Navrat na hlavni stranu

 

Z utkani Slavia-Jablonec

Slavia mistrem, Sparta s poharem
Jestlize slavisticti priznivci po prohranem utkani s Viktorkou na Strahove 0:3 svym hracum dekovali. Bylo to jiste za snahu, nikoliv za predvedeny vykon. V ten okamzik by nikdo nevsadil na sesivane, ze vyhraji ligu ani zlamanou gresli ci niklovy padesatnik. Cervenobili se smirili s tim, ze musi doklepat ligu a ziskat alespon nejaky ten bod, vzdyt Spartu delilo od ziskani titulu dve vyhry ze zbyvajicich ctyr utkani. V teto situaci se podarilo letenskym dokonal usnout na vavrinech a po prumernem vykonu remizovat ve Vrsovicich se sestupem ohrozenymi Bohemians 1905 0:0. V ten moment mela Sparta tri kola pred koncem ctyrbodovy naskok a nikdo nepochyboval o jejim ligovem triumfu, obzvlaste, kdyz dalsi dva zapasy se hraly na Letne.
Jenze neuveritelne se stalo skutkem. O tyden pozdeji doslo snad ke klicovemu zvratu v lize. Vysoce favorizovana Sparta nastoupila proti Brnu, ktere bojovalo podobne jako Ostrava o treti misto. Hned v druhe minute obrance Tomas Repka po nepochopitelnem zkratu uderil soupere micem do hlavy a Brno zvitezilo brankami Strestika a Tomase Doska 2:0. Slavia, ktera hrala o den pozdeji ucitila sanci, a vedena Makedoncem Goce Toleskim vyhrala v Olomouci 3:1 a najednou mela Sparta naskok pouheho jednoho bodu. (Dalsi vysledky 28. kola: Teplice-Mlada Boleslav 1:2, Plzen-Jablonec 2:0, Ostrava-Kladno 4:1, Liberec-Ceske Budejovice 0:0, Viktoria Zizkov-Most 1:0, Zlin-Bohemians 1905 0:0.)
Prestoze sobotni noviny pred utkanim psaly, ze Sparta muze vecer slavit a zapasy Sparta-Ostrava a Mlada Boleslav-Slavia se hraly ve stejnou dobu, opak byl pravdou. Byl to opet Goce Toleski, ktery zajistil v uvodu utkani Slavii vedeni brankou hlavou. Sparte se na Letne nic nedarilo a tak Ostrava po strelach Otepky a nejlepsiho ligoveho strelce Sverkose vedla 2:0. Pavel Horvath uz stacil z penalty snizit, zatimco Marocan s francouzskym pasem Tijany Belaid pojistil Slavii vitezstvi 2:0 a najednou se karty obratily. Slavii stacil k mistrovskemu titulu s Jabloncem bod. Smutek zavladl vsak take ve Vrsovicich, kde Bohemians prohrali s Teplicemi 0:2 a odsoudili se tak k sestupu. (Ostatni vysledky 29. kola: Brno-Liberec 2:0, Most-Zlin 0:1, Ceske Budejovice-Plzen 1:1, Kladno-Olomouc 1:0, Jablonec-Viktoria Zizkov 3:0).
Cely vikend se spekulovalo, jestli se bude hrat zapas Slavia-Jablonec na novem stadionu v Edenu. Prestoze stadion prodelal zatezkavaci zkousku s Oxfordem, chybelo schvaleni k tomu, aby se zde mohl hrat zaverecny ligovy zapas. V utery teprve padlo rozhodnuti a behem nekolika malo hodin byl zcela vyprodan. Na stadionu zustalo jen nekolik mist urcenych pro fanousky Jablonce prazdnych. Temer vsichni divaci meli cervenobile dresy. Byl to opet Tijany Belaid, ktery dostal slavisty do vedeni v 52. minute z trestneho kopu. Jejich vedeni vsak trvalo necelou minutu a Zofcak vyrovnal na 1:1. Kdyz Daniel Pudil dal druhou branku domacich, zdalo se, ze je rozhodnuto, ale jablonecky Krejci v posledni minute strelou po zemi srovnal skore na 2:2. Sparta pak v divoke prestrelce prohrala v Liberci 3:4. Drama se skoncilo. Slavia po dvanacti letech ziskala titul. Utechou pro Spartu muze byt, ze ve finale Ceskeho poharu porazila po penaltovem rozstrelu Liberec. V normalnim case se utkani skoncilo 0:0. Treti misto a boj o Pohar UEFA patri Ostrave, ktera zdolala v poslednim kole Bohemians 2:0. Bohemians pak doprovodi Most do druhe ligy. (Zbyvajici vysledky 30. kola: Viktoria Zizkov-Mlada Boleslav 1:0), Teplice-Kladno 1:0, Olomouc-Ceske Budejovice 1:0, Plzen-Most 6:2, Zlin-Brno 0:1).
***

Oslavy v Edenu

 

 

 

 


Slovenska Corgon liga
28. kolo:
Slovan Bratislava-Ruzomberok 0:0, Zl.Moravce-Banska Bystrica 0:4 (0:1), Dubnica-Senec 0:0, Zilina-Nitra 1:1 (1:0), Artmedia-Kosice 1:0 (0:0), Trencin-Trnava 2:1 (1:1)
29. kolo: Senec-Zl.Moravce 1:0 (1:0), Kosice-Slovan Bratislava 1:1 (1:0), Banska Bystrica-Zilina 1:1 (1:1), Nitra-Artmedia 0:3 (0:1), Trnava-Dubnica 1:1 (1:0), Ruzomberok-Trencin 0:0.
30. kolo: Artmedia-Banska Bystrica 2:1 (1:1), Trencin-Dubnica 1:1 (0:0), Slovan Bratislava-Nitra 3:2 (2:2), Ruzomberok-Kosice 3:0 (1:0), Zl.Moravce-Trnava 0:2 (0:1), Zilina-Senec 1:0 (0:0).
***

Navrat na hlavni stranu