Navrat na hlavni stranu

Za Tiborem Gregorem
Vidali jsme ho na Ceskem a Slovenskem dnu a jinych vyznamnych krajanskych podnicich. Vetsinou v uniforme, jeden ze stale se zmensujici skupiny muzu, kteri slouzili v Druhe svetove valce.
Tibor Philip Gregor se narodil 25. ledna 1919 v Levoci na okraji Tater na Slovensku. Byl vybornym studentem a tak neprekvapilo, ze se dostal na jednu z nejznamejsich instituci na svete, London School of Economics.
Prisla valka a Tibor Gregor se prihlasil. Byl mezi temi, kteri bojovali v Normandii pocinaje tretim dnem invaze a zucastnil se boju v zapadni Evrope. Jeho jednotka byla jednou z prvnich, ktere dorazily do Dachau.
Tibor pracoval jako vedouci pracovnik ruznych prumyslovych podniku, ale poslednich dvacet, tricet roku se soustredil na cinnost v ruznych charitativnich organizacich, hlavne Rotary Club, jehoz byl clenem od roku 1949. V Rotary Club zastaval vyznamne funkce jako prezidentstvi Toronto Eglinton Rotary Club, clen spravni rady a pokladnik Rotary International, Trustee Rotary Foundation atd. V zastoupeni prezidenta Rotary International cestoval po svete a prednasel na vsemozna temata.
Byl cinny i v rade dalsich organizaci: Canadian Association for Mentally Retarded, Friends of the Royal Academy of Arts, Royal Canadian Military Institute, Czech Legion in Canada atd.
Hodne sportoval a jeho nejoblibenejsim sportem byl tenis, ktery hral v Toronto Lawn Tennis Club, naposled loni na podzim.
Zemrel 2. unora 2008 v Torontu. Jeho dceri Anne Helen, synovi Janovi a jejich rodinam vyslovujeme uprimnou soustrast.
***
Za Frankem Misurcem
Narodil se 11. unora 1927 v Otrokovicich u Zlina. Jak si jeho australsky pritel Bohumil Nemec ze Sydney vzpomina, v roce 1948 byli cleny sesticlenne skupiny, ktera prekrocila hranice do Nemecka. Prosli ctyrmi okupacnimi zonami, byli vyhozeni z rychliku, ale nakonec se dostali do Insbrucku. Ctyri skoncili v Anglii, jeden ve Svedsku a jeden v USA. Po dvou letech v Anglii, Frank odjel do Kanady, jeden do Skotska, dalsi do Los Angeles a Nemec do Australie.
Brzy po prichodu do Toronta se Frank ozenil s Marthou, ktera s pritelkyni prisla z Finska. Hodne tancili v Palais Royale a zalozili rodinu: dceru Tinu a syny Franka a Davida. Frank (otec) nasel zamestnani v leteckem prumyslu (McDonnell Douglas, nyni Boeing, kde pracoval 31 roku). Rad sportoval: kopana, lyzovani (Jozo Weiderovi pomahal na Blue Mountain stavet vytahy), hral hokej (miloval Maple Leafs), byl vyborny cvicenec (clenem Sokola v Torontu od r. 1950 az do sedmdesatych let, clenem cvicitelskeho sboru nejen jednoty, ale i zupy). Jeho sportovni geny preskocily jeho deti, ale bujare se projevuji u jeho vnoucat.
Zemrel v lednu 2008. Pohrebni obrady vykonal Rev. Libor Svorcik a se zesnulym se rozloucili jeho deti. Tina vypravela rodinou legendu, ze kdyz si jeji rodice svou dcerusku odnaseli z nemocnice, vybehla za nini vydesena osetrovatelka se zpravou, ze maji v tom uzlicku dceru nekoho jineho. Byla to pravda, ale vsecko dobre dopadlo a Tina skoncila u svych rodicu. O neco pozdeji Frank vzal Tinu na prochazku do parku. V parku hrali kopanou. Frank strcil Tinu v kocarku pod strom a sel hrat kopanou.. Dohrali a Frank sel domu. Bez Tiny. I to dobre dopadlo. Z vypraveni deti primo dycha rodinne stesti. Jim - a jejich detem - vyslovujeme uprimnou soustrast.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu