Navrat na hlavni stranu

Z Blahobytu zrada? Nepozdravit kamarada?
Rano jsem dostal elektronickou postou prekvapivy radek: "Dobre jitro, Alenko!" Tedy prehmat z Plzne, zamena adresy milenky za adresou kamarada v Sudbury.
Vypravel jsem tuto malickost Zdenkovi, jako ukazku jednoduchosti elektronicke komunikace a zpozdilosti ci ledabylosti uzivatele teto modernosti.
Zdenek se toho chytl a zvolal, "Vsimnul sis, ze se uz lidi nezdravi?"
"Nezdravi se?" rekl jsem uvazlive verny svemu systemovemu pristupu k jevum.
"Zdraveni je interakce dvou ucastniku, jako ping-pong, jeden zdravi, dava servis, a druhy odpovida, vraci micek pres ping-pongovy stul. Anebo ne..."
"O cem mluvis, Zdenku, o tom kdo zdravi, dava servis anebo o tom, kdo odpovida na zdraveni, tedy vraci micek do hry?"
Videl jsem, ze Zdenek rozvazuje, coz mam rad, kdyz nekdo rozvazuje a rekl, ze tak o zdraveni jako hrani ping-pongu nikdy neuvazoval, a dale rozvijel, ze kdyz se nepozdravi, neda servis, nemuze hra zacit, ani jakykoliv rozhovor.
"Urcite vis," rekl Zdenek, "ze zdravim kdekoho, jsem tak vychovan z detstvi, ze se musi zdravit. mladsi starsiho, muz zenu, i neznameho na osamele stezce..."
"Vzpominam," vstoupil jsem do Zdenkovy vety, "jak jsem coby skolak chodil kolem cinzaku, kde pani Knapkova vyhlizela z okna a cekala, jestli ji pozdravim. Kdyz jsem kopal sutry anebo se bavil se spoluzaky, tak okamzite sla k babicce a zalovala, ze jsem ji nepozdravil. Babicka mne karala, a kdyz jsem rekl, ze jsem pani Knapkovou nevidel, babicka rekla, ze ji musim videt; kdyz jsem rekl, ze jsem zdravil, a ona neslysela, babicka mne okrikla, ze musim zdravit dvakrat, aby te slysela. Od te doby zdravim na potkani..."
"Ja taky," rekl Zdenek, "a onehda jsem pozdravil sousedku a ona se lekla a vykrikla, ze jsem ji svym hlasem vystrasil..."
"Zdraveni," vysvetloval jsem, "je zvyk ci ritual ve vsech spolecnostech i v tech nejprimitivnejsich; je to projev svornosti a utvrzeni pratelskych umyslu. Zdraveni je tedy vsude pritomne, kde jsou lidi, akorat zpusoby zdraveni jsou promenlive dle specificke kultury od pokyvnuti ci ukloneni, k osloveni pres potreseni rukou, poplacani, treni nosu k polibku na tvar ci hrbet dlane."
"Ano," zapojil se Zdenek, "na vojne je zdraveni stanoveno vojenskym predpisem a nepozdraveni je normativne trestano kasarnikem ci basou."
"Anglicke Hello, nebo lidove Hi ci Hey, je definovano v Oxfordskem slovniku anglictiny: HELLO JE SLOVO K PRILAKANI POZORNOSTI, VYJADRENI MILEHO PREKVAPENI CI POTESENI ZE SETKANI LIDI. Ceske pozdravy jako Dobry den (rano, poledne, vecer), Nazdar, Ahoj! maji svou prichut v rozmanitych mezilidskych vztazich; ale vynechat se ze zivota nedaji."
"Ale to jenom mluvis o tom, kdo zdravi prvni," prerusil prednasku Zdenek, "kdo dava servis v ping-pongu; ale co odpoved na pozdrav? To je moje stiznost!"
"No jo, rekl jsem sklesle, muj prvni den v mem prvnim sudburskem zamestnani na sachte Falconbridge v Sudbury bylo velke prekvapeni: vesel jsem prvni rano do velike mistnosti, kde sedelo dvacet mericu a geologu a zvolal jsem Good morning, a nikdo mi neodpovedel, ba ani se na mne nepodival. Trvalo tyden, mozna dva, nez me kazdodenni ranni zvolani Good Morning prineslo prvni brumlavou odpoved Hi. Ale nevzdal jsem to, a usilovnym zdravenim jsem postupne byl zdraven..."
"Mam stejnou zkusenost," rekl Zdenek, "ale prestal jsem zdravit kdyz oni nezdravi."
"Chyba, pokaral jsem ho, cim mene se bude zdravit, tim mene se bude zdravit."
"Proc se tedy mene nezdravi?" houkl Zdenek, vymahaje odpoved.
"Mam odpoved," rekl jsem teatralne, "protoze v blahobytu mene potrebujeme blizniho sveho (aby nam pomohl), pritele (aby nas konejsil), pomocnika, kdyz uvazneme!"
Zdenek na mne hledel a rozvazoval: "Rikas, ze blahobyt boura mezilidske vztahy?"
"Tak asi," zamumlal jsem, "protoze clovek, ktery ti neodpovida na pozdrav vychazi z toho, ze te vskutku nepotrebuje, mlcenim dava na vedomi, abys ho neobtezoval."
Zdenek mi vskocil do proslovu: "V cinzaku, kde jsem bydlil, si nekdy lidi davali najevo nevoli ci pohorseni tim, ze se prestali zdravit; vzpominam si jak moje matka, a ne jednou, vyslychala otce, jestli neco nespachal panu Jelinkovi, protoze Jelinkova nepozdravila matku na schodech a tata rikal, ze Jelinek je pavouk".
"Presne tak," rekl jsem, "v nasem baraku to byvalo horsi: kdyz se babicka poskorpila se sousedkou Kotaskovou v baraku, zakazovala mi, abych si hral s jejim Jarkem. Ale jejich ne-zdraveni trvalo jen den ci dva, protoze pani Kotaskova, babicka od meho kamarada Jarka, potrebovala vypujcit vajicko anebo hrst cukru, a tak se rychle udobrily na bazi vzajemne uzitecnosti, jak uz jsem rekl."
Dopili jsme vystydlou kavu, Zdenek si povzdychnul a optal se: "Myslis si, ze to ne-zdraveni ci neodpovidat na pozdrav je patalie pro lidi?"
"V blahobytu to jako patalie nevypada, mudroval jsem nahlas, a taky ten postupny rozpad mezilidskych vztahu a zanik slusnosti ci ferovosti jednoho k druhemu se jevi jako neblaha novota a kosmeticky nedostatek moderniho zivota..."
Zavahal jsem, zda co reknu neni moc katastroficke, a pokracoval jsem: "Kdyz vznikne kalamita, epidemie ci doba ledova, uvidime cerne diry mezi nami."
Potrasli jsme si rukou, rekli nashle, a rozesli se kazdy svou cestou.
Doma jsem se podival do pocitace, zas mi nikdo neodepsal na moje maily, a napsal jsem Zdenkovi, ze mu dekuji za tu hodinku stimulujiciho tlachani.
Zdenek mi vecer odpovedel, ze je rad, ze se zname a povidame si.
Ross Firla-Sudbury

Navrat na hlavni stranu