Navrat na hlavni stranu

Otazniky nad lety CSA do Kanady
Tiskova zprava, kterou uverejnujeme na strane 2 je bombasticka: Ceske aerolinie planuji zavedeni jedenacti novych destinaci. Mezi radky se vsak dovidame jinou skutecnost: CSA prestanou letat do Montrealu a vyrazne omezi lety z Prahy do Toronta pouze na letni sezonu. O vanocni sezone 2008 se nic nerika.
Zprava prisla temer soucasne s oznamenim, ze kanadska vlada rusi vizovou povinnost pro ceske obcany. Koho toto opatreni hlavne postihne? Jedna se hlavne o starsi lidi, kteri si nemohli dovolit letat v lete, ale cestovali do stare vlasti na jare nebo na podzim. Pro starsi lidi to znamena, ze budou muset prestupovat. Mnohdy se prestupovanim jejich cesta zkomplikuje natolik, ze si cestu do Ceska nebudou moci dovolit. Cestujici z Kanady jsou vetsinou nalezite jazykove vybaveni a neni pro ne problemem zorientovat se treba na letisti v Amsterodamu nebo ve Frankfurtu, ale pro radu pasazeru z CR je takova cesta mnohdy traumaticka.
Dale toto opatreni postihne studenty, kteri letali do Kanady v ramci studijnich programu. Navic toto opatreni znamena, ze v letnich mesicich, kdy byly letenky vetsinou vyprodane bude velice obtizne letenku na prime spojeni Toronto-Praha ci Praha-Toronto sehnat.
Situace je o to smutnejsi, ze Toronto je pravdepodobne nejvetsim ceskym i slovenskym kulturnim centrem mimo uzemi byvaleho Ceskoslovenska. V zadnem jinem meste totiz nevychazeji ctvery ceske ci slovenske noviny, nikde jinde nemaji ceske a slovenske divadlo, pet fungujcich ceskych ci slovenskych farnosti. Dalsi krajansky zivot se rozviji i v okoli Toronta, at jiz je to Kitchener, London ci Ottawa. Navic v Torontu byl pred nedavnem zrizen novy konzulat.
Tak jako v minulosti bylo pro lajka nepochopitelne, proc ve stejny den a ve stejnou dobu, v rozpeti jedne hodiny, leta jedno letadlo do Toronta a druhe do Montrealu, nyni je pro nas nepochopitelne, proc se omezuje po leta zabehle spojeni Toronto-Praha, ackoliv treba denni lety do New Yorku zustavaji. Nebylo by mozne spise zachovat dva lety tydne Praha-Toronto-Praha a do New Yorku by se mohlo letat pouze petkrat tydne?
Ales Brezina
***---
Ceske aerolinie planuji v roce 2008 zavedeni jedenacti novych linek
Ceske aerolinie planuji zahajeni sesti novych pravidelnych a peti charterovych linek. Po delsi dobe se tak sit Ceskych aerolinii opet rozroste. Prvni novou linkou bude od zacatku brezna spojeni Prahy s francouzskym Bordeaux s mezipristanim v Mnichove. Spolecnost dale planuje prime lety do Damasku v Syrii, Heraklionu na Krete, nejvetsiho kazasskeho mesta Almaty, ruskeho Rostova na Donu a gruzinskeho hlavniho mesta Tbilisi. V charterove preprave pribude El Salvador a dalsi ctyri linky do oblasti byvale Jugoslavie, Italie a Recka.
"Ceske aerolinie se po dvou letech restrukturalizace dostaly do takove kondice, ze si mohou dovolit tak ekonomicky narocny krok, jakym je otevreni linky do nove destinace. V roce 2008 planujeme otevrit hned sest pravidelnych linek," rekl viceprezident pro marketing a vyvoj produktu Petr Pistelak.
V breznu kratce po zprovozneni noveho primeho spojeni do Bordeaux, by sit Ceskych aerolinii melo doplnit prime spojeni z Prahy do Almaty. V dubnu se pak planuje zahajeni linek do Tbilisi, Rostova na Donu a Damasku a v kvetnu do Heraklionu.
Od pristiho roku Ceske aerolinie prichazeji take s novym modelem operovani do Severni Ameriky. Do Spojenych statu americkych budou letadla stejne jako v letosnim roce odletat kazdy den na letiste JFK v New Yorku; pokracovat bude take codesharova spoluprace se spolecnosti Delta Air Lines z Prahy do Atlanty. Provoz do Kanady bude prizpusoben rozhodujici casti cestujicich, jejichz poptavka se koncentruje zejmena na letni mesice. Ceske aerolinie proto prejdou na sezonni provoz pouze do destinace Toronto, kam se soustreduje vetsi zajem lokalnich cestujicich. Spojeni s Torontem budou Ceske aerolinie zajistovat 3x tydne v obdobi od cervna do rijna. S provozem do dnesni druhe kanadske destinace ­ Montrealu ­ Ceske aerolinie na vlastnich letadlech v soucasne dobe nepocitaji.
Vyrazne se zintenzivni provoz dalkovych charterovych linek v zime, kdy krome jiz tradicnich letu na karibsky ostrov Isla Margarita, kubanske Varadero, nebo napriklad do Dominikanske republiky pribude letos jeste San Salvador a dalsi ctyri linky do oblasti byvale Jugoslavie, Italie a Recka.
V pristim roce Ceske aerolinie planuji posilit operovani na kratkych tratich a to do destinaci s vetsim potencialem cestujicich, kteri vyuzivaji letiste Praha jako prestupni bod k navaznym letum dal v siti Ceskych aerolinii, jako jsou napriklad destinace v Nemecku, na Slovensku, Balkane a ve Skandinavii. Naopak linky, ktere tento potencial nemaji, budou redukovany, jako napriklad spojeni Praha ­ Viden, ktere je vyuzivano vyhradne lokalnimi cestujicimi, jejichz pocet neni dostatecny k udrzeni efektivniho provozu.
Pri otevirani novych destinaci v roce 2008 Ceske aerolinie poprve v historii vyuzily trzni data o letecke preprave a poptavce cestujicich po Evrope" poznamenal Petr Pistelak. "U nove oteviranych linek je tak minimalizovano riziko neuspechu," dodal.
Daniela Hupakova
Tiskova mluvci Ceskych aerolinii
***
Ceske aerolinie, a.s., (CSA)
jsou podle poctu prepravovanych cestujicich nejvetsi narodni leteckou spolecnosti v ramci novych clenskych zemi Evropske unie. V roce 2006 prepravily rekordnich 5,5 milionu cestujicich. Od roku 2001 jsou Ceske aerolinie clenem jedne z prednich svetovych alianci leteckych dopravcu ­ SkyTeam. V soucasne dobe nabizeji spojeni do 104 destinaci ve 44 zemich sveta a jejich flotilu tvori 50 letadel typu ATR 42/72, Boeing 737 a Airbus A310/A320/A321. V zebricku pravidelnosti letu mezi 26 clenskymi leteckymi spolecnostmi Asociace evropskych aerolinii ziskaly v prvnim pololeti 2007 Ceske aerolinie 1. misto.
Jiz ctyri roky po sobe drzi Ceske aerolinie sve prvenstvi v soutezi o titul: "Nejlepsi letecka spolecnost se sidlem ve stredni a vychodni Evrope" (Best Airline based in Central/Eastern Europe ­ 2004, 2005, 2006, 2007), udelovane mezinarodni leteckou organizaci Official Airline Guide (OAG) na zaklade hlasovani odborne verejnosti.
V roce 2007 obdrzely take
oceneni "Nejlepsi letecka spolecnost ve stredni Evrope", ktere kazdorocne udeluje na zaklade hlasovani milionu cestujicich z celeho sveta nezavisla britska organizace Skytrax v ramci zebricku The World Airline Awards. V lednu lonskeho roku Ceske aerolinie rovnez ziskaly uz druhe oceneni: "Nejlepsi letecka spolecnost ve vychodni Evrope" (Best Airline in Eastern Europe ­ Annual GT Tested Awards). V roce 2005 byly CSA navic zarazeny mezi osm nejlepsich aerolinii sveta.
KONTAKT: daniela.hupakova@csa.cz, Ceske aerolinie a.s., Letiste Ruzyne, PRAHA 6, tel.: 220 11 6220, www.csa.cz
***

Navrat na hlavni stranu