Navrat na hlavni stranu

O pravidlech dodrzovanych a nedodrzovanych
V antickou tragedii se zmenil okamzik radosti slavisty Davida Kalivody v 58. minute pondelniho derby Slavia-Sparta. Po nadherne brance, kterou vstrelil si sundal dres a radostne s nim zamaval do hlediste. Jenze pravidla jasne stanovi, ze kdyz hrac nadzvedne dres, tak je to povolena oslava. Castokrat maji hraci pod dresem tricko, na kterem jsou jmena tech, kterym je branka venovana. Pokud vsak tricko sundaji pres hlavu nasleduje zluta karta za nesportovni chovani. Pravidlo je je to podle meho nazoru zbytecne, ale jasne. Jelikoz David Kalivoda jiz pred tim dostal zlutou kartu za protesty, kdyz rozhodci neodpiskal rohovy kop, zmenila se zluta karta v cervenou a radujici se hrac se slzami opustil hriste. Vitezna partie se tak zmenila v remizovou. O titul se bojuje dal. Mozna tento okamzik rozhodne o vsem, mozna o nicem.
K jine situaci doslo v play-offs ceske hokejove ligy. O vysledku utkani rozhodovaly samostatne najezdy. Hrac dojel pred branku v okamziku strely udelal otocku a pak prekonal leziciho brankare. Televizni reporter vykrikl nadsenim: "Kloboucek dolu!" Byla to nadherna branka, kterou rozhodci uznali. Jenze pravidla opet stanovi: Hrac smi jet s pukem pri samostatnem najezdu dopredu nebo do strany, pokud se puk pohne vzad, je najezd ukoncen. Branka prestoze byla neregulerni platila, protoze chyba rozhodciho nedovoluje zmenit vysledek.
Pravidla totiz nekdy plati a jindy neplati. Nedavno byla vypsana architektonicka soutez pro novou budovu Narodni knihovny v Praze na Letne. Soutez vyhral britsky architekt ceskeho puvodu Jan Kaplicky. Budova o deviti podlazich ma tvar sirsi pyramidy se zaoblenymi hranami. Zahrnuje system pro expedici knih, ktery podle Kaplickeho umozni dostat jakoukoli knihu do tri minut od zadani. "Snazili jsme se, aby mela minimalni objem na povrchu zeme, skladiste pro deset milionu knih je pod zemi," rekl Kaplicky. Jenze zde je prave ten problem. Pravidla souteze stanovila, ze knihy nesmi byt pod zemi. Pro mne neni otazkou, jestli je to dobry navrh nebo spatny, ale otazkou, jestli je mozne takto obejit pravidla a proc se nejaka pravidla tedy stanovuji.
Nebylo by lepsi vyhlasit novou soutez? Proc se tedy souteze vyhlasuji, kdyz se pak pravidla nedodrzuji? Nedavno jsme podepsali zadost, aby kanadska vlada podporila vystavbu pomniku obetem komunismu. Ano, takovy pomnik by mel stat. Podepsali jsme, ja i moje manzelka, ale stale se nemuzeme zbavit otazky, jestli prece jen nemela byt na takovy pomnik vypsana soutez Mozna, ze byla vypsana a my jsme to nepostrehli. Mozna, ze teprve bude Mozna, ze na to neni zadne pravidlo, kdy se souteze vypisuji, coz by bylo take reseni. Lepsi je, kdyz soutez neni vypsana nez kdyz je vypsana a pak se pravidla nedodrzuji, ale myslim si, ze nejlepsi je prece jen pravidla dodrzovat, i kdyz David Kalivoda odesel se slzami v ocich.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu