Navrat na hlavni stranu

Novy stadion v Edenu pred utkanim proti Jablonci

Navraty do pritomnosti
Jsou lidi, kteri v okamziku emigrace odrizli svoji minulost a od toho okamziku ziji novym zivotem. Druha skupina tahne ten svuj ranecek na zadech a nemuze se ho zbavit. Ta prvni ziskava Nobelovy ceny, mezinarodni uznani, je uspesna a kdyz potom filmova ci tenisova hvezda se vrati domu, pred televiznimi kamerami oprasuje svuj rodny jazyk, vytahuje vzpominky. Lehce klouze po povrchu, pak vse pochvali a zase odjede do sveho noveho domova. Tento typ lidi rika, ze se jim v Cechach libi, ale ze uz by tam zit nemohli.
Jsou lide, kteri se zpatky vratili a skutecne zjistili, ze se tam zit neda a pak se vratili zpatky, narozdil od lidi, kteri tam zustali a jsou tam spokojeni nebo jiz zase nespokojeni. Posledni skupinou jsou ti, kteri se tam vraci na urcity cas, snazi se to znovu a znovu pochopit a pak se vraci zase za more a nejsou doma ani tam ani tady nebo naopak jsou doma tady i tam.
Do te posledni skupiny patrim snad i ja. Kdyz odjedu na plzensky festival koncem zimy, je mi lito, ze prijdu o brusleni a o zimu, kterou mam v Torontu rad. Kdyz odjedu pozdeji, mrzi mne, ze neuvidim rozkvetle tulipany a Stanley Cup. Kdyz jsem v Torontu, tak mne vadi, vse, co mi utika v Praze. Tesim se do Toronta i do Prahy.
Pomer doby stravene v Torontu a v Praze je 11:1 a za ten mesic se neda pri nejlepsi vuli stihnout to, co jini stihnou za jeden rok, i kdyz nas cestinar Blumauer tvrdil, ze mozne je vsechno a daval jako priklad, ze pri reforme skolstvi v padesatych letech, kdy se zkracovala skolni dochazka z dvanacti na jedenact let se cely jeden rocnik stihl za tri tydny vcetne maturity.
Neco podobneho je navsteva Cech, kdy se snazim cely rok stihnout za jeden mesic, vcetne plzenskeho festivalu Finale, o kterem jsem psal v minulem cisle. To bylo bylo udelano v Praze. Pravda, znam lidi, kteri jedou do Prahy na tyden a behem toho tydne stihnou sedm divadelnich predstaveni. V mem pripade to byla pouze predstaveni tri.
Predstaveni Zitra se bude jsem mohl shlednout diky skladateli a jmenovci Alesi Brezinovi. Pred predstavenim dochazelo ke komickym situacim, kdy mne predstavil a pak se mne lide ptali, jak se skutecne jmenuji a kdyz jsem jim odpovedel, tak si mysleli, ze si z nich delam srandu.
Pokud bychom chteli cele dilo nekam zaradit, tak je oznacovano jako opera, ale podle mne se jedna spise o requiem venovane Milade Horakove. Priznam se, ze jsem mel z predstaveni strach, obaval jsem se zpivanych dialogu mezi prokuratorem Urvalkem a Horakovou. Nic z toho vsak tam nebylo. Ctyriasedesat minut trvajici skladba se opirala o dobove dokumenty. Vyjimkou byl uvod a zaver, ktery je na text basne Jana Vodnanskeho Odevy levne a pri tom tak divne, kterou zpiva Sona Cervena. Moc zastupuje kontratenor Jan Mikusek, ktery prechazi z vysokeho hysterickeho zenskeho hlasu do sebejisteho muzskeho hlasu. Prokuratorky zastupuji odrostle pionyrky s cernymi satky, misto rudych. Autori rikaji, ze chteli ukazat masinerii moci, nikoliv jeden konkretni proces. Nezvykle je take resena scena, kdy misto opony je zrcadlo, ktere je pruhledne pouze z neosvetlene strany do osvetlene, takze divaci vidi sami sebe na procesu a maji pocit, ze jsou na nem ucastni. Totez plati pro herce, kteri hraji jakoby pred zrcadlem a dirigent stoji za nimi. I prisna ceska kritika byla tentokrat k intimnimu predstaveni v Divadle Kolovrat pozitivni.
Hned pres ulici se nachazi Stavovske divadlo (pred rokem 1989 Tylovo divadlo). V Molierove Donu Juanovi, muzete videt Miroslava Donutila a Jana Kacera. Hra, kdy se jedinec sam sobe stane moralni autoritou ma i po temer pul tisicileti svuj naboj.
Za to zcela aktualni byl Stopparduv Rock'n'roll v Narodnim divadle. Pravda v historicke budove jsou jaksi i Plastici komorni a jeden nevi, jestli ma jit na ne v kravate nebo v dzinech. Lid voli vetsinou zlatou stredni cestu. Zatimco pri scenach z Prahy sedmdesatych let obecenstvo oziva, pri scenach z ospale Cambridge spise usina. V Anglii je tomu mozna naopak.
Silne jsou obzvlaste dialogy, kdy Jan (David Prachar) v roli spasitele rock'n'rollu diskutuje s intelektualem Ferdinandem (podobnost s Ferdinandem v Havlovych hrach neni nahodna - hraje ho Jan Hartl). Oba nachazeji pod vlivem represe spolecnou rec. Velkym zklamanim je moralni selhani levicoveho intelektuala profesora na Cambridgi Maxe (Alois Svehlik), jehoz analyz vyuzivala StB.
V kazdem mensim meste se nachazi galerie. Autori nekdy chteji sokovat, jindy pobavit. Krome nekolika skvostu, ktere si galerie ponechavaji jako stalou sbirku, casto predstavuji umelce, kteri maji humor. Takovou ukazkou byla vystava Pavla Matusky z Trebechovic pod Orebem v Orlicke galerii v Rychnove nad Kneznou. Jeho obrazy jsou velice casto inspirovany Jarou Cimrmanem.
Malokdo dnes vi, ze tento velikan byl pritomen i fotbalovemu utkani Slavia-Oxford 28. brezna 1899, ackoliv ho zadne dobove prameny neuvadeji.
Co se tehdy stalo jsem se dovedel na tiskove konferenci 6. kvetna 2008. Oxford University Association Football Club byl totiz souperem Slavie pri oteviracim utkani v novem Edenu, ktere bylo 7. kvetna 2008. Pratelsky souboj byl reprizou legendarniho souboje, ktery se odehral prave v utery 28. brezna 1899.
Podivejme se na historii tohoto utkani:
Mezinarodni sekretar SK Slavia nahodne zjistil, ze Oxford hraje v dubnu roku 1899 dva zapasy ve Vidni, pred tim se zastavi v Praze, kde bude hrat proti DFC.
Nelenil a napsal do Oxfordu zadost o sehrani zapasu o den drive. Prisla odpoved: " Yes, forty pounds. Jameson."
Zajisteni ziskani ctyriceti liber se ujal pan RossIer-Orovsky, ktery podepsal smenku u Malostranske zalozny a zorganizoval podpurnou akci u spolecenske spicky.
Vysledkem snazeni bylo, ze kardinal Schönborn dal 25 stribrnych zlatniku, s tim, ze se take zucastni. Pozvani prijali take knize Lobkowicz, mistodrzitel hrabe Coudenhove, Thurn-Taxis z Loucne, Arthur, svobodny pan z Krausu, primator Podlipny, britsky konzul Pistor (pujcil britskou vlajku), zlakan byl i policejni direktor, ktery zajistil na utkani pritomnost petadvaceti strazniku jako poradatelskou sluzbu. (Zda byli vyzbrojeni nejakou zasahovou pyrotechnikou neni znamo.)
Veslarsky klub Blesk zapujcil pestrobarevnou vlajkoslavu, firma ROTT ohrazeni hriste, firma GOTTWALD tri sta zahradnich zidli, dva skladaci altany - stany a pokladnu se stolem. Na utkani zvaly bile plakaty s modrym tiskem.
Rano prijelo jedenact hracu a vedouci muzstva z Oxfordu a byli privitani delegaci SK Slavia, drozkami se dostali do nejlepsiho hotelu v Praze, byli prijati na radnici a pak odjeli na Letnou k utkani, ktere zacinalo v 16 hodin.
Prisla rekordni navsteva 4000 platicich divaku, i kdyz bylo vstupne pet zlatych. Mnoho lidi se divalo bez placeni za plotem.
Po slavnostnich projevech nastoupili Anglicane v modro-bilych trickach a poprve v Praze predvedli skutecny fotbal.
Ukazali kolektivni hru, narozdil od slavistickeho solovani jedincu a po polocase vedli 3:0. Ve druhem polocase branka nepadla a tak utkani timto stavem skoncilo.
Pamatna sestava byla: Vosatka-Stradal, Stockel, Pressier, Hrabe, Kryz, Baumruck, Setzer-Bloomer, Havel, Kindl, Zamostny.
Oxford na druhy den porazil DFC 9:0 a pak vidensky vyber 15:0 a tym videnskych Anglicanu 13:0. O to vic je nutne ocenit vysledek Slavie.
Odveta s Oxfordem se hrala za 37 let 7. dubna 1936 v Praze a Slavia vyhrala 8:2 (5:2).
V reprize po 109 letech zvitezila Slavia 5:0. Pred utkanim na tiskove konferenci se vzpominalo na otevreni stadionu ve Vrsovicich v roce 1953. Byli zde pametnici tohoto utkani inzenyr Andrejkovic a zaloznik Moravec.
Pamatuji se, ze jsme bydleli vedle stadionu a ze se tehdy vypousteli postovni holubi. Na fotbal jsme jako deti pronikaly tim, ze jsme se mohli protahnout skrz mrize, kdyz se poradatel nedival. Jinak fotbal pro deti stal jednu korunu, coz byla cena zmrzliny.
Pred utkanim vratil kapitan Oxfordu zminenych ctyricet liber s podekovanim, ze Slavia nechtela nic za inflaci, ktera postihla nejen korunu, ale i za tech 109 let libru.
Slavne zahajeni vsak zustane ve stinu udalosti, ktera se stala o deset dnu pozdeji. Na posledni chvili zkolaudovanem a vyprodanem stadionu ziskala Slavia mistrovsky titul, ale o tom ve sportovni casti na strane 12.
Duvod proto zustat v Praze o par dnu dele byl jasny. Bohuzel to znamenalo zpozdeni novin, ale to verim, ze ctenari odpusti.
Byl cas opet zamirit pres ocean do Toronta a mohu chvalit spolecnost KLM. Je perfektni, ale hlavne ma skvely jizdni rad. Dva lety denne. Prvni ranni mne nepripada skvely ani cesta z Toronta do Prahy brzy odpoledne neni nejlepsi. Za to vecerni ve 22:20 je bezchybny. Po celodennim trmaceni se cloveku zacnou klizit oci a kdyz je otevre, tak je v Amsterodamu a pri ceste zpatky, prijede pozde vecer a zaleze hezky do perin a probudi se tak jak se ma probudit - brzy rano.
Ales Brezina - Praha/Toronto

Navrat na hlavni stranu