Navrat na hlavni stranu

Na konci stareho roku
Vlastne se to tak pomalu prenese z roku stareho do roku noveho. Kdysi me prislo prani, At je to od Vanoc do konce roku lepsi nez v tomto roku. I kdyz od Vanoc do konce roku to nebylo zrovna obdobi klidu a pohody, protoze clovek dodelava stare hrichy, musi udelat vyuctovani a uzaverky, presto se objevilo i nekolik krasnych momentu. Jednim z nich byla navsteva malych indianu z rezervace White Dog na hokejovem utkani Toronto-New York Rangers. Po zapase se pak mali indiani setkali s obrancem Tomasem Kaberlem (na snimku vpravo). Akce se mohla uskutecnit diky charitativni akci ceskeho konzulatu, ktera se konala pod nazvem Prague Night of Glamour 7. listopadu 2007. Kazem celeho vecera byla "silvestrovska" forma torontskych hokejistu, kteri prohrali 1:6. Naopak pozitivni byl vykon Jaromira Jagra, Martina Straky a Petra Pruchy, kteri byli vyhlaseni jako hvezdy utkani (podrobnosti na str. 12).
Na konci roku se ohlizime i za tim, co ten minuly rok prinesl. Z politickeho hlediska bylo pro nas Cechy v Kanade nejvetsim darkem kanadske vlady zruseni viz pro ceske obcany. Bohuzel viza pro slovenske obcany trvaji a organizace, ktere se v minulosti zasazovaly o zruseni ceskych viz by se mely stejnym zpusobem zasazovat i o zruseni tohoto omezeni pro Slovaky.
V lonskem zari jsme mohli uvitat Janu Hlavacovou a Petra Kostku ve hre Smisene (po)city. Pod vedenim rezisera Ludka Munzara si s nimi mohli zahrat Pavel Kral a Jan Smid. Rovnez v zari se na torontskem filmovem festivalu objevily dva ceske (cesko-slovenske) filmy. Sverakovy Vratne lahve a Vejrostkuv Roming. Zazitkem bylo i uvedeni hry Adam stvoritel od Karla Capka. Nove divadlo vsak postihla i citelna ztrata, kdyz tesne pred predstavenim Familie aneb Dedictvi otcu zachovej nam, Pane! zemrel Bohous Maca. Take odchod do novodivadelni penze Tomase Maska a Zdeny Novotne je citelnou ztratou.
Diky Milosi Krajnemu a Nokturnum jsme videli radu skvelych hudebniku. Nezapomenutelny byl rovnez koncert slovenskeho zpevaka Miro Zbirky v Ukrajinskem centru. Ke kulturnim ztratam patrilo umrti skladatele Oskara Morawtze, ktery se zapsal vyznamnou merou do kanadskeho hudebniho povedomi.
Zivot v cirkvich asi nejvyrazneji poznamenal navrat na Slovensko sympatickeho recko-katolickeho farare Pavola Dolinskeho. Doufejme, ze se mu bude v Bratislave, kde nyni pusobi, darit dobre. Ceskoslovensky baptisticky sbor zasahlo umrti skveleho cloveka a hudebnika Mirka Gabriela.
Nejvetsi sportovni udalosti pro nas v Kanade byla ucast dvacetiletych fotbalistu na mistrovstvi sveta. Po rozpacitem uvodu a i s jistou davkou stesti se probojovali mladi hraci az do finale proti Argentine, kde inkasovali rozhodujici branku na 1:2 az v zaveru zapasu. Byla to prvni ucast ve finale na svetovem sampionatu od roku 1962, cili po 45 letech, a Martin Fenin se po Antoninu Pucovi a Josefu Masopustovi stal tretim fotbalistou, ktery vstrelil ve finale MS branku. K smutnym udalostem naopak patri, ze zemrely dve velke postavy z muzstva, ktere hralo prave ve finale v Santiagu de Chile: Viliam Schroiff a Andrej Kvasnak. Prvni pochazel z Cech, ale chytal za Slovan Bratislava. Druhy z Kosic, ale proslavil se v barvach Sparty.
Pri tomhle letmem vyctu rozhodne nemohu zachytit vsechny udalosti ci ztraty nasich znamych a pratel. Nemohu nevzpomenout na Karla Pinkeho, ktery rovnez vloni zemrel. Manzele Pinkeovi mne hodne pomohli pri prichodu do Kanady. Karel byl politickym veznem a v sedesatce hral fotbal v ottawskem Sokolu. Jeho manzelka Marticka mi sehnala prvni zamestnani - uklizeni v elektro prodejne. Castokrat se mi vybavila jedna humorna prihoda. Fotbal se hral v ottawskem Sokolu. Vsichni tam byli pouze Cesi a Slovaci. Jedinou vyjimkou byl vysoky Lotys s brylemi. Kdyz na sebe tento Lotys s Karlem na hristi narazili, tak to mezi nimi jen jiskrilo. Co cert nechtel, jednou tento borec z Pobalti chtel vystrelit na branku, ale misto toho ze tri metru zasahl Karla primo do hlavy a ten se skacel jako podtaty. Kdyz se probral z mrakot, otocil se rozcilene na vydeseneho strelce a pronesl pamatnou vetu: "You are donkey with glasses!" Pres vaznost situace, nikdo krome Karla nedokazal zustat vazny.
***
a na zacatku roku noveho!
V prvni rade chceme podekovat, za vsechny pozdravy, ktere jsme dostali. Nektere vlastnorucne zhotovene postou, jine poslane e-mailem. Nekolik z nich uverejnujeme v tomto cisle. Na zacatku roku nas vsak postihla neprijemna zalezitost. CSA zrusily jarni a zrejme i podzimni lety do Kanady. Toto opatreni ma dominovy efekt. Doplati na to hlavne krajane, kteri ziji v okoli Toronta a Montrealu. Mnozi starsi si jiz nebudou moci dovolit komplikovane letet do Ceske republiky anebo toto cestovani omezi. Dalsi skupinou budou nasi pribuzni zijici v CR. Dopad tohoto rozhodnuti je i pro cestovni kancelare, ktere jsou jiz ted postizeny nakupem letenek pres internet. V lonskem roce prestala existovat cestovni kancelar Slovakotour. Neni zadnym tajemstvim, ze noviny ziji do znacne miry prave z inzerce a CSA byly nejvetsim nasim sponzorem.
Znamena to, ze jsme museli uskutecnit nekolik opatreni, mezi nimi je i to, ze musime zvysit predplatne z 35 na 40 dolaru. Vzhledem k tomu, ze k poslednimu zvyseni ceny Satellitu doslo v roce 2003 a to z 34 na 35 dolaru, jedna se v prumeru o dolar rocne, coz jsou v dlouhodobem vyhledu necela tri procenta.
Pred casem jsme uvadeli v nasich novinach ankety. Prave v souvislosti se zrusenim letu bychom chteli tento zanr obnovit.
***
Anketa
Jak ovlivni vas zivot a zivot vasich pribuznych zruseni letu z Prahy do Montrealu a Toronta?
Nic nebrani tomu, abyste zde uverejnili ruzne navrhy, jak vzniklou situaci budete resit, popripade jaka spojeni lze pouzit atd. atd.

Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu