Navrat na hlavni stranu

Z fotbaloveho nebe tleskal i Frantisek Planicka
Slavie konecne v Lize mistru!
Pripomenme si jen 12. kveten 2007 18 hodin 30 minut. Po polocase vede Most nad Boleslavi 1:0. Sparta si jisti titul v Olomouci, Liberec vede nad Teplicemi a Slavia prohrava se Zlinem 0:1. V kuloarech se spekuluje o tom, ze je to posledni zapas trenera Jarolima, ktery mel tak dobrou vychozi pozici pro jarni cast souteze. Jen zazrak by mohl pomoci Slavii do Poharu UEFA. O Lize mistru nemluvi ani ten nejvetsi posetilec. Trener Jarolim vytahuje z rukavu posledni trumf: na hriste prichazi mladicek Kalivoda. Dvema brankami otaci v zaveru skore. Slavia vitezi 2:1. Boleslav vyrovnava v Mostu na 1:1 a najednou je tu i teoreticka moznost dostat se nejen do Poharu UEFA, ale v pripade vitezstvi v Budejovicich a prohry Liberce v Boleslavi i do predkola ligy mistru. Tato teorie se nasledujici pondeli stava skutecnosti. Do Ligy mistru je vsak jeste daleko, ale o tom jiz nas prazsky zpravodaj Jaroslav Kirchner:
Sen slavistickych generaci se naplnil. Konecne a az na sesty pokus! Zda se to byt neuveritelne, ale fotbaliste Slavie Praha jsou v letosnim rocniku Ligy mistru. Od roku 1996, kdy v novodobych dejinach samostatneho ceskeho fotbalu ziskali svuj jediny mistrovsky titul, o to usilovali uz poseste. Nejblize od brany teto milionarske souteze stali v roce 2000, kdy se jim v jejim tretim kvalifikacnim predkole podarilo v Donecku zvitezit na Sachtorem 1:0. Ale v posledni minute prazske odvety za bezbrankoveho stavu dostali zbytecny gol a po prodlouzeni prohrali 0:2 Ve zbyvajicich pripadech se jejich premoziteli staly tymy Grasshoppers Curych, Panathinaikos Ateny, Celta Vigo i Anderlecht Brusel.
Letos staly v ceste Slavii ve druhem predkole MSK Zilina a ve tretim Ajax Amsterdam. Teprve potom, co slovenskeho mistra po dvou bezgolovych remizach udolala az na penalty, mohla zacit myslet na slavny Ajax. A uz v Amsterdamu sehrala neskutecnou partii. Uz sedmatricetilety brankar Martin Vaniak, ktery pred sezonou do Slavie prestoupil z Mostu, vychytal, co se dalo. Vcetne pokutoveho kopu Huntelaara! A naopak Dusan Kalivoda promenenou penaltou Slavii postrcil k senzacnimu vitezstvi 1:0. Ovsem vyhrano jeste zdaleka nebylo, zejmena vzpominka na Sachtor Doneck dostatecne varovala.
Strahovsky stadion uz tyden pred utkani je beznadejne vyprodany a sedmnact tisic divaku dlouho kroti sve vasne. Tim spise, kdyz uz ve 14. minute ze hriste odkulhava veteran Vladimir Smicer, ktery v lete prisel Slavii posilit z Girondins Bordeaux, ale uz ponekolikate se zranil Avsak rezii do svych rukou plne prebiraji jine opory. Stanislav Vlcek a znovu Martin Vaniak. Jednatricetilety Vlcek je sice renomovany kanonyr, ale rovnez velky spalovac sanci! Fanousci Slavie ho miluji, ale zaroven jim stavaji vlasy hruzou na hlave, kdyz Vlcaka, jak Standovi rikaji, vidi pred souperovou branou. Potrebuje ctyri nebo pet cistych sanci, aby dal jeden gol Ovsem nebyt Vlcka, Slavie by byvala nepostoupila ani pres Zilinu, protoze prave on se pri penaltovem rozstrelu postaral o rozhodujici trefu.
A tentokrat favorizovany Ajax uzemnuje dvema krasnymi goly. Nejprve ve 24. minute otevira skore z pohotove otocky. Ovsem o deset minut pozdeji vyrovnava Suarez a Slavie je opet pod velkym tlakem. Hernim i psychickym! Zejmena po zmene stran napor mnohonasobneho nizozemskeho sampiona sili. Ale ve slavisticke brance znovu stejne jako v Amsterodamu caruje Vaniak. Hlavne jeho reakce pri hlavickach Stama tesne k prave tyci a Huntelaara na opacnou stranu jsou obdivuhodne. Z fotbaloveho nebe jim urcite tleska i legendarni slavisticky golman prvni republiky Frantisek Planicka. A tri minuty pred koncem prichazi dalsi velka chvile Vlcka. Riti se sam na brankare Stekelenburga a uzavira skore na konecnych 2:1! Pritom na oba goly mu prihrava Francouz Mickael Tavarez, ktery do Slavie zamiril z Tours FC.
Strahovsky stadion sili. Odvekou rivalitu dvou nejslavnejsich ceskych klubu a nesmiritelnych protivniku Sparty se Slavii vyjadruje sborovym skakanim a skandovanim: "Kdo neskace, fandi Sparte ­ hop, hop, hop!" Mimochodem v techto chvilich na druhe strane Evropy v Londyne prazska Sparta prohrava s Arsenalem 0:3 a po domaci prohre 0:2 se uz druhym rokem za sebou musi rozloucit s vidinou Ligy mistru Uvodni gol Arsenalu strili cesky reprezentant a spartansky odchovanec Tomas Rosicky. A hned po zapase jasnovidecky prohlasuje: "Ted bych si pral, aby Arsenal hral se Slavii." Uz o den pozdeji mu to los v Monte Carlu vyplnuje a Slavii prideluje do skupiny H Ligy mistru prave Arsenal, FC Sevillu a Steauu Bukurest.
Ale co rikaji hrdinove ze Strahova? Stanislav Vlcek: "Tohle byl jednoznacne nejvetsi zapas moji hracske kariery! Takovou radost jsem ve fotbale jeste nezazil. Jsem neskutecne stastny, ze mohu byt u toho, na co cekaly cele generace slavistu!" A Martin Vaniak: "Po sedmnacti letech odchytanych v ceske lize jsem se vazne zamyslel nad tim, jestli mam jeste zapotrebi si zahravat se svym jmenem v domaci soutezi a radsi neskoncit s fotbalem v nejakem prumernem zahranicnim klubu, kde bych nebyl tolik na ocich. Avsak to, co zazivam ve Slavii, predcilo veskera moje ocekavani."
Ale i velke ekonomicke uspokojeni prozivaji fotbaliste v cervenobilych dresech. Z priblizne castky sta milionu ceskych korun, kterou Slavie ziska za postup do Ligy mistru, bude mezi hrace a realizacni tym rozdelena, jak slibilo vedeni klubu, plna ctvrtina, tedy petadvacet milionu! A v dalsich zapasech si pochopitelne klub i hraci mohou vydelat jeste vice. Pricemz Slavie svou pout mezi evropskou elitou zacne ve stredu 19. zari na Strahove proti rumunskemu mistru Steaua Bukurest. Tim vsak soucasna slavisticka euforie nekonci. V dobe, kdy vznikaly tyto radky, Slavie v uvodnich peti ligovych kolech neztratila jediny bod a vedla ceskou ligovou tabulku. A take jeji fanousci se po dlouhych letech zoufaleho cekani uz tesi na dokonceni stavby krasneho a moderniho stadionu ve vrsovickem Edenu, ktery bude otevren na jare pristiho roku a kam Slavie Praha od padesatych let minuleho stoleti patri.
JAROSLAV KIRCHNER, Praha

Navrat na hlavni stranu