Navrat na hlavni stranu

Portret Milady Horakove
Ti z vas, kteri jste se zucastnili neobycejne pusobiveho programu Marka Janace z Ceskeho rozhlasu o procesu s Miladou Horakovou 27. cervna 2007 v Munkove centru na Torontske univerzite nebo snad z neho uvidite zabery v televizi (nevim, jak zvedava byla jeji kamera), mohl zaujmout portret Milady Horakove na stojanu blizko mikrofonu. Je to vznesena perokresba, jejiz puvod neni nezajimavy. Vznikla jeste predtim, nez se nasi dnesni novinari a filmari v Kanade usadili. Jejim autorem je Jaroslav Sejnoha, akademicky malir, jednu dobu ceskoslovensky velvyslanec v Egypte, clen narodne-socialni strany, k niz patrila i Milada Horakova.
Jestlize se nemylim, Sejnoha tuto perokresbu vytvoril pro tryznu za Horakovou, kterou Klub Milady Horakove usporadal k tretimu vyroci Miladiny smrti (27. cervna 1950), 2. cervence 1953 v divadle Ontarijskeho muzea, na niz promluvila kanadska poslankyne Margaret Aitken ("Az toto stoleti se bude uzavirat, Dr. Milada Horakova bude legendou a jednim z nesmrtelnych jmen tohoto stoleti.") a vystoupili Jiri Corn, jeho dcera Slavinka, ja a nekolik dalsich.
Horakova rodina mela k Torontu blizko. Bydlila tu rodina Jiriho Corna, ktery s manzelem Milady poslouchal jeji proces. Miladin manzel i jeji dcera Jana pozdeji nekolikrat Cornovy navstivili a mnozi z nas meli prilezitost se s nimi setkat... Pani Jana Khanova se zucastnila i letosniho poradu na Torontske univerzite. Behem vecera ji byla Blankou Rohnovou predana Masarykova cena, ktera byla jeji matce udelena in memoriam kvetnovym kongresem Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade. Dojalo ji to i vycerpalo.
Do Sejnohovy perokresby jsme se tehdy vsichni zamilovali. A tak se jednoho dne v Sejnohove vile sesli Jaroslav Sejnoha, znamenity tiskar Jaroslav Reichl a ja, ktery neumel nic, ale mel nasetreno par dolaru, tak jsme se rozhodli vydat nekolik set kopii portretu v paspartach. Sehnali jsme dohromady tlupu lidi a pasparty vytvorili. Pasparty se rozebehly po svete a ted jednu sotva najdete.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu