Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Dve tvare unora 2008

Zda se mi, ze jsou dva uniky z pocitu kosmicke uzkosti, kterou snad kazdy clovek (na rozdil - pokud vim - od nasich ctyrnohych, okridlenych a plazivych spoluobcanu) alespon jednou za zivot pociti. Nakonec se vsecko zuzi v jedinou trojotazku: odkud, kam a proc? A v okamziku, kdy se zeptame tuto otazku, obnazime koreny sve existence, zbavime udalosti a instituce jejich pozlatka a sve ikony jejich kralovskeho satu. A stojice sami pred sebou nazi, vidime planetu zem jako smitku prachu, obsazenou nekolika miliardami zvlastnich tvoru, jimz byla dana moc spolutvorit svuj osud, pretvaret sve prostredi a vzdorovat udesne nekonecnosti vesmiru a jeste udesnejsi predstave vecnosti. A dusi nam sevre uzkost.
Lide od nepameti zalidnovali nebesa bytostmi, vybavenymi schopnostmi mimo lidske chapani a jim sverili sve osudy. Vira v Boha je nepochybne nejschudnejsi zpusob uniku z kruhu uzkosti. Ale ne vsem je dan dar viry v Boha. Jsou ovsem nahrazky: odevzdame se do rukou "titanu", do nedavna panovniku "z vule bozi", Hitleru, Stalinu, Gottwaldu; vzdame se sveho ja a dame sve dusi splynout s hnutim, hlasajicim vecny mir, zachranu zemekoule, odstraneni Zidu, kapitalistu, hrisnych zen; budeme hledat unik v plesani a v hostinach a v narkotiku a viru spolecenskeho zivota...
Mesic unor 2008 nam nabidl (vedle bohosluzeb pro verici), uspesne programy pro vyznavace svetske formy uniku (ples osmicek v Royal York Hotelu; vrcholna spolecenska udalost roku, orchestrovana velvyslancem Pavlem Vosalikem: setkani dvou ministerskych predsedu - ceskeho a kanadskeho - v kostele Sv. Vaclava v Torontu).
Druhy zpusob uniku je tissi a pokornejsi. Jen ve zpevu, jen ve zpevu... Hudba, umeni, literatura, ponoreni se do neprozkoumanych hlubin nasich dusi, nabizeji pokojny pristav pro poutniky znavene pochybnostmi o smyslu sveho putovani. K sedesatemu vyroci komunistickeho puce nejvymluvneji promluvily Janackova opera Z mrtveho domu (na namet Dostojevskeho novely ze sibirskeho vezeni), koncert chlapeckeho sboru z Hradce Kralove Boni Pueri a predevsim vypraveni Edy Ottove o jejich deseti letech v komunistickych vezenich, doplnene provedenim Dvorakovy Humoresky Karolinou a Antoninem Kubalkovymi.
Vsichni, kazdy trochu jinak, jsme na chvilku umlceli hlas uzkosti a snad i udelali neco dobreho.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu