Navrat na hlavni stranu

Hudebno - poeticke Skvosty
Interview so Chopinom

To byl nazev zajimaveho kulturniho podvecera, ktery se konal v Ceskoslovenskem baptistickem kostele v Torontu v nedeli 13. kvetna. Byl to druhy koncert tohoto druhu, oba dramaturgicky i rezijne deti Olgy Turokove, oba uvadene pastorem Janom Bankem. Jak jeho nazev naznacuje, tento program byl venovan hudebnimu dilu Frederica Francois Chopina. Jednotlive skladby byly uvadeny rozhovorem mezi atraktivni a bystrou redaktorkou (Katarinou Homolovou) a Chopinem, ktereho pozoruhodne spodobnil elegantni a patricne zenami (a tuberkulozou) uondany Jaroslav Cihal (uondany ovsem byl Chopin, nikoliv Cihal).
V programu vystoupily dve vyborne pianistky, Marta Laurincova a Ania Romaniak. Romaniakova byla trochu favorizovana programem: byla ji sverena etuda "Revolucni", nepochybne nejdramatictejsi Chopinova skladba. Houslistu (dosud atletickeho) Edu Vokurku (ktery ve svem starsim strednim veku dosahuje vynikajicich uspechu) vyborne doprovazela Maxine Willan. Bici nastroje obslouzil Bohdan Turok. Jako vzdycky, i tentokrat, vynikajici vykon podal fletnista Milan Brunner. Znovu jsme meli prilezitost obdivovat hlas Jana Vaculika a - zvlast v jejim druhem vystoupeni - i bohaty mezzosopran Oleny Slywanske. Novinkou bylo baletni vystoupeni dvou mladych tanecniku, jejichz jmena na programu nebyla uvedena.
V tomto koncertu bylo silne zastoupeno "umelecke slovo". Vedle komentatoru Olgy Turokove a Dr. Jaromira Bertlika a ovsem Katariny Homolove a Jaroslava Cihala v "hlavnich rolich", se v tomto programu predstavili Roman Vrba a clenky Noveho divadla, Lenka Novakova v roli proslule baronky Sandove, spisovatelky a neukojitelne spotrebitelky muzu a jeji souperka o Chopinovu lasku, Radka Tamchynova v roli ne nepodobne te, kterou nas nedavno pobavila v Adamu Stvoriteli.
Program o Chopinovi byl trochu nelogicky, i kdyz bravurne, zakoncen Dvorakovou Humoreskou v interpretaci Edy Vokurky. Pastor Banko prislibil, ze v teto velmi uspesne serii koncertu se bude pokracovat.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu