Navrat na hlavni stranu

Bitva u Sterbohol a vzpominka na Schwerina
Bitva u Sterbohol a Schwerinuv pomnik. Kolika lidem tyto pojmy neco reknou? Kdo cetl Knihu o Praze 15, vydanou podruhe v roce 2003, vi o co slo.
V jihovychodni casti Prahy lezi Mestska cast Praha 15, ktera zahrnuje Horni Mecholupy a Hostivar a do jejiho spravniho obvodu patri jeste male mestske casti Praha - Dubec, Dolni Mecholupy, Petrovice a Sterboholy. A prave u posledne jmenovanych Sterbohol doslo pred 250 lety k mimoradne udalosti.
Dne 6. kvetna 1757, behem nekolika hodin, probehla na zacatku sedmilete valky (1756-1763) jedna z nejvetsich valecnych operaci pruskeho krale Fridricha II. zvaneho tez Bedrich Veliky v srdci Cech - bitva o ceskou Prahu - mezi Pruskem a Rakouskem. Vojsko tehdejsi Habsburske cisarovny Marie Terezie, vedl Karel Lotrinsky, Prusum velel Kurt Krystof Schwerin. V bitve se stretlo kolem 130 tisic vojaku primo a v tylu bylo pripraveno dalsich 60 tisic vojaku, jak uvadi Robert Kisiel ve sve knize PRAGA 1757. Fridrich II. tak na vzdory vitezstvi za pouhych pet hodin pohrbil trojnasobny pocet vojaku nez ve vsech predchozich dlouhych bitvach. Vysledkem bitvy bylo na priblizne "tricet tisic mrtvych a dvojnasobek zranenych na obou stranach, kteri lezeli (pozn.: na uzemi dnesni Prahy 15) od Sterbohol az po Mecholupy," jak uvadi Kisiel.
O zivot zde prisel, po zasahu tzv. kartacovou strelou, i jeden z velitelu vitezne armady, prusky general, Kurt Kristof hrabe Schwerin (73 let). Kral udajne na Schwerinovu adresu trpce poznamenal: "jeho smrti povadly nase vitezne vavriny, zaplatili jsme za ne prilis mnoho." Marsala si cenil za 10 tisic lidi! Predstavitel Anglie u pruskeho krale tehdy referoval: "cele pruske vojsko oplakava smrt feldmarsala Schwerina, mozna nejvetsiho dustojnika, jakeho tato zeme vydala," uvadi Kiesel.

U pomniku
Na jeho pamatku byl v miste bitvy postaven puvodne dreveny sloup s pametni deskou. Roku 1824 dal spravce michelskeho statku Ondrej Schurch vybudovat kamenny pomnik. Na predni strane byla marsalova hlava, na zadni a leve strane byl cesky a nemecky napis: "v hrdinnem boji tuto padl a zemrel dne 6. kvetna 1757 Kurt Kristof hrabe Schwerin, kralovsky prusky nejvyssi polni marsalek." V roce 1839 nechal prusky kral Bedrich Vilem III. postavit druhy pomnik - litinovy. V roce 1905 sem byly preneseny pomnicky a telesne ostatky asi 30 pruskych dustojniku a vojaku z vojenskych hrbitovu ze Strahova, za Invalidovnou a z Karlina, kteri padli v letech 1813 a 1866. Pomniky byly obehnany prikopem, udrzovany a hlidany mistnim invalidou, ktery podaval navstevnikum podrobny vyklad a dokonce i obcerstveni. Misto Schwerinova pomniku se stalo vyletnim mistem nejen Prazanu, ale i zahranicnich hostu. V zari roku 1776 navstivil pomnik sam Josef II., ktery prokazal marsalu Schwerinovi vojenskou cest a nechal vystrelit troji salvu z pusek a jednoho dela, pricemz vzdy smekl z hlavy klobouk. Pomnik dale navstivil anglicky spisovatel Thomas Carlyle, v roce 1890 francouzsky general Boulanger, take sochar Josef Vaclav Myslbek, malir Mikolas Ales, basnik Eugen Muzik a dalsi osobnosti kulturniho a politickeho zivota. Zvlaste drivejsi ceskoslovenske vojenske skoly sem podnikaly zajezdy ke studiu bojiste. Historie pomniku, ale pokracovala. Od roku 1939 se misto stalo vojenskym hrbitovem nemeckych vojaku. V cervenci 1945, po II. svetove valce, byl hrbitov zcela zlikvidovan a nebyly usetreny ani oba pomniky. Vse bylo doslova srovnano se zemi.

