Navrat na hlavni stranu

George Gross v MP3

Thomas Rongen v MP3

Paul Gludovatz v MP3

Rubin Okotie v MP3

Pred utkanim v Torontu

Senzace: Cesi hraji v nedeli v Torontu ve finale
Nekdy skutecne deli uspech od neuspechu neviditelna nitka pavuciny, kterou pavouk uprede pro stesti. Nekdy zase staci chvilka zavahani a misto triumfu je zde zatraceni.
Pamatuji se, ze nekdy na prelomu roku 1995 a 1996 usedlo unavene stesti na mne. Jak se pravi v prislovi, ze kdyz je stesti unavene Kamkoliv jsem prisel, tak jsem neco vyhral. Vyhral jsem i v nejake tombole letenku do Prahy, tam jsem jel se Slavii na fotbal do Rima a svete div se sesivani postoupili. Vyhrali ligu.
A pak se najednou stestena odvratila. Ten pocit zname nic se nedari. Vzpomenme jen na posledni Mistrovstvi Evropy. Cesi meli skutecne nejlepsi tym, ale proti Recku to bylo zaklete. Zranil se Pavel Nedved, tycka ochranila nekolikrat reckeho brankare Nikopolidise a snad jedenkrat v historii o vitezstvi Reku rozhodl "stribrny gol". Ironii je, ze osm let pred tim rozhodl o vitezstvi Nemcu ve finale ME rozhodl "zlaty gol". Zkratka ceskym fotbalistum se lepi v rozhodujicich okamzicich spis smula na paty nez stesti.
Porovnejme si vsak dve MS v roce 1958 dokazali ceskoslovensti fotbaliste remizovat s uradujicimi mistry sveta 2:2, kdyz Nemcum pomohl rozhodci a rozdrtit Argentinu 6:1. O vyrazeni rozhodla smolna prohra v opakovanem utkani s Iry v prodlouzeni 1:2. Celkove skore kladne 9:6. Ve skupine jedno vitezstvi, jedna prohra a jedna remiza. Zatimco v roce 1962 ve skupine jedno vitezstvi, jedna prohra a jedna remiza. Pasivni skore 2:3. Rovnez remiza 0:0 s uradujicimi mistry sveta Brazilci. Celkove skore na MS 7:7. Presto tento rok se bere spolu s rokem 1976, kdy jsme se stali ME jako nejuspesnejsi v povalecne historii.
Proc ten historicky uvod? Inu Cesti fotbaliste na Mistrovstvi sveta do 20 let, zatim na hristi vyhrali pouze jednou a to s ne prilis vyraznym souperem Panamou 2:1 a presto jsou v semifinale. Je to diky stestene, ktera nam drzi palce? Do znacne miry ano, v prvnim utkani proti Argentine, ktere se skoncilo 0:0 a pomer strel na branku byl 26:2 pro modrobile, jiste pri nas stesti stalo. Neda se to rici o druhem utkani se severni Koreou 2:2, kdy Cesi v rozmezi deseti minut Kaloudou a Feninem otocili skore z 0:1 na 2:1, ale Kwang-Ik v zaveru z penalty vyrovnal. I v tretim utkani proti Paname davali Cesi branky az v zaveru Kaloudou a Strestikem. Barahona sice snizil ctyri minuty pred koncem na konecnych 2:1, ale to jiz byl jisty postup mezi poslednich sestnact.
Zde nas cekali skveli Japonci. I tentokrat vstrelili Cesi dve branky v zaveru a obe z penalty. Rozhodci behem utkani naridil tri penalty, ale mohl naridit jeste o dve vic. Jednu proti Japoncum a v zaveru utkani za Oklestkovu ruku. Nicmene o utkani rozhodli penaltovy rozstrel a krome Strestika, ktery nastrelil tycku vsichni promenili, zatimco Japonci dvakrat nedali.
Kdyby nekdo pred Mistrovstvim sveta hracu do 20 let tvrdil, ze nejdale z evropskych tymu se dostanou Cesi a Rakusane, pak by ho nikdo nebral vazne. Cesi ve vecernim souboji v Edmontonu pozornou obranou udrzeli se Spanely devadesat minut bezgolovy stav a v prodlouzeni Lubos Kalouda po rohovem kopu a delovce z hranice sestnactky jim dokonce zajistil vedeni 1:0. Prestoze se zdalo, ze toto utkani dovedou nasi do vitezneho konce, ve 110 minute Bueno z dalky vystrelil, brankar Petr vyrazil na tycku a Mata poslal mic do ceske site. Rozhodovaly opet pokutove kopy. I tentokrat se vyplatila specialni priprava, kterou naordinoval trener Soukup. Cesi vsechny promenili. Spanely dvakrat vychytal tretiligovy Radek Petr. Za touto cestou do semifinale je jiste kus stesti, ale take skutecnost, ze ve vypjatych okamzicich pri provadeni strelby ze znacky pokutoveho kopu meli Cesi vice nez devadesatiprocentni uspesnost, coz se da rici, o malokterem tymu na svete. Druhou skutecnosti je, ze mladi cesti fotbaliste ve vsech utkanich skorovali az v zaveru druheho polocasu nebo v prodlouzeni. To svedci o psychicke i fyzicke odolnosti tymu. Doufejme, ze je sily neopusti v zaveru sampionatu.

Pred americkou brankou
Prvni ctvrtfinale se vsak hralo v Torontu a zde doslo k velkemu prekvapeni, kdyz Rakusane zdolali Spojene staty v prodlouzeni 2:1. Nutno dodat, ze jiz v prvnim polocase byli Rakusane lepsim muzstvem a dokazali vyuzit vlhkeho terenu a kluzkeho mice, aby zneprijemnovali zivot americkemu brankari Seitzovi. Prvni vsak kapituloval rakousky brankar Michael Zaglmair v 15. minute po hlavicce Josmer Altidora. V zaveru prvniho polocasu se vsak dostal k odrazenemu mici Rubin Okotie a vyrovnal. I v druhem polocase meli Rakusane nekolik sanci, ale nedokazali je promenit. Ve 103. minute prisel na hriste Erwin Hoffer, ktery o dve minuty pozdeji zaznamenal vitezny gol, kdyz doslova dotlacil mic do americke branky. Skutecnosti je, ze v te dobe hrali Americane jiz bez Anthony Wallace, ktery po druhe zlute karte musel opustit hriste. Americane, kteri asi postavili nejlepsi juniorsky tym v historii se pokusili zoufale zkorigovat vysledek utkani i v deseti hracich. Nasledovalo nekolik brejku a rada nepromenenych sanci Rakusanu.
Pred koncem prodlouzeni jsem pozadal redaktora Toronto Sun George Grosse, aby zhodnotil utkani:

George Gross
GG:
Musime se divat na tento sampionat tak, ze jsou to mladi hraci a delaji chyby. Rozdavaji mice jako dary podobne jako obchodni dum Honest Ed. Brankari delali chyby. Chapu, ze trava je kluzka a mic je slizky. Nebyl to tak dobry zapas, jako kdyz tu hrala Argentina s Polskem. Stejne dobre hrace ma i Mexiko a Chile.
ABE: Jak hodnotite tento novy stadion?
GG
: Pro Toronto je to docela dobre.
ABE: Myslite si, ze to je velky uspech pro kanadsky fotbal, ze se zde hraje MS do 20 let?
GG:
Rozhodne ano i kdyz je to pouze MS junioru, ale je to prece jen MS. Prijedou sem predstavitele FIFA, coz zase znamena neco. Doufam, ze se veci obrati k lepsimu a fotbal zde zapusti koreny.
Na tiskovou konferenci prisel jako prvni trener porazeneho muzstva Holandan Thomas Rongen, ktery mimo jine rekl.
TR: Chtel bych pogratulovat vitezi, dnes jsme velice zklamani, ale je zde daleko vice pozitivnich veci nez negativnich. Hrali jsme dobre proti Brazilii, Uruguaji. V peti zapasech jsme byli skutecne na urovni v obrane. Dvanactkrat jsme v peti utkanich skorovali, coz je take urcita vizitka.
Rakouskeho trenera Paula Gludovatze jsem se zeptal, co ocekava od pristiho duelu.
PG: Pristi zapas je v Edmontonu, pripadam si jako na tenisu letame z Edmontonu do Toronta a z Toronta zase do Edmontonu, posledni zapasy budou v Torontu. Celkem si nemyslim, ze je rozdil mezi souperi, je nam jedno jestli budeme hrat proti Cechum nebo Spanelum.
Strelec prvni rakouske branky Ruben Okotie rekl: Cesky tym je velice silny, fyzicky zdatny, ale chteli jsme hrat se Spanelskem, abychom mu oplatili porazku 0:5 z lonskeho ME.
Toto prani se rakouskemu utocnikovi pakistanskeho puvodu nesplnilo.
Ve zbyvajicich ctvrtfinalovych utkanich porazili chilsti fotbaliste Nigerii 4:0 v prodlouzeni a Argentina Mexiko 1:0. V prvnim semifinale hraji tedy po uzaverce tohoto vydani Cesi s Rakouskem ve stredu v Edmontonu. Ve ctvrtek se pak stretne v Torontu v jihoamerickem duelu Argentina s Chile. Vitezove se pak utkaji v torontskem finale v nedeli 22. cervence 2007 v 15:15. Zapas o treti misto zacina o tri hodiny drive.
Ales Brezina - Toronto

Po utkani vitezove a porazeni

Thomas Rongen

Trener Gludovatz

Navrat na hlavni stranu