Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Zivot na jachte
Prave dnes pred ctyriadvaceti lety jsem emigroval. Na ruzynskem letisti policajti na rozloucenou predvedli me rodine - nase ctvrte dite jeste neumelo chodit - miniaturne komorni ukazku cerneho humoru. Povedlo se, zaludecni krece me trapily jeste v letadle. Vsimava svycarska letuska mi nabidla sklenicku na spraveni chute, kdyz jsem odmitl, suzovan starosti, kdo to zaplati, prinesla mi na hrani zirafu z drevenych koralku velikou asi jako mys. Zatahlo-li se za provazek, zirafa mrstne vyskocila na nohy, kdyz jsem povolil, bezvladne se svalila. Citil jsem se litostive jako ta zirafa, neustale poziran nepratelskym osudem, ale nakonec jsem si spocital, ze odtedka si za ten svuj zivotni provazek budu tahat uz jenom ja sam. Celou dobu letu z Prahy do Curychu me tryznila predstava, ze letadlo v polovine cesty otoci zpatky na Ruzyn. "Tak vas tady zase mame!" dloubnou me majetnicky do zeber, "ale ze to byla sranda, co?"
Emigraci jsem ztratil milovane Stare Mesto Prazske s jeho dvorky skrytymi beznemu pohledu, sycicimi plynovymi lampami a utulne zaplivanymi hospudkami ctvrte cenove skupiny. Ziskal jsem Kleinbasel. Malou Stranu mesta na Ryne, v jehoz ciste vode mohou plavat nejen ryby, ale i lide. Ministri jezdi do prace na kole! Nejen policajti a statni urednici, nybrz dokonce i cisnici obcanovi zdvorile rikaji pane! Prestal jsem vidat stare pratele a nektere z nich v tomhle zivote neuvidim uz nikdy. Vymenou jsem kazdy den potkaval na ulici Svycary, Africany, Nemce, Cinany, Francouze, Thajce, Italy, Polaky, Spanely, Madary, Turky, Kapverdany, Skoty ci Tamily, a pochopil tak nejen hlavou, ale i brichem, ze lide, kdyz se vsechno podtrhne a secte, jsou uplne stejni vsude na svete.
"Jak dlouho jde dopis z Basileje do tve zeme?" vyptavala se nas z konverzacnich duvodu pred ctvrtstoletim krasne pihovata pani ucitelka v jazykove skole. "Tyden," rekl Turek. "Asi tak mesic," usoudil Peruanec. "Zalezi na obsahu," prozradil jsem a nikdo ve tride tomu neporozumel, akorat vsichni Vietnamci ano. Dopisy po mnoho let sveruji starodavne schrance s litinovym reliefem postovniho holuba, svemu ucelu zacala slouzit uz sto let pred mym narozenim. Po celych ctyriadvacet let uchovavam vsechny postovni znamky z doslych dopisu a podarilo se mi tak naplnit krabici od bot vyobrazenimi cizich krajin a politiku, pricemz nejspodnejsim vrstvam meho filatelistickeho pokladu dominuji Gustavove Husaci se skrcenecky privrenyma ocima. Kazda lidskym jazykem oliznuta znamka mimoto uchovava aspon malicky vzorek DNA, mnohdy posledni stopu jiz zanechali pratele, jejichz zirafa uz na nohy nikdy nevyskoci.
Samozrejme; v emigraci jsem tu a tam zazil i ony trpytive casy, jez byvaji v me stare vlasti obecne prisuzovany uplne vsem obyvatelum tak zvaneho Zapadu - napriklad jsem v anonymne obeslane soutezi ziskal prestizni Evropskou cenu za nejlepsi nemeckou pohadku - ale jako spisovatel na volne noze si porad jeste obcas privydelavam jednou jako kuchar v domove pro schizofreniky, jindy nocni roznaskou novin. Mimochodem: ta Evropska cena me na nekolik mesicu ekonomicky uplne znicila, protoze jsem si musel konecne koupit sako, zaplatit cestu na slavnostni predani plakety a take vyrovnat ucet za alkoholicke napoje na hotelu. Nocni roznaska novin je honorovana skromne, ale zato mi sestkrat tydne poskytuje spolecnost turecke rodiny, egyptskeho studenta psychiatrie a byvale chorvatske krasavice. Jedinym pravym Svycarem v nasi pulnocni komunite momentalne je bezdomovec zavisly na modnim kokainu. Netesi se oblibe nebot hrozne zapacha a sva prilezitostna luzka pod hvezdnatym nebem si rad vystyla kradenymi novinami. Dnes v noci projela namestim, kde cekame na dodavku novin obrovska miliardarska jachta, na trajleru prekonavajici cestu k mori. Vpredu policajti, vzadu policajti, zaplava oslnive blikajicich svetylek nam na nekonecne tri minuty poskytla iluzi bajecne bohateho Svycarska, existujiciho kdesi v hlubinach vesmiru, kam normalni clovek nepronikne ani v tom nejodvaznejsim snu.
Psano pro CRO 6. Otisteno s vedomim autora.

Navrat na hlavni stranu