Navrat na hlavni stranu

Pava nas zavedla do minulosti

Marianna Supekova
Torontske slovenske divadlo ukoncilo trilogii venkovskych veseloher hrou Bozeny Slancikove Timravy (1867-1951) Pava. K tomuto zanru se da pristupovat dvojim zpusobem. Prvni je, ze se hra zcela prepracuje do soucasnosti. Pak z puvodniho textu nezustane kamen na kameni. V takove verzi dochazi ke zkraceni textu. Objevuji se narazky na soucasnost. Takto lze predelat Shakespeara. V Praze jsem videl takto upraveneho Bulgakova a v Hradci Kralove Neznou od Dostojevskeho.
Valerie Tothova se rozhodla pro historickou rekonstrukci. Udelat hru tak, jak byla napsana. Na jevisti jsme mohli videt historickou svetnici. Hra se nekratila, mela ctyri dejstvi. Pro cloveka, ktery je zdegenerovany rychlosti soucasneho zivota a internetem, bylo dosti narocne vydrzet sledovat po celou dobu dialogy. Pokud vsak vydrzel, mohl objevit jemnou poezii autorky a vychutnat krasnou slovenstinu.
Preneseni do minulosti napomohla skutecne umelecky udelana scena od Lubo Slatkovskeho a Stefana Galvanka a kostymy od jeho manzelky Sylvie Galvankove. Na jevisti pak se mi nejvice libili Marianna Supekova jako Katka a opilec-zvonar, ktereho hral Dusan Toth. Nutno rici, ze i dalsi herci, a nekteri z nich byli na prknech J. Workman Auditoria poprve, do hry dobre zapadli. K vetsim a dobre ztvarnenym rolim patrili Martin Mravec-gazda (Jozef Jantoska), jeho dcera Anka (Zuzana Matejkovicova) a Kriva Beta (Eva Slatkovska). Marek Gabris jako bohaty mladenec sice neuspel u gazdovy dcery, ale nejsem si jist, jestli snatek Janka s Ankou byl podle tehdejsich zakonu z roku 1923 zcela legalni a jestli tam neslo o pribuzensky propletenec. Z programu totiz vychazi najevo, ze oba byli Mravcovi.
Podle toho, jak se tvarili na konci predstaveni, to vypadalo, ze si s tim starosti nedelali. Nedelejme si je tedy ani my a tesme se na pristi sezonu, kdy Torontske slovenske divadlo uvede Stodolovu hru Bacova zena a z nedavne minulosti bude hra Viliama Klimacka Horuce leto 68.
Pokud chcete vedet vice informaci o divadle, naleznete je na www.torontskeslovenskedivadlo.com.

Ales Brezina


Zuzana Matejkovicova a Jozef Jantoska

Sona Almanova

Dusan Toth

Marek Gabris

Marinna Supekova, Jozef Jantoska a Robert Tamasfi

Navrat na hlavni stranu