Navrat na hlavni stranu

Zvuk harfy u svateho Vaclava
Treti Nokturna sezony nebyla tentokrat na Masaryktownu, ale v kostele sv. Vaclava. Koncert uvedl clen red. rady MMI pan Ernie Zucker, ktery zduraznil dulezitou roli MMI v nasi krajanske komunite. Hlavnim akterem vecera vsak byla harfenistka Katerina Englichova z Prahy. Puvodne pianistka, ktera asi ve trinacti letech se zacala ucit na harfu spise z duvodu, ze nebude muset tolik cvicit jako na piano. Po absolvovani konzervatore v Praze, dostala stipendium na slavnem Curtis Institute ve Filadelfii, ale trvalo ji tri roky nez ji kompletne hrazeny pobyt (Fulbrightovou nadaci) byl povolen ceskymi urady - to bylo nekolik mesicu pred sametovou revoluci. Ke svemu uzasu sledovala dramaticke listopadove dny ze studentske koleje ve Filadelfii. Behem studia se vypracovala na vynikajici harfenistku, vyhrala nekolik svetovych soutezi na harfu v Los Angeles, v New Yorku a ve Filadelfii, koncertovala v newyorske Carnegie Hall a temer ve vsech dulezitych svetovych koncertnich sinich.
Poprve hrala pred casem v Toronte jako solistka s komornim orchestrem Georga Soltiho z Budapesti pod vedenim Kerryho Strattona. Byl jsem v hledisti a nadchl mne jeji prednes, preciznost a uzasna muzikalnost. Podle jmena nebylo pochyb, ze se jedna o krajanku. Sel jsem ji tedy pogratulovat a mimo jine jsem se zeptal, zdali by nekdy nechtela prijet zahrat do Toronta, nam krajanum. Jelikoz byla jiz znama mezi harfenistkami na univerzite, domluvila si pozvani na master classes na Torontske univerzite, ale aby vysel termin pro vsechny tri strany, museli jsme na tuto prilezitost cekat tri roky.
Vy, kdo jste byli na koncertu v kostele sv. Vaclava, a nakonec i na Mozartovske spolecnosti tri dny pred tim, jste byli svedky ojedineleho vykonu svetove harfenistky cislo jedna (dle dirigenta Kerryho Strattona). Zahajila barokni skladbou, Sonatou C-moll Jana Ladislava Dusika, aby se v ne dobre vytopenem kostele rozehrala. Nasledovala sonata Antonina Bendy spolu s fletnistou Milanem Brunnerem. Oba umelci zahrali nezne Larghetto a s uzasnym prednesem dalsi dve vety teto skladby z obdobi W. A. Mozarta. Nasledovaly dve etudy Jana Frantiska Fishera, ktery zemrel pred dvema roky v Praze. Moderni a mistrovska skladba s mnoha rychlymi prechody a zmenami, kterou pani Englichova zvladla s naprostou suverenitou. Posledni skladbou pred prestavkou byla uprava Smetanovy Vltavy pro harfu, kterou napsal J. H. Trnecek. Byla provedena s uzasnym prednesem a citlivosti a k naproste spokojenosti uzasleho publika, ktere slyselo nasi narodni tradicni Smetanovu basen v podani solove harfy. Mnohe oko nezustalo suche a umelkyne byla odmenena bourlivym potleskem jeste pred doznenim posledni noty.
Po prestavce zaznel Mozartuv koncert pro harfu a fletnu. Misto orchestru doprovazela Marta Laurincova na piano. Je to jedna z nejtezsich skladeb, kterou Wolfgang Amadeus Mozart napsal. Zvlaste pro harfu a fletnu - o piane ani nemluve. Vsichni tri muzikanti hrali naprosto dokonale s uzasnym prednesem a virtuozitou. Pomala veta Andante byla snad nejdojemnejsi a umelci ji museli po dlouhotrvajicim potlesku opakovat (aspon jeji cast). Milan Brunner zahral fantasticky a potvrdil tak povest jednoho z nejlepsich fletnistu v Kanade (Kerry Stratton). Marta Laurincova pak vyuzila svou zkusenost profesionalni pianistky k uzasne citlivemu doprovodu obou umelcu.
Nezapomenutelny koncert, ktery byl dovrsen recepci s pohostenim (Prague Food Emporium), ktere obstaral dr. Milos Krajny pro predplatitele a pro zname, kteri venovali finance na dovoz piana z Ceske republiky.
Posluchaci si mohli nechat podepsat CD od umelcu. Mezi vyznamnymi hosty byli napr. pianista Antonin Kubalek, dirigent Kery Stratton, manzele Rydlovi, Zuckerovi, Hamvasovi, Jan Kytl a dalsi. Skoda, ze se takovy koncert nemuze opakovat.
Predplatitele Nokturen se upozornuji, ze pristi vecer bude 20. ledna 2008 v 17 hodin v restauraci Praha na Masaryktownu. Znama osobnost ze CBC Cathryn Belyea predvede ukazky (s vykladem) z oper Leose Janacka v predvecer premiery jeho opery Z mrtveho domu v Torontske opere (COC Canada). Opet bude zpivat v jedne z hlavnich roli nas krajan Zdenek Plech.
M.K.

Navrat na hlavni stranu