Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: O zurivosti a narodnim odboji
Ridici, kteri se chystate na dovolenou ve Svycarsku: pozor! Za zadnych okolnosti neprekracujte povolenou rychlost, na dalnici 120, mimo ni 80 kilometru, mistni policie v posledni dobe pronasleduje amaterske zavodniky stale ostreji obrovskymi pokutami a odebiranim ridicskych prukazu. Zavinili to die Raser, ridici oddavajici se vasni ujizdet co nejrychleji. Naskytne-li se vhodna prilezitost a potkaji-li se se stejnym fanatikem, odehravaji se na dalnicich opravdove souteze, nekdy se smrtelnymi nasledky. Justice rozumne prestala takove nehody povazovat za shovivave posuzovatelny kavalirsky prestupek a jen v letosnim roce nekolika temto divousum - slovo Raser je odvozeno od substantiva die Raserei, zurivost - vymerila az sestilete nepodminene tresty s oduvodnenim, ze slo o trestny cin zabiti. Pachatele napadne casto pochazeji z balkanskych zemi, pry se jedna o dusledek tamni maskulinni kultury. "Mam to halt v krvi, sverila se mi nedavno smutne sebeironicky moje chorvatska znama, ktera na dalnici jela o pouhych pet kilometru rychleji nez pripousti zakon a dostala za to pokutu dve ste franku svycarskych neboli nejakych tri tisice sest set ceskych korun. Spravedlive podotkneme, ze mezi adepty formule jedna se casto nalezaji cistokrevni svycarsti chlapeckove z lepsich rodin. Policie si s nimi nevi rady, zacina se mluvit o zabaveni nebo dokonce sesrotovani kriminalniho vozidla. Z osobni zkusenosti bych amaterskeho zavodnika popsal jako postpubertalniho cholerika trpiciho komplexem vlastni sexualni nedostatecnosti, napadne casto nevysoke postavy. Predjede-li me auto s obrovskym pochromovanym vejfukem a ridic na me vrhne vyzyvavy pohled, okamzite vyjedu se svym malickym Mitsubishi na odstavny pruh, zapnu nehodova svetla a vylezu na nejblizsi vhodny strom.
Mizerne zkusenosti se zavodniky jsem nasbiral zejmena po padu zelezne opony v Ceskoslovensku. Z rodinnych duvodu jsem tehdy vlastnil obrovsky stribrny Ford Granada. Ridici trabantu, embecek a dokonce i umelou kuzi potazenych veverek, trojkolek puvodne urcenych vyhradne invalidum, povazovali za otazku cti predjet napadny autak se svycarskou poznavaci znackou. "Tak jsem to mamo dneska nandal nejakymu Svejcarovi v tech vostrejch zatackach mezi Kostelcem a Brodem!" vykladali doma pri veceri. Ekonomicky vzestup zeme doprovazeny prilivem kvalitnejsich automobilu prinesl na ceskych silnicich viditelne uklidneni. Nejvetsi zurivci ovsem za starodavna byvali ridici vladnich vozidel, prepravujici brichoprdelate syny a dcery pracujiciho lidu z jednoho mista na druhe. Vyskytovali se v kolonach a zmareny lidsky zivot pro ne neznamenal vic nez zaslapnuty mravenec. Budiz Bohu zalovano, ze tento odpudivy zvyk prevzali i nekteri jejich nekomunisticti nastupci bez rozdilu politickeho zabarveni. U Letenskeho tunelu me pred par lety vytlacila ze silnice kolona kvilejicich a blikajicich bouraku, obsazenych no, nebudu je radsi jmenovat, hanba, fuj!
Naproti tomu krasnou vzpominku v oboru silnicni dopravy mam na nekdejsiho predsedu vlady Strougala. V polovine sedmdesatych let jsem dobyval svuj chleb jako ridic cisticiho vozidla, lidove nazyvaneho smetak. Jednoho patecniho poledne me na Stvanici predjela sestsettrojka, mozna dokonce uz sestsettrinactka, v niz se rozvaloval soudruh Strougal. Mel na sobe bily rolak a rukou pridrzoval hlinikovy soudek piva, tak recene stene. Vypadalo to, ze specha na chalupu uplne stejne jako ostatni. Ve vhodne chvilce, kdyz se Strougal zdanlive dival jinam, jsem na nej vyplazl z kabiny smetaku jazyk, abych se take nejak zucastnil narodniho protikomunistickeho odboje, pokud mozno bez vetsiho rizika. Strougal bohuzel moje nesmiritelne gesto zaregistroval. Zachoval se neocekavane: misto aby me nechal zastrelit, taky na me vyplazl jazyk. Ridic na to slapl a zmizeli. Ale abych se nevytahoval politickymi zasluhami: predseda vlady mozna nic nevidel a jen se tak olizoval, jak se tesil na to pivo.
Psano pro CRO 6. Otisteno s vedomim autora.

Navrat na hlavni stranu