Navrat na hlavni stranu

Umrti
George Gross

Kdyz jsme se loucili pri Osmickovem balu, netusil jsem, ze je to naposledy, co George vidim. Prestoze mu bylo petaosmdesat byl neuveritelne aktivni. Pred tim jsem ho videl nekolikrat na novem torontskem fotbalovem stadionu. Radoval se z postupu ceskych fotbalistu do finale, ale komunikoval dobre i s rakouskym tymem, ktery se dostal prekvapive do semifinale MS junioru. Obcas citoval nase noviny ve svem sloupku v Toronto Sun. Byl hrdy na svoje sportovni uspechy. Hraval kopanou a tenis. Pokud by se konaly OH v roce 1940, mel realnou sanci se jich zucastnit. V Ceskoslovensku se dostal pro sve psani do kriminalu, ale podarilo se mu utect v roce 1949 do Rakouska. V Kanade zacinal v Toronto Telegram. Kdyz v roce 1971 vznikl Toronto Sun, Gross byl u jeho zrodu. V roce 1974 byla ocenena jeho reportaz o uteku Vaclava Nedomanskeho National Newspaper Award. George Gross take prinesl jako prvni zpravu o vanocnim uteku Miroslava Ihnacaka v roce 1985. Jako jedinemu severoamerickemu novinari mu bylo udeleno oceneni olympijskeho vyboru za oddanost amaterskemu sportu. Byl uveden do peti sini slavy.
Pomohl zlepsit praci novinaru v mezinarodni organizaci AIPS. K jeho petaosmdesatym narozeninam jsme prinesli clanek Josefa Cermaka v Satellitu z 31. ledna 2008. Zemrel na selhani srdce 21. brezna 2008 ve svem dome v Etobicoke.
***
Borivoj Celovsky
V Ostrave zemrel ve veku 85 let historik Borivoj (Boris) Celovsky. Stravil znacnou dobu sve emigrace v Ottawe, odkud se vratil po sametove revoluci do Ostravy. Prestoze byl vazne nemocen napsal radu publikaci. Zabyval se take situaci ceskeho tisku pote co byl prodan vetsinou nemeckym majitelum.
***
Marie Hrabikova
20. unora 2008 zemrela v Clevelandu ve veku 95 let pani Marie Hrabikova, manzelka Martina Hrabika, predsedy Republikanske-Agrarni strany v exilu. Jeji manzel byl po celou valku veznen v nemeckem koncentracnim tabore a po unoru emigroval do Francie. Marie Hrabikova ho za dramatickych okolnosti s tremi malymi detmi nasledovala o nekolik mesicu pozdeji. Usadili se v Clevelandu, kde jeji manzel pracoval jako delnik v ocelarne. Marie Hrabikova byla cinna v rade ceskych spolku, pomahala potrebnym, zejmena novym uprchlikum. Vynikala laskavosti a smyslem pro humor.
abe

Navrat na hlavni stranu