Z rekonstrukce bitvy
Po dlouhych sedesati letech se opet zacalo uvazovat o obnoveni pomniku. V lonskem roce, dne 6. kvetna 2006, polozil kronikar MC Praha - Sterboholy Jan Platenik se cleny Klubu vojenske historie venec na misto, kde pomnik staval. Dustojnou vzpominku zakoncila odborna prednaska specialisty na bitvy 18. stoleti, Ing. Jiriho Sisaka, o historickych zajimavostech teto bitvy.
Pri prilezitosti 250. vyroci bitvy u Sterbohol se v Praze 15 konala velkolepa slavnost s bohatym programem. V nedeli, 29. dubna 2007, se do Sterbohol sjely stovky clenu klubu vojenske historie v dobovych kostymech tzv. "v plne polni", to znamena i vcetne veskereho technickeho a vojenskeho vybaveni, ktere se tehdy v boji pouzivalo. Cela akce se tesila velkemu zajmu verejnosti. Mezi vzacnymi hosty bylo mozne spatrit Jeho Vysost arcivevodu Michaela von Habsburg-Lothringena a Georga von Habsburg-Lothringena, Hanse Georga hrabe von Schwerina a Petera Hanse hrabete ze Schwerinu s rodinnymi prislusniky, ale i hrabete Huga Mensdorff-Pouillyho a mnoho dalsich predstavitelu vyznamnych instituci.
Dustojna oslava zacala v centru Sterbohol prehlidkou vojaku v dokonalych replikach historickych uniforem, s nablyskanymi savlemi a dobovymi zbranemi. Za doprovodu Posadkove hudby Praha a za zvuku bubnu se historicke vojenske jednotky daly na pochod obci k mistu byvaleho Schwerinova pomniku, kde zaznely hymny a slavnostni projevy. Behem slavnostni salvy byl odhalen novy pomnik, ktery bude pripominat obeti pruskych a rakouskych vojaku. Louka za pomnikem, puvodni misto bitevniho pole, poslouzila ke komentovane rekonstrukci bitvy, jiz se zucastnily stovky clenu historickych jednotek. Tisice nadsenych divaku sledovalo prubeh bitvy vedene presne podle historickych skutecnosti, vcetne umrti marsala Schwerina. Delove rany, kour a bitevni vrava pusobily sugestivne a navodily jak vyjimecny a nezapomenutelny zazitek, tak pocit obdivu k hrdinstvi tisicu obycejnych vojaku.

Pochod
Vojska cisarovny Marie Terezie utrpela v roce 1756 a prvni polovine roku 1757 serii tezkych porazek, z nichz nejvetsi prisly v bitve u Lovosic (1.10.1756) a v bitve u Sterbohol (6.5.1757). Pote pruska vojska oblehla Prahu. Az v bitve u Kolina (18.6.1757) doslo k zasadnimu zlomu. Vojska Marie Terezie po nekolika dramatickych zvratech zvitezila, coz je povazovano za znovuzrozeni Habsburske monarchie a jak to strucne zhodnotil Ing. Sissak: "Cesi zustali Cechy." Tehdy slo opravdu o zanik nebo budoucnost ceskeho naroda.
Marie Zdenkova

Stary pomnik

Navrat na hlavni stranu