Navrat na hlavni stranu

Stare zlate casy

Redaktor Marek Janac
V minulem cisle se Petr Chudozilov zamyslel nad tim, jestli svet jeho detstvi byl lepsi nez ten dnesni. Jeho odpoved, ze nebyl, mne v prvni chvili zarazila. Castokrat se o stejnem problemu dohaduji i s dalsim spolupracovnikem Vladimirem Cichou z Vancouveru, ktery ma obavy z budoucnosti, z multikulturalismu, politicke korektnosti a rostouci kriminality. Marne mu dokladam statistikami, ze kriminalita neroste, ale spise klesa a ze kanadska politika v teto oblasti nebyla v minulosti tak spatna, kdyz to srovname s ostatnimi vyspelymi staty. Prakticky zde neexistuje rasova nenavist. Nemame zde problemy jako napriklad ve Velke Britanii nebo Francii ci Holandsku.
Jiste i v prazskem metru mne a nejen mne, ale i radu mych znamych okradli, coz by se mi asi nestalo v dobach, kdy cloveka kazdych padesat metru perlustrovali prislusnici VB. Kanada je bez nabozenskeho obradu perlustrace stale bezpecnou zemi. Naopak si myslim, ze cim mene je restriktivnich omezeni, tim mene je i trestne cinnosti. Zkusme si jen predstavit, ze by nebylo zapotrebi k praci v Kanade zadneho povoleni, tak jako tomu je treba dnes v nekterych zemich EU pro lidi z novych zemi tohoto spolecenstvi. Pokud by nekdo sehnal zamestnani a osvedcil se v nem, zustal by zde. Pokud by se neuplatnil, s nejvetsi pravdepodobnosti by sel jinam. Totez se zahranicnimi delniky v Cechach. Rada problemu s administrativou vsak vede k tomu, ze se obycejny clovek sveri do rukou nekomu, kdo to s urady umi a to jsou bud byrokrati nebo mafiani. Castokrat jsou obe skupiny napadne propojene.
Pokud tedy mam z neceho v budoucnosti strach, pak je to neco, co bude vypadat velice pekne a pri tom to budeme velice tezko identifikovat, tak jako to nedokazala rozpoznat vetsina lidi v padesatych letech.
Vratme se vsak do minulosti. V predchozim cisle jsme prinesli reportaz o udeleni Masarykovy ceny Milade Horakove. (Spravne jmeno dcery Milady Horakove je Jana Kanska, nikoliv Khanova, jak jsme uvedli). Zmapovat posledni okamziky zmanipulovaneho procesu a rekonstruovat to, co se skutecne stalo je ukol nadmiru tezky. Jak vlastne k teto rekonstrukci doslo jsme se zeptali redaktora Ceskeho rozhlasu Marka Janace.
MJ: Nejprve jsme museli jit do Narodniho archivu, dokumenty jsou v archivech Ministerstva spravedlnosti, vysetrovaci spisy jsou v archivu Ministerstva vnitra. V Narodnim filmovem archivu jsou filmove zabery a v archivu Ceskeho rozhlasu jsou audio-zaznamy. Dulezite jsou rovnez stenograficke zaznamy.
ABE: Jsou problemy ziskat z archivu Ceskeho rozhlasu audio-zaznamy?
MJ:
Ja jako zamestnanec rozhlasu k nim mam volny pristup, stejne tak jakykoliv badatel k nim ma volny pristup. Staci vyplnit zadost.
ABE: Jak jsou dokumenty razeny, jsou digitalizovany?
MJ:
Rozhlas digitalizuje, jak nejrychleji muze. Ty nejdulezitejsi veci jiz jsou zdigitalizovane. Patri mezi ne i proces s Miladou Horakovou a s tim souvisejici veci. Pokud si ho chcete poslechnout, tak vam do badatelny daji cedecko a vy si ho muzete poslechnout. Kilometry pasku vsak nemame. Domnivame se, ze tehdy se natacelo vsechno, coz nam potvrdili i nekteri pametnici. Vime napriklad, ze zaverecne reci jsou oznacene rimskymi cislicemi XXIII-XXV. My jsme si tedy rikali, co je na tech predchozich dvaadvaceti pasech. Predpokladali jsme, ze magnetofon nekdy zapli, jindy ze byl magnetofon vypnuty. Pak jsme se podivali na stopaz a zjistili jsme, ze tech pasu neni celkem dvacet pet, ale zrejme petadvacet za jediny den. Cili celkove asi 170. To znamena, ze se nektere magnetofonove pasy nekam ztratily.
ABE: Jednalo se o zelezne pasy nebo magnetofonove?
MJ:
Byly to jiz magnetofonove pasy na materialu AGFA a byly nestrihane. Kvalita je neuveritelne vysoka. Bylo to snimano dvanacti mikrofony. Udelali jsme vyzvu, aby se lidi prihlasili, kdo o tech pascich neco vi nebo aby nas k nim privedl. Zrejme jiz tyto nahravky neexistuji, ale chceme to zkusit.
ABE: Myslite si, ze by existovaly jeste nekde jinde podobne nahravky?
MJ:
Muzeme vyloucit jine archivy, protoze Ceskoslovensky rozhlas byl tehdy najat Statni bezpecnosti. Rozhlas byl servisni sluzbou pro StB a tocil i radu jinych procesu. Od pametnika pana Vykysaleho vime, ze byl jako zvukar treba i v Babicich, kam prijel rozhlas s prenosovym autobusem. Ten autobus zastavil vedle skoly a tam se natacelo. Pracovnici rozhlasu byli hlidani prislusniky StB se samopaly, aby nedoslo k naruseni. StB tedy nedelala nic separatne pro sebe, protoze vse mela od profesionalu.
ABE: Bude mozne tyto nahravky dostat pres internet?
MJ:
Budeme se snazit dostat cely proces k nejsirsimu mnozstvi lidi. Zrejme bude mozne to udelat na DVD, ale internet by nebyl idealni, protoze se timto zpusobem dokumenty kradou. Filmovy archiv by do toho zcela urcite nesel. Rekonstrukce historickych materialu stoji pomerne hodne penez. Internet muze prijit na radu az v okamziku, kdy to bude rozsirene do vzdelavacich zarizeni, ktera to potrebuji. Navic se snazime urcite pasaze rekonstruovat. Nalezt k filmu zvuk z rozhlasu, popripade zvuk doplnit podle stenografickych zaznamu. atd.
ABE: Muzete se obratit na archivy jinych rozhlasovych stanic?
MJ:
Oni vetsinou nic z toho, co my potrebujeme nemaji a tak nemame ani co brat. Zaujala nas konference ceskych a ruskych historiku. Na dotaz, jestli ruska strana neco z techto procesu vyda, protoze pri procesech byla cela rada ruskych poradcu, byla odpoved vagni. Ted nedavno byl prezident Klaus v Rusku a my jsme ho zadali, aby o to pozadal ruskou stranu. Pravdepodobnost, ze by tam neco bylo je vsak miziva.
Prestoze se materialy z procesu s Miladou Horakovou zrejme vsechny nenajdou, pomohla tato badatelska cinnost nalezt dokumenty z rady ostatnich zapomenutych procesu, zaznamy o soudech s kulaky pri zestatnovani druzstev, ci s ostatnimi lidmi, kteri byli oznaceni jako tridni nepratele a tim se podarilo i zmapovat atmosferu strachu, ktera vladla. Padesata leta jsou minulosti, ale pro nas je dulezite, aby podobna totalita treba v jinem baleni se znovu nevratila, proto je dulezite tuto dobu znat a hlavne branit se proti atmosfere strachu, ktera manipuluje s lidmi. Nemyslim si, ze je nutne vzpominat na stare dobre casy, ale zaroven je nutne branit se proti metodam, ktere tyto stare "dobre casy" pripominaji.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu