Navrat na hlavni stranu

Mala (lonska) uvaha o kapru
Nez jsem si vysel, nezahalel jsem. Uriznul jsem hlavu kapra, vyvrhnul ho a hotovil se jej pred naporcovanim zbavit supin. Sotva jsem ale prilozil ostri noze k rybimu telu, ktere se v dopolednim slunci dopadajicim do kuchyne lesklo nespoctem zlutozlatych supin, sotva jsem se jich dotkl ostrou kuchynskou kudlou, zavahal jsem. Upoutala mne soumernost, s niz jsou supiny v kapri kuzi naskladany, tvorice jakousi zlatozlutozelenou mozaiku. Rozmer supin od hlavy k ocasu se mirne zmensuje. Dokonce mne napadlo, ze bych supiny v te ktere casti tela mel v prumeru premerit. Misto toho jsem udelal prvni tah kudlou, nazlatla sprska se vznesla nad kaprim neboztikem.
A tu jsem si vzpomnel na ty velmi davne doby, kdy par dnu pred Stedrym vecerem vetsinou dva kapri plavali ve vane. Casto jsem se na ne dival. Hazel jim do vody chleba. Nabirali ho do tlamicek, netusici jak uz je to zbytecna cinnost. Trochu mi cukalo v hlave, kdyz vecer 23. prosince, po navratu z prace, otec ranami kladiva koncil zivot supinacu. Ostatni praci uz udelala mati. Vzdy jsem dostal nekolik supin, kdyz oschly. Abych nemel nouzi o penize. Zajimave! Opakuje se to kazdy rok, i kdyz supiny uz davno nedostavam od mati. A kazde Vanoce davam si je do srajtofle. Nejsem sice bohac, ale zatim ani zebrak. A ty supiny jsou rok co rok stejne. Dnes, stejne jako v dobach detstvi pripominaji nehty na jedne strane pozlacene. Jedna supina jako druha.
Asi me prilis a snadno fascinuji jednoduche veci, rikam si. Pravem, nebo v dusledku naivity mysleni? Proc radeji nepremyslim o tom, jakou po svatcich koupim akcii? Proc me tak udivuje ta pravidelnost tech zatracenych supinek? Ci to neviditelna ruka naskladala je jednu vedle druhe? Proc hrbet kapra je tmavy jako voda rybnika a bricho zlutave, jakoby melo svitit kaprovi na cestu do hlubiny?
Jak mnoho veci se ve svete zmenilo za ...sto let treba! Tehdy veci neuveritelne jsou dnes samozrejme. V nebi se mozna spokojene usmiva Jules Verne. Ale mozna ho napadne, ze ve svych fantastickych napadech prehledl puvab veci prostych. Ale mozna, ze ve chvilich odpocinku sedaval na brehu rybnika cekaje az splavek ponori pod hladinu zabirajici kapr..
Dnesni burza muze pripominat kouzelnou rybku splnujici tri prani. Splni prvni, splni druhe. Treti je ale prilis sobecke, neuvazlive. Zadano prilis i od kouzelne rybky. Ziskane bohatstvi meni se v popel, prach ...
Dokoncil jsem dilo a ulozil do lednicky znacky Viking rozporcovaneho kapra, na druhem taliri hlavu a mlici na polevku. Vysel jsem do pekneho dopoledne, ponekud neobvykle tepleho pocasi, coz vysvetlili ucenci. Mene uz jine jevy, jez nazyvaji se pokrokem. Novy vek. Vek informaci. Moderni architektura, rychla auta plna konskych sil. Obchodni domy plne krasnych veci a mnoha zbytecnosti. Lide jsou opojeni, uneseni. Ale proc veci davne a mnohdy proste, jaksi jine, jako treba stare ctvrti nekterych mest Evropy pritahuji a okouzluji neustale navstevniky z Noveho sveta? Proc tak radi usedame do kourem dymek a cigaret prosakle rybarske krcmy na brehu more? Neni to i tim nedefinovatelnym kouzlem davneho casu? V takovem miste, nebo malem bistru ci baru ma kazda zidle, kazda sklenice na absint nebo portske vino sve misto uz po desitky let. A silna, vyborna kava podava se do stale stejnych hrnecku .
Mozna jsou to myslenky posetile. Ale privedl me k nim pohled na ty zlatave, dokonale usporadane supiny na tele vanocniho kapra. A snad proto, ze dost malo zustalo z prosteho kouzla Vanoc, ani mi nepripadaji tak prilis posetile ...
Vladimir Cicha-Vancouver

Navrat na hlavni stranu