Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Pravda o puvodu zivota
Uplne nahou zenu jsem poprve v zivote spatril v Brne pred vice nez padesati lety. Zjevila se sice mravopocestnemu poustevnikovi jako dablovo pokuseni v ceskem pohadkovem filmu, ale navstevnici predstaveni na tom zazraku smeli participovat. Trvalo to jenom nekolik vterin, ale zanechalo to stopu silnou jako zemetreseni. Konecne jsem videl vsechno! S kompletni chlapeckou casti nasi skolni tridy jsem sel na film mnohokrat az do uplneho vycerpani kapesneho. Kdyz penize dosly, pozadal jsem doma o dotaci. Rodice byli stastni, ze chci videt pohadku a maminka se k memu zdeseni rozhodla, ze pujde taky. "Tak tohle se ti libi," rekla smutne, kdyz doslo k nejlepsimu.
Uroven vychovy k pohlavnimu zivotu tehdy nebyla nejak zvlast moc vysoka. Vseobecne se uz sice tak ve druhe tride vedelo, ze deti nenosi cap ani vrana, vetsina vrstevniku dokonce spravne tusila, ze aktu narozeni musi predchazet jeste nejaky jiny akt, odehravajici se mezi muzem a zenou, ale jak a kudy na to, nikdo poradne nevedel, otazky kladene v tomto smeru byly doma i ve skole posuzovany spise jako nemravnost.
V jilovitem terenu brnenske Kravi hory jsme si s nekolika spoluzaky vyhrabali neco jako zemljanka. Pri svicce jsme si vzrusene prohlizeli neuveritelne ohmatany vytisk monografie Zena jako vecna inspirace umeni. Nekteri hosi mysleli, ze klicovou funkci v sexualite hraje pupik. Proc bychom ho jinak meli? Nekdo to doma praskl rodicum, vybrali nas tam policajti, knizku uredne zabavili, zemljanka byla zasypana, na ucastniky podzemnich schuzek uvaleno tezke vysetrovani, vzdorovitym aktivistum, kteri se nahlas dozadovali pravdy o puvodu zivota, pohrozili polepsovnou.
Zkusenejsi dorostenci z vyssich trid uz leccos vedeli, ale nechteli prozradit, jak se ruka dava do rukavu, misto solidarniho poskytnuti informace se tajuplne usmivali. Kdyz jednomu z nich predcasne vyrazilo ochlupeni na penisu, myslel si, ze je to onemocneni majici pricinu v masturbaci a sel s tim ke skolnimu doktorovi se slzami v ocich. Ten doktor se nad nami nejak slitoval, prosadil na skole provedeni kolektivni informace, ale pred onanii nas velmi durazne varoval, ponevadz pry muze vest k dusevnim porucham. Ptam se dnes, muze byt neco dusevne jeste porouchanejsiho nez vychova k prudernosti?
Nemohu mluvit za spoluzacky, ale pripada mi, ze ani ony na tom nebyly podstatne lepe. "Nechces-li poradne jist, nebudes moct mit deti!" pokarala soudruzka druzinarka spoluzacku trpici nechutenstvim. "To neni pravda!" branila se spoluzacka, "slecna Belohlavkova vod nas z baraku nikdy nemela zadny deti, ale kdyz se vdala, tak se ji hned jedno narodilo!" To uz jsem bydlel v Praze, kde panovaly mravy zkazenejsi nez na katolicke Morave. Pribeh tehle divky mel dramaticke vyvrcholeni. Kdyz ji bylo sestnact, potrebovala doucovaci hodiny z nemciny. Obetave ji je poskytl student pedagogiky, navstevujici nasi skolu za ucelem tzv, hospitaci. Ocividne nezustalo u nemciny, prekvapene spoluzacce zacalo rust brisko. "Von mi nic takoveho nerek!" hajila se zdesene. Na cas odesla ze skoly. Za ucelem uzavreni manzelstvi ji byla slozitymi pravnimi ukony priznana predcasna plnoletost. Neuveritelne? "Pcha!" rekla mi nedavno jedna stara svycarska pani, kdyz jsem ji vypravel o stanicich na svizelne ceste za poznanim nejkrasnejsiho tajemstvi, "ja, kdyz jsem se v den sve svatby ptala vlastni matky, jak se to vlastne dela, tak upadla do hroznych rozpaku a nakonec jsem od ni dostala facku."
Dnesni deti to maji vetsinou mnohem rychlejsi. Nechteji-li cekat na osvetu, odkouknou technickou stranku veci v televizi. Jsou-li doma vecer samy, mohou se potesit pornografii. Je perverze horsi nez prudernost? Je laska prezitek? A vubec, je jeste laska?
11.2.2006
Psano pro CRO-6.

Navrat na hlavni stranu