Navrat na hlavni stranu

Hviezdy su na kanadskom nebi
BRATISLAVA, HALIFAX-sme/Ondrej Gajdos-Uroven majstrovstiev sveta kazdorocne zvysuju hraci z klubov NHL. Najma zamorske timy Kanady a USA maju presilu hokejistov z prestiznej ligovej sutaze. Inak to nie je ani pred MS v Halifaxe a Quebec City (2. ­ 18. maja).
Hoci ucast uz odrieklo viacero znamych mien najma vo svedskej a slovenskej reprezentacii, na predbeznych supiskach je 97 hracov z NHL. Mozno predpokladat, ze po doplneni kadrov z vyradenych muzstiev v Stanley Cupe ich pocet presiahne stovku.
Najlepsie zarabajucim hokejistom v NHL v sezone 2008/2009 je z nominovanych hokejistov kanadsky utocnik Dany Heatley z Ottawy - bude zarabat 10 milionov dolarov, co je asi 208 milionov korun.
Kanadania su v domacom prostredi hlavnymi favoritmi sampionatu, obhajuju vlanajsie zlato z Moskvy. Znamy trener Ken Hitchcock ma v priprave v Quebec City v sirsom 28-clennom vybere iba stvoricu mimo NHL - z obrancov Logan Pyett prisiel z juniorskej WHL, Mark Giordano z ruskeho Dinama Moskva a z utocnikov Kyle Turris je z Wisconsinu/WCHA, Cory Emmerton z Bramptonu/OHL.
Najvacsimi hviezdami su spoluhraci z utoku Ottawy Senators Dany Heatley s Jasonom Spezzom. Tohto roku ich v 1. kole Stanley Cupu vyradil Pittsburgh so slovenskym utocnikom Marianom Hossom hladko 4:0 na zapasy a otvoril im cestu na majstrovstva sveta.
Po kratkom zvazovani ucasti sa k timu Kanady pridal aj utocnik Rick Nash z Columbusu, hoci len pred dvoma tyzdnami postupil mensi operacny zakrok na krku. "Rick hral klucovu ulohu vo vlanajsom muzstve," cituje dennik The Chronicle Herald generalneho manazera Steva Yzermana. "Podla supisky mame dnes lepsie muzstvo ako pred rokom."
Kanada ma v prvej sestke najlepsie zarabajucich hracov na MS az styroch svojich hokejistov. Nash a skuseny obranca Ed Jovanovski z Phoenixu budu mat rocny prijem 6,5 mil. dolarov.
Americky kouc John Tortorella zaradil do sirsej nominacie 22 hracov z NHL, medzi najznamejsich patria utocnici Lee Stempniak zo St. Louis, Zach Parise, obranca Paul Martin (obaja New Jersey) ci brankar Tim Thomas z Bostonu.
Z europskych muzstiev ma najviac posil z NHL Cesko (13) na cele s utocnikom Patrikom Eliasom z New Jersey, obrancom Tomasom Kaberlem z Toronta. Finom (10) chyba utocnik Teemu Selanne z Anaheimu, ale aj tohto roku prisiel Olli Jokinen z Floridy. Svedi (9) sa museli uspokojit z NHL s hracmi druheho sledu.
Rusko (8) ziskalo do utoku skvele individuality Alexandra Oveckina z Washingtonu aj Ilju Kovalcuka z Atlanty. Oveckinovi zacne v buducej sezone platit najvyssi kontrakt v historii hokeja: klubu Capitals sa upisal na 13 rokov za 124 mil. dolarov. V tomto rocniku zarabal 3,834 mil. dolarov, v dalsom poskoci na 9 milionov. Rychly kridelnik uz pricestoval so zbornou do Kanady, ale ruska federacia zatial neuhradila vysoku poistku, a tak Oveckin este nedostal na MS suhlas klubu z Washingtonu.
"Zatial nemozem s ruskym muzstvom ani len trenovat. Vystroj mam so sebou, ale pripravujem sa v telocvicni," neveselo oznamil citatelom Sovietskeho sportu Oveckin z Quebec City. Nestihol nedelnajsi pripravny zapas so Svajciarskom a ohrozeny bol aj jeho start vo vcerajsom stretnuti s Kanadou.
Z dalsich muzstiev maju vo svojom strede hracov NHL aj Slovensko (4), Nemecko (3), Svajciarsko (2), Slovinsko (utocnik Kopitar) a Francuzsko (brankar Huet).
Len pat timov - Bielorusko, Lotyssko, Norsko, Dansko, Taliansko - z celkovych 16 na MS nema zatial hokejistov z NHL.
K reprezentacii Slovenska sa v Kanade v nedelu pripojil majster sveta z Göteborgu 2002 a majitel vsetkych troch medaili z MS Lubomir Visnovsky. Po zakladnej casti NHL sa tri tyzdne individualne pripravoval v Los Angeles.
Visnovskemu bude v klube Kings od sezony 2008 - 2009 platit novy kontrakt na 5,65 mil. dolarov, platny az do roku 2013. V minulej sezone zarabal 2,052 mil. dolarov. Vrtky obranca patri do desiatky najlepsie zarabajucich hracov na nadchadzajucich majstrovstvach sveta v Kanade.
Slovensky zvaz zaplatil poistku za Visnovskeho zo spolocneho prispevku Medzinarodnej hokejovej federacie IIHF. Extra poplatok do 5000 svajc. frankov zlozil v anglickej poistovacej spolocnosti AON len za utocnika Marcela Hossu a obrancu Branislava Mezeia, ktorym po skonceni sezony v NHL vyprsali zmluvy.
***
Aj Slovaci v retro dresoch
BRATISLAVA-sme-Ondrej Gajdos-Do oslav storocnice Medzinarodnej hokejovej federacie (IIHF) zapadnu na majstrovstvach sveta v Kanade aj zapasy, v ktorych muzstva nastupia v zakladnej skupine v retro dresoch s historickym nadychom.
Zo 16 ucastnikov len Bielorusko nevyuzilo tuto moznost, pred rozdelenim Sovietskeho zvazu v roku 1991 nemalo svoj narodny tim. A tak vo vsetkych stretnutiach na MS bude mat terajsie dresy.
Nasa reprezentacia zvolila biele dresy s cervenym a modrym pasom na prsiach a na rukavoch i so slovenskym znakom na prsiach z obdobia klerofasistickeho slovenskeho statu. Tim Slovenska v nich odohral 11 zapasov v rokoch 1940 ­ 1943 a dalsie pod hlavickou Bratislavy.
Po druhej svetovej vojne (1946 ­ 1948) uz v ramci Ceskoslovenska nastupil vyber slovenskych hokejistov v tychto dresoch, ale uz so symbolom Bratislavy na prsiach aj v dvoch stretnutiach s muzstvom USA, respektive New Yorku na bratislavskom lade.
"Vosli sme hlbsie do historie," vysvetloval kontroverzne rozhodnutie zvazu hovorca SZLH Peter Dobias. "Na Slovensku bol v rokoch druhej svetovej vojny hokejovy zvaz a jeho predseda Ladislav Brezny podal prihlasku na prijatie za clena LIHG - predchodcu dnesnej Medzinarodnej hokejovej federacie. Cinnost federacie vsak bola v tom case ochrnuta, o prijati nie su ziadne pisomne dokumenty. A po skonceni vojny sa obnovilo Ceskoslovensko. Aj nasi superi vedu zapasy so Slovenskom z rokov 1940 ­ 1943 ako oficialne."
Po rozdeleni Ceskoslovenska sa hokejova reprezentacia Slovenska po prvy raz predstavila na velkom podujati na zimnych olympijskych hrach 1994 v Lillehammeri a od roku 1996 hra v A-kategorii majstrovstiev sveta.
Slovensko nastupi v retro dresoch vo svojom druhom zapase zakladnej skupiny v hale Metro Centre v Halifaxe proti Nemecku 5. maja.
Rusko sa stalo v Medzinarodnej hokejovej federacii nastupnikom po byvalom Sovietskom zvaze a za vzor si vybralo dresy z roku 1956, ked s napisom CCCP pri svojej premiere na zimnej olympiade v Cortine d'Ampezzo zborna vybojovala zlate medaily. Na sampionate v Kanade bude mat tim na retro dresoch napis Russia.
Najstarsiu verziu dresov z minulosti predstavia na sampionate Svajciari spred vyse 80 rokov v zapase s Francuzskom.
Dani si oblecu cervene dresy ako pri svojom prvom starte na MS v Stokholme 1949, aj ked nan maju neprijemne spomienky. V zapase s Kanadou prehrali 0:47, co je dodnes rekord sampionatov.
***
Slavia mistrem
V sedmem finalovem utkani O2 extraligy porazila Slavia Karlovy Vary 4:2, kdyz tri minuty pred koncem jeste vedla 4:0. Slavia tak vyhrala dramatickou serii 4:3 na zapasy
***.
Pripravny hokej
V poslednim letosnim turnaji serie Euro Hockey Tour v Liberci v poharu Ceske pojistovny porazil Cesi Svedy 5:3, Finy 2:1 po samostatnych najezdech a prohrali s Rusy 2:3.
Poradi 1. Rusko 11:5 9, 2. Cesko 9:7 5, 3. Finsko 5:8 3, 4. Svedsko 7:12 1.
V zaverecnem pripravnem utkani porazili jiz v Kanade Cesi Francii 5:3.
***

Navrat na hlavni stranu