Navrat na hlavni stranu

Tak trochu o propagaci a hanobeni symbolu
V dobe, kdy nastupovala normalizace, tedy na podzim roku 1969, jsem jel odnekud nekam stopem. Byla to zla doba po obdobi vzdoru a po tom, co komunisti v srpnu rozmetali, alespon jak si mysleli, jakykoliv odpor, vkradala se atmosfera strachu. Lidi se uzavirali do sebe a to se projevilo i v tom, ze uz radeji nechteli u silnice nikoho brat. I stoparum nastaly zle casy. Po delsi dobe cekani mne zastavilo auto a k memu prekvapeni ridic mel vepredu na zrcatku povesenou vlajecku. V tu dobu policajti pokutovali kazdeho, kdo mel ceskoslovenskou vlajku. Brali to jako tichy projev protestu proti okupaci. Tento sympatak vsak nemel vlajku ceskoslovenskou, ale americkou, coz byla dvojnasobna provokace. Okamzite jsme se dali do reci a on mne vysvetlil, ze 21. srpna 1969 dostal pokutu 100 Kcs za hanobeni ceskoslovenske vlajky, kterou mel nad volantem. "Pochopil jsem svou chybu a rozhodl jsem se timto zpusobem hanobit americkou vlajku. Ja tem americkejm pacholkum dam," rekl tento nenapravitelny renegat. Jak dlouho s tim vydrzel, to nevim. Byl to na dlouhou dobu jeden z poslednich projevu rezistence, ktery jsem videl.
Jenze casy se menily a normalizace pokracovala. Lide nejenze nesmeli pouzivat symboly, ktere by chteli, ale bylo jim nakazano klanet se komunistickym symbolum. Jako jedovate muchomurky po desti se zacaly objevovat sochy Leninu, tanciky rudoarmejcu, Klementove, ruda hvezda byla nad kazdou skolou. Velicenstvo Kat, jak zpival Karel Kryl, si pralo, aby komunisticke vlajky vlaly i nad cirkevnimi budovami a bohosloveckymi seminari. Jeden vyznamny cesky psycholog mi tehdy rekl: "To svinstvo je jedno, ale kazdemu se nekdy jindy obrati zaludek."
Nejhorsi na tom bylo, ze o otazce svedomi se rozhodovalo jaksi administrativne. Nejaka urednice rozhodla, ze tehdy a tehdy tam a tam budou viset tyhle a tyhle komunisticke symboly a visely. To jiz se psal unor roku 1971 a nad bohosloveckym seminarem se objevily okupacni vlajky. Byli jsme z toho zdeseni a tehdy jsme pozadovali, aby o tom, co vlaje z nasich oken rozhodovali studenti a vlajky jsme sundali. Nedostudovali jsme.
Predkladatele navrhu na zakaz pouzivani komunistickych symbolu senatori Mejstrik a Stetina tyhle problemy kvuli komunistickym symbolum nemeli. Pokud vim, problemy kvuli komunistickym symbolum nemel ani nikdo z Vykonneho vyboru CSSK v Kanade, ktery je podporil v tomto navrhu a zaslal na jejich podporu dopis, ktery otiskujeme v tomto cisle.
Snad neprozradim zadne tajemstvi, ze jeden clen se zdrzel hlasovani a jeden byl proti. Tim, kdo byl proti zakazu pouzivani techto symbolu jsem byl ja. Ne kvuli tomu, ze bych se do nich po letech zamiloval, ale z principu mne vadi, kdyz nekdo zakazuje nebo prikazuje, jake symboly se maji pouzivat.
V rozprave k tomuto zakonu senator Jaromir Volny (ODS) oznacil novelu za "spatne sepsane dilo", navic za "protiustavni" s odkazem na postoj Ustavniho soudu k obdobnym predloham. Doslo i na osobni vypady. Volneho rozcililo vyjadreni jednoho z predkladatelu, predsedy senatni Komise pro posouzeni ustavnosti KSCM Jaromira Stetiny (za SZ), ktery priznal, ze novela vznikla z "vnitrni potreby signataru" petice Zrusme komunisty.
"Zatimco ja jsem sedel v komunistickem vezeni, tak kolega Stetina byl clenem Komunisticke strany Ceskoslovenska," prohlasil Volny. V souboji obou Jaromiru vystoupil vecer senator Stetina v Radiozurnalu a vysvetlil, ze v KSC byl pouze v roce 1968 a ze si to kazdy muze precist na jeho webovych strankach, pak ze ale zmenil svuj nazor a zjistil, ze komunismus je nereformovatelny.
Cela tato epizoda ukazuje nesmyslnost tohoto zakona, kdyz predkladatel musi vysvetlovat, ze uz tento nazor nesdili a odvolavat se na sve webove stranky, jak to vlastne mysli dnes. To ma mit skutecne kazdy obcan webove stranky, aby vysvetlil, jak to myslel nebo mysli?
Jak chteji predkladatele tento zakon aplikovat? Bude trestne, kdyz se objevi v exhibicnim utkani ceskoslovensti fotbaliste v historickych dresech? Vzdyt meli komunisticky statni znak s hvezdou nad lvem na prsou? A co historicke odznaky Sparty s rudou hvezdou? Budou se zakazovat vystavy, kde se na platne objevi komunisticke symboly jako to delaji ironicky rusti umelci Komar s Malomidem? Soudce pak pokyva hlavou a rekne tu skvelou vetu: "Kdyz je to ze srandy, tak to je neco jineho!"
A co kdyz si nekdo ze srandy vezme tricko se srpem a kladivem. A co kdyz to nebude ze srandy, ale bude to myslet vazne? Zavreme ho? Dame mu pokutu. Strhneme to z nej? Nebo ho nechame byt a kdyz ho nechame byt, tak proc bychom tu meli mit zakon, ktery to zakazuje.
Komunisticke symboly nikoho nepresvedci, aby timto zpusobem myslel, po rudych hvezdach na kazdem rohu se nikomu dnes nestyska. Nejvetsi propagace doby normalizace je v stale rostouci oblibe Dietlovych serialu, ktere si tak chvalil sveho casu dr. Gustav Husak blahe pameti, ale proti nim nikdo neprotestuje.
Ales Brezina

Dopis CSSK
V Toronte, 25. srpna 2007
Senatu Parlamentu Ceske republiky

Vykonny vybor Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade, slozeny z cinovniku Vykonneho vyboru a predsedu pobocek na sve schuzi konane 25. srpna 2007 v Toronte odsouhlasil podporu navrhu novely trestniho zakona, ktera ma vyslovne zakazat propagaci komunistickeho hnuti i komunistickych symbolu. Rovnez tak podporujeme petici "Zrusme komunisty".
Prosim povazujte tedy nasi plnou podporu temto dulezitym iniciativam. Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade je jednou z nejvetsich krajanskych organizaci na svete s kanadskym federalnim mandatem reprezentovat Cechy a Slovaky v Kanade.
Srdecne zdravi a preje mnoho uspechu
Dr. Gustav Pliva Milos Suchma
predseda mistopredseda

Navrat na hlavni stranu