Navrat na hlavni stranu

Mit pod cepici
Pred casem, hledaje nejaky kloudnejsi program v nasi televizi, zachytil jsem ten, zvany Jeopardy. Dodnes nevim, proc jsem prepinal dale.
Nedavno mi ale syn navrhl, abych se dival na TV, prave na ten pulhodinovy program, v nemz objevi se jeho kolega z drivejsiho pracoviste v USA.
Tedy program Jeopardy - ve valne vetsine udelam to, co mi syn navrhne, nekdy i to oc mne pozada, pokud to nejsou zadosti odporujici mym zasadam nebo vyzadujici vice energie mentalni nebo fyzicke, nez kolik mi ji v techto dnech zbyva.
Dival jsem se tedy v pul osme vecer. A udelal jsem dobre. Tedy, jak se to vezme. Mozna, ze tak vyborny napad to zase nebyl.
Nebot behem pul hodiny mohl jsem sledovat tri soutezici, jejichz znalosti mne uvadely v duvodny uzas. A nejen znalosti, ale i jistota a rychlost, s niz na otazku reagovali. Pravda, vetsinou to byli soutezici muzskeho pohlavi, ale nejedna dama (pani, slecna) svymi znalostmi zpusobila mi znacny pokles sebevedomi, jiz nijak velikeho.
Otazky chrli se na ony tri soutezici s rychlosti znacnou a jsou to otazky tezke, ba doslova zapeklite. Jen obcas shledam, ze bych vedel take spravnou odpoved, ale nez bych se prihlasil o slovo, objevila by se uz otazka jina!
Pred casem sledovali jsme s choti program Kdo se chce stat milionarem. Uvadel jej velmi zabavne Regis Philbin. Usedali jsme k televizoru s jistym prijemnym napetim a zvedavosti, jak zdatni budou soutezici a jak zdatni bychom byli my, tedy moje zena nebo ja, na jejich mistech. Nebyl to promarneny cas, dostalo se nam mnoha pouceni.
Po mnoha zemich se v posledni dobe rozsiril program Jste chytrejsi nezli zaci pateho stupne?
To je ale docela jina kategorie. Jeden zasne, kdo ma tak casto odvahu do souteze se prihlasit a horko tezko, vetsinou, odpovidat na otazky prislusejici zminenym tridam. Pokud vim, tak dosud nikdo nevyhral nejvyssi cenu, milion, jen nedavno jisty chlapik, udajne clen Mensy a nositel hodnoty IQ 143, odesel s 500,000 dolaru. Na milionovou otazku si netroufl. A dobre udelal, nebyla jeho odpoved spravna. Nicmene pul milionu si odnesl. Byl to chlapik vcelku sympaticky, dle meho nazoru.
Na zminenem programu Jeopardy, nescislnekrat obtiznejsim, sotva kdo dosahne takove odmeny za sve znalosti.
A tak uz nekolikaty v 19:30 usedam na pul hodiny k televizoru, abych si uvedomil, jak znalost a inteligence cloveka je, v nekterych pripadech, ohromna a rozsahla.. Divam se na zmineny program a rikam si ano, znalost a inteligence, to je neco! A utesuji se tim, ze, ac myslim, ze nejsem uplny idiot, bez zavisti dovedu ocenit znalosti soutezicich. Nebot jejich pocinani na programu Jeopardy je skutecne fascinujici. Neni to jen znalost, ale i rychlost pochopeni otazky a stejne tak i rychlost odpovedi.
Existuje rceni: Ten ma pod cepici.
Soutezici v programu Jeopardy nemaji ani cepice, ani klobouky. Jen neuveritelne znalosti ...

Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu