Navrat na hlavni stranu

Zuzka Znasikova - Martinkova

Z Trnavy do Toronta
14. brezna nebo-li marca uvede torontske Nove divadlo ve sve stale scene v psychiatricke lecebne na 1001 Queen St. W. svoji hru Amoriada aneb Dekameron po ceskoslovensky. Rezii bude mit Zuzana Martinkova-Znasikova. Pred premierou jsme ji polozili nekolik otazek. A zde je nekolik jejich odpovedi. Jine otazky, ktere se tykaly soukromi jednoho torontskeho velikana (pribuzneho Jary Cimrmana), jsme sice polozili a dostali jsme odpovedi, ale autocenzura nam zabranila je uverejnit.


ABE: Pripravujete hru Amoriada, jak vznikl tento nazev, kdo hru poprve uvedl, kdo ji uz hral. Hrala se pouze na Slovensku nebo i v Cechach?
ZZ:
Ako vznikol nazov hry je otazka pre autora. Myslim, ze samotna tema tohoto predstavenia je laska a jej vsakovake podoby. Prvy raz sa to hralo v Trnavskom divadle, kde som mala tu cest participovat. Pokial viem, tak doposial sa to okrem trnavskych zajazdov po celom Slovensku nehralo nikde, az teraz v Toronte.
ABE: O cem to vlastne bude?
ZZ:
O laske a nevere.
ABE: Cim bude torontske predstaveni specificke a co bude mit spolecneho s predstavenim, v kterem jsi hrala na Slovensku?
ZZ:
Specificke je tym, ze v Trnave sa tato hra hrala na profesionalnej scene a v Toronte na amaterskej . Je to upravene na torontsku scenu a hrame po cesky aj po slovensky.
ABE: Ingmar Bergman pouziva v Sedme peceti personifikovanou Smrt, v Dablove oku naopak pouzil prevteleneho dabla. Zatimco Sedma pecet jako filosoficky film je i po letech nezapomenutelnym zazitkem, o filmu Dablovo oko, ktery je komedii, dnes nikdo nic nevi. V Amoriade je andel. Nemas trochu strach, ze transcendentni bytosti se mohou setkat s nepochopenim v tomto zanru?
ZZ:
Tato otazka ma celkom zaskocila. Nikdy som nepremyslala o tom, ci si ludia budu Amoriadu pamatat ako filozoficke posolstvo. Je to jednoducho zabava, ktora ma pobavit, pripadne rozosmiat a ak niekomu nasi transcendentni anjeli utkveju v pamati, tym lepsie. Hoci o tom dost pochybujem. Ak niekto surne potrebuje nieco hlbsie, nech sa paci, moze si pozriet Siedmu pecat.
ABE: Na Slovensku jsi byla hereckou. V Toronte jsi take hrala v nekolika hrach. Do jake miry ovlivnila tato zivotni zkusenost tvoji praci jako reziserky?
ZZ:
Do takej miery, ze som sa rozhodla to ako reziserka vyskusat. Na Slovensku asi tazko, moja profesia bola herectvo. Ale v torontskom divadle to uz bola tuzba urobit nieco viac. Dokazat urobit pre divaka cele predstavenie. Prosto pre radost nas vsetkych, divakov, aj ucinkujucich.
ABE: Budes hrat i v Amoriade nebo se soustredis pouze na rezii?
ZZ:
Tiez tam budem hrat. Sice v malej postave, ale o to radsej.
ABE: Kdo vlastne v Amoriade bude hrat?
ZZ:
V Amoriade hra 13 ludi. Vymenujem: Milan Darula, Lenka Novakova, Roman Kozak, Ivan Razl, Martin Bonhart, Adriena Lisova, Majka Frankova, Viktor Matejkovic, Radka Tamchynova, Bohdan Zatovkanuk, Zuzana Matejkovicova, Jirko Skoda a ja.
ABE: Kdo je autor Jozef Lenhart?
ZZ
: Pan Lenhart momentalne pracuje ako generalny riaditel sekcie kulturnych pamiatok na ministerstve kultury na Slovensku. Ja si ho nesmierne vazim. Je to clovek, ktory vie preco zit a to si myslim, mame spolocne.
ABE: Jake jsou dalsi radosti jeste pred premierou?
ZZ:
A co sa tyka dalsej mojej radosti v tomto divadle? To je radost z toho, ze som pritiahla dvoch novych ludi. Pred dvoma rokmi to bola Jarka Spejchalova, ako kostymerka, a teraz Milan Darula, ako herec. A tym im dakujem za to, ze su s nami. A som vdacna aj za to, ze sa mozem opriet o niekoho ako je Bohdan Zatovkanuk, ktory mi usije hudbu do predstavenia na mieru. Je uzasne, ze kazdy pomaha v tom, kde je uzitocny, Jednoducho lubim toto divadlo. Dava mi moznost ostat zit na javisku
Ales Brezina
***---

S Ivanem Razlem ve hre 3x2

Navrat na hlavni stranu