Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Obrazek
Pondelni vyroci Velke rijnove socialisticke revoluce, jez az doposud byvala snad vubec nejoblibenejsim svatecnim dnem privrzencu ortodoxni komunisticke verouky, ma take pro me nesmirne dulezity vyznam v tom nejosobnejsim slova smyslu. Kdyby bolsevici po operetnich vystrelech z palubnich del krizniku Aurora 7. listopadu 1917 nevtrhli do petrohradskeho Zimniho palace, nikdy bych byl nespatril svetlo sveta. Muj otec, nebyt Vladimira Iljice Uljanova, tak receneho Lenina, by pravdepodobne nikdy natrvalo neopustil sve rodne Rusko, nestal by se bezencem bez domova, neusadil by se po strastiplne pouti v tehdejsim Ceskoslovensku, nepoznal by moji maminku, rodacku z Olsan u Prostejova, a dal by vzniknout uplne jinemu potomstvu.
Muj otec se dokonale naucil cesky, ziskal odborne vzdelani, zajimavou a dobre placenou praci, zalozil vzkvetajici rodinu a primerene zdarile se szil s moravskym prostredim, ale Velke rijnove socialisticke revoluci zadny vdek za dobrou existenci neprojevoval, Naopak, na Lenina, Stalina a vubec celou plejadu sovetskych vudcu vzpominal vylozene ve zlem. V jeho pameti spise nez ideologicke vydobytky prevazovaly vzpominky na nikdy neprestavajici hlad, jenz byval tisen nahrazkou chleba upeceneho ze stromove kury. Jeste po mnoha desetiletich zivota v civilizovanejsim prostredi v noci kricivaval hruzou ze sna. Teprve kdyz jsem dosahl zrale ctyricitky, sveril se mi se svou vubec nejhroznejsi vzpominkou? citlivejsi posluchaci by ted meli na minutku nebo na dve radeji vypnout radio. Tatinek, bylo mu tehdy nejakych deset let, prozival doby bolsevickeho teroru v Nikolajove na Ukrajine. Nedaleko jeho bydliste se nekolikrat tydne odbyvaly popravy. Aby nebyly slyset vykriky a stenani umirajicich, vyhravala pri techto prilezitostech hudba, vetsinou davali znit tonum kultovni Internacionaly. Jednou byl otec nahodou u toho, kdyz se nejakemu nestastnikovi pres tezka zraneni podarilo uniknout na ulici. Musel pry to byt namornik, na pazi mel vytetovanou kotvu a morskou pannu, v zoufalstvi obejmul telegrafni sloup a uz se ho nedokazal pustit; rozbili mu hlavu kolbou pusky a tatinek byl postrikan vyhrezlym lidskym mozkem. "Kdykoli slysim Internacionalu, vybavi se mi ten mozek, jestlize u reznika v krame zahlednu mozecek vystaveny na mise, okamzite se mi ozve Internacionala," rekl otec neobvykle tise a uz se k tematu nikdy nevratil.
Velkou rijnovou socialistickou revoluci mi trvale pripomina obrazek, na nemz trilety rozcepyreny kluk nabira z hrnce kasi. Vedle hrnce stoji pootevrena krabicka neznameho obsahu, vyjevu se zajmem prihlizi kocka. Kresba osm krat osm centimetru provedena tusi na vybledlem kartonu, to je vsechno co zbylo ze ziveho cloveka, meho prastryce Nikolaje, nadaneho malire. Za casu, jez byly pozdeji pojmenovany nevinne znejici zkratkou VRSR vybehl na ulici, aby privedl lekare ke sve zene pracujici k porodu. Uz se nikdy nevratil, nezustala po nem ani ta sebemensi stopa. Teprve nekdy ve tricatych letech, kdyz otec navstivil vystavu vezenskych praci na brnenskem hrade Spilberku, se tmou neznama mihla jiskricka: mezi vystavenymi artefakty se nalezal obrazek kocky a kluka blazene pojidajiciho kasi. Tim ale stopa koncila, obrazek byl bez nejmensich pochybnosti praci stryce Nikolaje, ale jak se strycek dostal kdysi na Spilberk a jake byly jeho dalsi osudy, se rodina nikdy nedovedela a uz se to asi nikdy nedovim ani ja. Tajemstvim zustane provzdy i to, co asi obsahuje ta pootevrena krabicka stojici na stole vedle hrnce, stejne tak jako prastryc se nikdy nedovedel, zda se mu tenkrat narodil kluk nebo holcicka, Sprava Spilberku projevila pochopeni a obrazek se stal majetkem rodiny. Kdyz take ja jsem byl pred ctvrtstoletim bolseviky prinucen k emigraci, dostal jsem ten obrazek jako darek na cestu.

5.11.2005


Psano pro Cesky rozhlas 6, otisteno s vedomim autora.
***

Navrat na hlavni stranu