Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Dasa Rydlova - Ottova - 75
Dasa - jak ji skoro vsichni kamaradsky rikame - se narodila 18. kvetna 1932 v zname podnikatelske rodine rakovnickych Ottu. Podnik teto rodiny byl protipravne (i z hlediska tehdejsi vlady) dan pod narodni spravu a po puci konfiskovan.
Ale k Dase: Dase se podarilo promovat (s vyznamenanim) na prazske Statni konzervatori hudby. Piano studovala s profesorkou AMU (Akademie Musickeho umeni) Stepanovou-Kurzovou. Po skonceni studii ucila patnact roku piano na statni Skole umeni - oddeleni hudby a ctyri roky zastavala urad zastupkyne reditele. Po prichodu do Kanady ziskala "Piano Performance Degree with distinction" od McGill University v Montrealu, kde od roku 1971 do roku 1983 byla clenkou Konzervatore hudby a soucasne clenkou jeji Zkusebni komise. Od roku 1976 do roku 1983 rovnez ucila na Marianopolis College v Montrealu. Jeji studenti vystoupili na koncertech a hudebnich festivalech jako Canadian Music Competition, Concours de Music du Quebec a Kiwanis Music Festival. Dasa organizovala studentske koncerty a hudebni festivaly, pri nichz casto take pusobila jako clenka zkusebni komise, jako napriklad Notre Dame de Grace (NDG), Festival of Music in Montreal. Mnozi z jejich studentu se stali profesory hudby na univerzitach v Kingstonu, Tel Avivu, Bostonu, v Japonsku...
Brzy po prichodu do Toronta v r 1983 Dasa prijala misto profesorky a clenky zkusebni komise Kralovske hudebni konzervatore a v roce 1987 byla jmenovana administratorkou jeji mississaugske pobocky, pozice, kterou zastavala pet roku. V letech 1990 az 1993 byla take clenkou hudebni fakulty Torontske univerzity. Jako clenka Canadian Music Festival Adjudicators posuzovala studenty na festivalech nejen v Ontariu, ale po cele Kanade.
Dasa vystoupila na cetnych koncertech jako solistka i clenka komornich orchestru a byla pozvana doprovazet pri nahravani v prazskem rozhlase. Dodnes porada hodiny ocenovani hudby pro Canadian Federation of University Women a obcas ji slysime hrat na varhany v kostele sv. Vaclava v Torontu.
A nesmime zapomenout na jeji zasluhy o zdokonaleni vyslovnosti kanadskych a jinych zpevaku pri provedeni ceskych oper Kanadskou operni spolecnosti (soucasne pracuje na Janackove opere Z mrtveho domu, kterou uvidime v unoru a breznu pristiho roku) a New York opera ensemble a pri provedeni Polni mse (hudba a muzsky sbor) Bohuslava Martinu Canadian Ballet Company. Ani na jeji roli hudebni komentatorky na Nove vizi.
Zivot zasveceny hudbe a ...rodine. Dlouha a stastna leta, Daso!

Josef Cermak
***

Navrat na hlavni stranu