nekdy to taky spusti ruzni vtipalkove, kdyz se vraci z hospody. Oprou se do auta a uz to je."
"No a co ja s tim! Je to bordel," neprestaval zurit soused.
"Alespon vidite, jaky s tim maji ti motoristi nervy. Jen se do toho vzijte. Kdyby vy jste mel pred barakem auto, oka byste nezahmouril," pichnul jsem si do nej, veda, ze je jednim z mala, kteri v ulici nevlastni automobil.
"Patri jim to!" vyhrkl bezpochyby v zlobnem afektu. Ale misto aby se ihned zklidnil, pokracoval ve stejne nepratelskem tonu dal. "Panelaky sou sakra pro slusny lidi, ne pro sobce a automobilisty. Ty by meli vodsunout nekam za mesto. Nekam, kde nebudou nikomu skodit."
Uf! Odsun. Vyhnani. Z jeho ust to vyznelo jako vyhubit, zlikvidovat. Zustal jsem z tech vyroku uplne konsternovan. Tahle nesnasenlivost byla pro nase sidlistatko neco naprosto cizi. Zcela proti tradici mistni rozvinute tolerance k autickum a jejich majitelum. Ta v praxi napriklad znamena, ze kdyz ridic nenajde volne misto pro zaparkovani na parkovisti na dohled pod svym oknem, postavi sve priblizovadlo na chodnik nebo zacouva na travnik (tedy myslena je ona tmave hneda, rozjezdena plocha oficialne stale vedena jako zelen).
Zkratka, soused me nemile prekvapil. Fuj, vyklubal se z nej pekny ekoterorista. Ale kde se to v nem bere? Doposud s nim nebyly zadne potize. Bud jen mlcel, anebo si tak pro sebe neco neskodne zbrblal.
Inu do lidi a do melounu nevlezete. A do souseda jakbysmet. Staci jedno nevyspani a maska slusnosti je fuc. - No, ale proc to hned takhle kriminalizovat. Ja myslim, ze by naprosto stacilo, kdyby si takhle postizeny clovek poridil automobil. Dneska ho muze mit, jak pravil pan Sverak v jednom interview, kazdej blbec. Pak by se ten muj soused na cely ten marginalni problemek dival sice urcite ospalejsima ocima, ale uplne uplne jinak. No reknete.
-©- miroslav petr
***

Navrat na hlavni stranu