Navrat na hlavni stranu

Kanada zrusila kratkodoba viza pro ceske turisty
Ottawa, Praha - mfd/iDnes,zah-Kanada zrusila vizovou povinnost pro pobyty kratsi nez tri mesice. Opatreni plati od 1. listopadu 2007, oznamil to ve stredu na mimoradne tiskove konferenci ministr zahranici Karel Schwarzenberg.
"Musim Kanade podekovati za jeji vstricny postoj," rekl Schwarzenberg novinarum.
"Vratili jsme se tak ve vizove oblasti do stavu, ktery odpovida vynikajicim vztahum mezi nasimi zememi," doplnil ministr.
Zmenu ve vizove politice zaroven oznamila za kanadskou stranu ministryne pro obcanstvi a imigraci Dianne Finley prostrednictvim ceske ambasady v Ottawe.
Vizova povinnost se tak nove nevztahuje na pobyty kratsi nez devadesat dnu. Kratkodoby pobyt ale zaroven nesmi byt zneuzit za ucelem vydelecne cinnosti.
Kanada viza pro Ceskou republiku zavedla v roce 1997, kdy mnoho ceskych obcanu snadne moznosti vycestovat do teto zeme zneuzivalo. Ke zruseni viz mezi obema zememi pritom doslo jen o rok drive.
Nyni kanadska strana svuj postoj prehodnotila, protoze Ceska republika kanadska kriteria dlouhodobe splnuje.
Kdyby ale pocet zadatelu o azyl presahl dve procenta z celkoveho poctu zadosti za rok, mohla by Kanada vizovou povinnost obnovit. Ministr Schwarzenberg proto vyjadril nadeji, ze nedojde k opakovani situace z roku 1997 a zneuzivani bezvizoveho styku.
Na zruseni vizove povinnosti mezi Kanadou a novymi clenskymi zememi tlacila dlouhodobe i Evropska unie. Zarijova zprava zpracovana Evropskou komisi durazne vyzvala kanadskou vladu, aby odstranila viza "alespon jedne zemi". Jinak pry Brusel podnikne "prislusna opatreni".
O jake konkretni kroky EU by se melo jednat, vsak zprava neuvadela. V pripade USA komise drive hrozila zavedenim odvetnych viz pro urcite skupiny lidi, napriklad pro diplomaty ci vojaky. K necemu takovemu vsak Unie nepristoupila.
Z hlediska ceskych turistu to znamena, ze cesti turiste konecne muzou bez problemu zacit volne navstevovat hlavni kanadskou turistickou atrakci ­ svetozname Niagarske vodopady, ktere jsou presne na hranici Kanady a USA. Pro cesty do Spojenych statu turiste z Ceske republiky stale vizum potrebuji. Podle noveho zakona prijateho letos Kongresem, ktery zvysil procento odmitnutych zadosti opravnujici ke zruseni viz, by brzy mohlo padnout i rozhodnuti o zruseni viz do USA. Cesko totiz nova kriteria zatim splnuje. "Doufam, ze take v USA pokroci proces k tomu, abychom tam meli bezvizovy rezim," rekl k tomu ministr Schwarzenberg.
Cesi stale viza potrebuji napriklad do Ciny, Egypta, Indie, Severni Koreje, Thajska nebo Ruska, kde platnost bezvizove dohody skoncila v kvetnu 2000.
***
Pozn. redakce: Zruseni viz pro kratkodobe navstevy se tyka krome CR i Lotsska, zatimco navstevnici ze Slovenska, Bulharska, Madarska, Litvy, Polska a Rumunska stale viza potrebuji i pri kratkodobych pobytech.

Navrat na hlavni stranu