Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Chvala totality
Za starych, nenavratne ztracenych zlatych casu, kdy pivo bylo za dve kacky a gulasek za pet, jimz dnes nevdecne prezdivame totalita, dokonce i organizovana kriminalita vyznacovala se privetivou a lidskou tvari. Jedna z nejmocnejsich, nejobavanejsich a nejvyhledavanejsich mafii na prazskych Vinohradech skryvala se pod mirumilovne nenapadnou firmou OPEBEHA - Obvodni podnik bytoveho hospodarstvi. V utulne zarizene kancelaricce vytapene wafkami vzdy vznasela se vune cerstve umlete kavy a gruzinskeho konaku, na stolech a policich vedle sanonu s nevyrizenymi urednimi akty vrsily se az ke stropu bonboniery. Mafianky - cerny obchod s bytovym fondem byval feminizovan temer stoprocentne - hezoucke panicky k nakousnuti tak kolem ctyricitky, odivaly se do nejkvalitnejsiho tuzexoveho zbozi. Rady pochutnavaly si na uheraku, pareccich a cokolade. Nebyly zle, skodily jenom v nejnutnejsim pripade, dokonce mi nekolikrat pripadalo, ze jsou stastny, kdyz mohou vyhovet, akorat na nich clovek nesmel chtit vic, nez odpovidalo jeho vlastni kapse. "Lekar, rikate?" bzucela pani Janicka spokojene na uvitanou, "pojdte dal, pane doktore!" System byl vypracovan tak dokonale, ze uz jenom podle doby, jiz clovek musel stravit s ostatnimi zadateli v cekarne, bylo mozno dosti presne urcit, zda se jedna o taxikare, cisnika anebo neuzitecneho duchodce bez penez a vlivnych znamosti. "Nocni hlidac? Hm. Vona vas udela Jaruska, zeptejte se pristi patek!" bylo mi receno pri iniciacnim ritualu, kdyz jsem se pristehoval na Kralovske Vinohrady,
Kdyz se chtelo, aby se videlo, nemuselo vzdycky bejt zle. Okna nezasklivame! stalo sice na dverich sklenarske provozovny OPEBEHA vedle vinohradske trznice, ale kdyz jeden umel v prihodnou chvili zretelne, avsak nevtirave zasustit dvacetikorunou, sklenari bez otaleni prekonali vlastni meze. Prave tak elektrikari, instalateri, kladeci lino, obkladaci, zednici a zastupci mnoha nejruznejsich profesi, v nichz bylo dovoleno pachat trestnou cinnost, odvedli ukazku sveho remesla v nejdokonalejsi forme, lesku a krase, jestlize se najemnik nebal sahnout do penezenky. Kdo na to mel, tomu udelali treba i pravou parketovou podlahu. Za komunistu byl pracujici remeslnik cten a vazen, a jeste dostal nahoru svacinku. Kdo pracovat nechtel, taky se nemel nejak zvlast moc spatne, dostalo se na vsechny. Ani my najemnici jsme za totality nemuseli zivorit - za tripokojovy byt druhe kategorie v centru Prahy platil jsem zakladni najemne nejakych mizernych devadesat korun a z platu nocniho hlidace, kde jsem se veru nepretrh' mi tak zbylo celych devet stovek. Narode, probud se!
V tvari dnesniho obchodnika se strechami nad hlavou bychom lidske rysy hledali marne. Vytratila se vune uheracku a gruzinskeho konaku, vrascita Janicka investovala sve celozivotni nakradene uspory do uplatku a stastne nastehovala se do apartma v domove duchodcu. Kdyby bylo po mem, nechal bych ji tam za trest bydlet v jednom pokoji spolecne s Jaruskou. Novi majitele domu, anebo ti, jimz se domy po pulstoleti v restitucich vratily zpatky do rodinneho drzeni, neprojevuji zadny vetsi smysl pro uchovani zavedenych pravidel ctihodne narodni hry. Mluvi o trznim najemnem, nespokoji se s navratem penez, ktere investovali do udrzby, potazmu koupi domu, ale vydridussky by si je chteli zurocit, podobne jako ti, kdo svou movitost maji ulozenou v bance. Pujde-li to takhle dal, majitele domu budou brzy mit stejna prava jako najemnici! Stanislav Krecek, advokat chudych, bude pred soudnim dvorem pro lidska prava ve Strasburku ukricen, zatimco privandrovalemu cizaku Girolamo Giormani, narodnimu skudci, daji prachy. Tady pomuze snad uz jenom Zelezny.
Psano pro CRO 6. Otisteno s vedomim autora.

Navrat na hlavni stranu