Navrat na hlavni stranu

Netrapte se, pane, my to za vas udelame!
Na dvere naseho domu zabouchal mlady muz a nabidnul mi odklizeni snehu pres celou zimu za 199 dolaru. Sliboval, ze kdyz snih napadne, on ho stejny den odklidi. Podekoval jsem za nabidku, ale odmitnul, ze si snih odklizim svyma rukama nebo lepe receno svyma rukama a sneznou lopatou k tomu. Muj spolecnik Zdenek si cucnul kafe, a nechal mne pokracovat v liceni. Mladik se nevzdal a rekl, ze podle starobyleho Farmarskeho kalendare a novodobych meteorologu bude letos mnoho snehu! Odpovedel jsem, ze mam snih rad a cim je ho vice, tim mam uklizeni radeji. Po odchodu mladika jsem mudroval, co majitele baraku nedelaji, co by delat meli. A protoze to delat nechteji, pribyva sluzeb, ktere to za ne udelaji. Za plat, ovsem.
"Z praci domacich, co mnozi nechteji delat," pokracoval jsem, "mne napadaji tyto: nechteji-li uklizet, pozvou si uklidovou sluzbu. Kdyz varit nechteji, jdou do restaurace anebo si objednaji jidlo s donaskou. Detem zaridi doucovaci dohled, coz delaji studenti, kteri dohled nepotrebuji. K detem v predskolnim veku si lajdavy rodic zorganizuje chuvu, cili nanny. Psiho mazlicka vyvede na pravidelnou vychazku k tomu urcena sluzba. Travnik vyhrabe, listi odklidi a stromy zastrihne sluzba zahradni. Co drive lide bohati zabezpecili houfem sluzebniku, dnes, kdyz jsme bohati vsichni, prerozdelujeme penize na sluzby, takze bohatych jiz vice neni."
Mou promluvu Zdenek vyslechl, v jistych bodech kyval, ze tez by tyto prace nedal delat cizim za penize, a udela si je doma sam, jako ja. "Jsme linejsi?" optal se. To asi nejsme, lec jsme specializovani a kazdy vydelava ve sve odbornosti a plati jinym odbornikum... Hlavni puvab besed se Zdenkem spociva v tom, ze dokaze me horleni menit v komedii (coz nemam rad), a klade otazky, jake mi malokdo klade. "Napadaji te dalsi sluzby, ktere by zaneprazdneni lide potrebovali?" rekl Zdenek. Cekal jsem, protoze Zdenek ma sve okamzite napady: "Psat korespondenci lidem, kteri nemaji na to cas, anebo zajem, anebo napady." Vedel jsem, ze to prijde, protoze Zdenka korespondence bez odpovedi zlobi. "Profesionalni bavitele k nudnym spolecenskym udalostem by se hodili..."
"A co tak ucitele spolecenskych manyru?" pridal jsem svuj drobek. "Kdepak," rekl Zdenek, "protoze hulvati nevedi, ze jsou hulvati a tudiz si nepripusti, ze by potrebovali ucitele dobrych zpusobu!" Pripustil jsem, ze ma Zdenek pravdu, ze hlupaci a hulvati to o sobe nevedi. Zacali jsme mluvit o hlupactvi, coz je Zdenkovo oblibene tema; moje taky; oba si fandime, ze zjevneho hlupactvi pribyva, zatimco my s roky vyspivame a moudrime. "Uz to mam," zvolal Zdenek, "ceho je nutne zapotrebi je "plodici asistence"! Jako externi reseni demograficke krize..."
Uz jsi nekoho slysel priznat, ze neumi soulozit?" zeptal jsem se prakticky. "Neslysel, pripustil Zdenek, ale je k tomu dost dukazu, rozvodu a je malo deti!" Zasadne vzdoruji debate, ve ktere se starci trumfuji na poli sexu; a on to vi. "Rozmnozovani jako exkluzivni sluzba verejnosti, pokracoval, se jevi potrebna." Mlcel jsem, protoze jsem presvedcen, ze demograficka patalie a malo porodu neni nasledkem upadku sexualni cinnosti, ale direktne zpusobena blahobytem a sobeckosti. Zdenek videl, ze mlcim a rekl: "Slysel jsi, ze Gerry zalozil personal coaching?"' "Jo, vypravel mi o tom, ze nabizi organizovat zivotospravu lidem, kteri ztratili kontrolu nad svymi financemi, zdravim, smyslem zivota a hlavne obesitou." "V cem ta jeho sluzba spociva?" vyzvidal Zdenek. "Maly dvorek a dlouhy bic?" "Jak jsem jeho zamer pochopil, uz nekolik klientu ma, tak Gerry jen posloucha klienty, kteri mu vylevaji sva srdce, jak je k nim svet nespravedlivy." "To je zajimave," rozvazoval Zdenek, "a logicke, protoze kazdy se potrebuje vykecat; a ne kazdy ma odvahu jit na poradu k psychologovi. Nehlede k tomu, ze nejaky takovy razny psycholog by mohl pacientovi naznacit nekolik neprijemnych pravd." Gerry to dela lacino, porovnano s poplatkem psychiatrovi, za 40 dolaru pulhodinu poslouchani..." "Asi to, co delame my kazdy tyden a bez coache," rekl jsem. "Tak jsme nasli dalsi sluzbu, kterou oba potrebujeme a pritom si ji delame sami."
Zdravim a preji Ti hezky den a vsecko dobre!
Ross Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu