Navrat na hlavni stranu

Zpravy z ceskeho konzulatu v Torontu
Prvni ceske tocene pivo v Kanade!

Dlouholety sen mnoha pivaru v Ontariu se splnil. Od 17. kvetna lze v Torontu zajit na tocene ceske pivo Staropramen, a to do popularni restaurace BierMarkt na ulici Esplanade v Downtownu.
***
Slavnostni otevreni vystavy "Vaclav Havel ve fotografii"
Za ucasti manzelu Batovych a generalniho konzula CR Richarda Krpace probehla dne 5. cervna 2007 v Bata Shoe Museum slavnostni vernisaz vystavy fotografii Oldricha Skachy. Pri teto prilezitosti predstavilo muzeum novy exponat - boty exprezidenta Havla, vyrobene - jak jinak - podnikem pana Bati.

Konzul R. Krpac a manzele Batovi
Vystavu celkem ctyriceti velkoplosnych cernobilych fotografii zachycujicich Vaclava Havla v dobe pred, pri i po sametove revoluci svym projevem uvedl Richard Krpac, manzele Sonja a Tomas Batovi pote kratce, zato vsak velice vtipne zavzpominali na sva setkani s exprezidentem a jeho rodinou.
Vedle vystavy fotografii, kterou bude v Batove muzeu obuvi mozne shlednout az do 24. cervna 2007, meli vsichni pritomni vyjimecnou prilezitost nahlednout do knihy hosti MUDr. Premysla a Hany Pelnarovych s historickym zapisem z navstevy tehdy sestileteho Vaclava Havla a jeho rodiny.
***
Vystava bizuterie a palickovane krajky
BIJOUX, BEADS & BOBBIN LACE
Consulate General of the Czech Republic in Toronto, CzechTrade Promotion Agency, Lamberhurst Associates and Caledonia Design Centre invite you to the show of unique jewels, glass beads and bobbin lace by Karla Klusonova, all hand made in the Czech Republic.
Mrs. Karla Klusonova will be present during the opening night.
Grand opening June 21, 2007, 6.30 ­ 9.00 pm
Exhibition will be open until July 5,2007. Free admission.
Caledonia Design Centre, 665 Caledonia Rd., Toronto. T: (416) 782-0776


***
Dr. Milada Horakova, admired by democrats, feared by communists
Wednesday June 27, 6:30 PM, Munk Centre for International Studies, 1 Devonshire Pl.

Join us for the evening with authentic audio and video documents from the Czech trial of the century, discovered just few years ago and never before played in North America. The chilling documents show the communism at its worst ­ killing innocent woman and mother in a would be showcase trial. Yet the intention of the regime hits the wall when this courageous intellectual and political leader does not bend during the Stalinist era interrogation and exposes the real motives of the trial ­ spreading fear amongst public.

Text i foto Cesky konzulat v Torontu
***
Konzul Petr Mikyska
Jak uz cele ceske Toronto vi, konzul Petr Mikyska nas opousti. A to by nemel. On nam torontskym za celkem kratkou dobu prirost' k srdci. I tem, kteri ho nijak bliz nepoznali. Jako treba ja. Setkal jsem se s nim nekolikrat na krajanskych podnicich a na konzulate. Ale nikdy jsme se nesesli jen tak na kus reci. A prece kdykoliv ho vidim, mam dojem, ze je z Hobsovic, kam jsem ze sousedni vesnice chodil do skoly - dvoutridky, jake dnes uz asi nejsou. A snad jsme dokonce sedeli vedle sebe. Jestlize tomu tak bylo (proste chci rici, jak dobre se s nim citim), pak by to bylo docela nezvykle, ponevadz konzul Mikyska by mohl byt mym vnukem. A ano, svou praci delal znamenite. Prejeme mu hodne, hodne uspechu a vsecko ostatni, co si sam preje.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu