Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Gala ples a Kanadske muzeum lidskych prav

Ono je to vzdycky vsecko jinak. Kdyz mne bud pracujici nebo byt rannim ptacetem odmitajici vykonni vyborove (obe zenskeho rodu) vystvaly, abych se (za ne) zucastnil schuze zacinajici v 8:00 rano ve Woodworth College (pry) na Bloor Street, myslil jsem si sve (a nic zvlast hezkeho), ale jsa zvykly trpet mlcky (ale ne pisemne), vydal jsem se uz v 7:00 rano do ulic. Na Bloor Street jsem nic nenasel, ale v postranni ulici byla na zdi budovy cedule s popisnym cislem Bloor Streetu. Ale do budovy se vchazelo z Bloor Streetu. Proste vsecko jinak.
Ucelem schuze bylo zviditelnit vyznamny projekt, Kanadske muzeum lidskych prav, ktere bude vybudovano ve Winnipegu (nejvetsi muzeum sveho druhu na svete) nakladem dve ste sedesat pet milionu dolaru. Tato castka (az asi na 30 milionu) je jiz zajistena. Otevreni muzea je planovano na rok 2010. I kdyz nejvetsi pozornost bude venovana usili o lidska prava v Kanade, budou zachyceny i zvlast brutalni kapitoly lidske historie jako holokaust, hlad na Ukrajine, Darfur i osudy jedincu.
Jako vyznamny predstavitel organizace Friends of the Canadian Museum for Human Rights Inc. byl predstaven Charles S. Coffey O.C. Po programu jsem se k nemu pritocil, ze ja tam jsem za Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade. A on: "See you at the gala ball." Ono je to vzdycky vsecko jinak...
A tak jsem se dozvedel, ze pan Coffey, ktery ve svem drivejsim prevteleni mel vyznacne postaveni u Svetove banky, bude spolu s pani Batovou predsedat ceskemu gala plesu, ze cast vytezku pujde prave na Kanadske muzeum lidskych prav a ze organizatori plesu se snazi ziskat co mozna nejvic korporacnich sponzoru, aby cena vstupenek byla prijatelnejsi.
Kdyz prvne proskocily zpravy, ze se bude konat velkolepy ples s cenou vstupenek kolem 500 dolaru, ja, jako obrovska vetsina krajanu, jsem si myslil (a take napsal), ze kdo na to ma anebo kdo je ochoten zit mesic bez jidla, at se bavi, ale pro nas obycejne lidi to proste neni (svoji ucast jsem nevyloucil uplne, uz v zajmu sveho trochu omseleho smokingu, ktery potrebuje provetrat). Pak proskocila zprava, ze cena vstupenek bude asi 288 dolaru a pak zase, ze se ples konat nebude. A ted se na konferenci o muzeu lidskych prav dovidam, jak to s ceskym plesem je.
A udelal jsem si dva zavery: 1. Ples bude. 2. Bude zrejme necim daleko podstatnejsim nez zduraznenim, ze nekterym z nas to vyslo. Jestlize bude a jestlize bude vic nez prehlidkou financnich uspechu nasi komunity, pak jako komunita mame - myslim - duvod (a snad i povinnost) udelat co je rozumne mozne, aby neskoncil fiaskem.
Na nedavnem koncertu v Ceskoslovenskem baptistickem kostele mi v mirne cholerickem (oboustranne) rozhovoru snad hlavni iniciator gala plesove myslenky, pan Jerry Formanek, vmetl do tvare, abych si dal pozor, aby na mne vstupenka zbyla. Kdyby nezbyla, tak by to vlastne byl dukaz, ze ples je stoprocentnim uspechem. A ponevadz mi nic (ale timhle si nejsem docela jisty) nedela takovou radost jako uspech nasich akci, prijal bych bez reptani i tento tvrdy trest.
(A co muj nevetrany smoking?)
***
Kralovske dary bratri Krajnych
Ve stredu 20. cervna byl kostel sv. Vaclava svedkem neceho nezvykle pekneho: dva ze tri mimoradne uspesnych bratri Krajnych, Boris a Milos, jaksi formalne predali kostelu sv. Vaclava dar opravdu kralovsky: jeden z jejich klaviru, ktery nechali poslat z Prahy. Krajanska verejnost je dobre obeznamena se jmeny Boris Krajny a dr. Milos Krajny. Tak jen jednou vetou: Boris Krajny je jednim z nejskvelejsich ceskych pianistu; Milos vehlasnym kanadskym lekarem a siritelem ceske hudby v Kanade.
A potom Boris Krajny odevzdal druhy kralovsky dar: skvelym koncertem na klaviru, ktery prave s Milosem predali, pozdravil za nas za vsechny konzula Petra Mikysku, ktery k nasemu smutku z Toronta odchazi. Kolika kralum ci prezidentum se pri odchodu z funkce dostane takove pocty?
Josef Cermak
***

Navrat na hlavni stranu