Navrat na hlavni stranu

Za Barbarou Kroulikovou
Na Velky patek, 6.dubna 2007, zemrela v Mississauga, Ontario, Barbara Kroulikova, pozoruhodna zena skoro klasickych ctnosti. Padesat roku byla vzornou manzelkou a pomocnici Bretislavu Kroulikovi, ktery byl krome jineho radu let redaktorem Noveho domova a ktery zemrel pred sesti lety, a stejne dobrou maminkou dceri Barbare. Pani Kroulikova se rovnez v mladsich letech zucastnila krajanskeho zivota v Damskem odboru Ceskoslovenskeho sdruzeni a v Masarykove ustavu.
Pozadal jsem dceru zesnule, Barbaru Sherriffovou, dnes velmi vykonnou clenku Sdruzeni, o informace o mamince. Poslala mi tak peknou crtu, ze ji temer doslova cituji:
Maminka patrila k te nestastne generaci lidi, jejichz osud, nadeje a tuzby vzdy zmaril nekdo cizi. Nejprve naciste, potom komuniste a sovetsti okupanti. A tak se, ac vsestranne nadana, sikovna a inteligentni, navic pritom ukaznena, pilna a oplyvajici silnou vuli, nezaradila mezi ty "uspesne".
Za valky, aby se vyhnula totalnimu nasazeni, se sla vyucit modistkou a vytvarela originalni modely klobouku, ktere zdobily vykladni skrine i jeji uslechtilou hlavu. Vse co delala, delala dobre. Behem zivota pracovala jako sekretarka, i jako kucharka. (Jeji "cinska" jidla chvalili i Cinane). Mela i spisovatelsky talent, ale psala pro sebe a pro sve. Snad se v jejich rukopisech najdou vypraveni, ktere podala jako ocity svedek ruznych dnes uz historickych udalosti.
Uz jako dite byla vazne, hloubave povahy, a jeji hluboka nabozenska vira ji pomahala nest rany osudu, kterych bylo vice nez radovanek. Nejprve ji umrel bratricek, potom uprostred valky otec. Sotva devatenactileta musela prevzit starost o rodinu. Kratce po sobe prisly komunisticky puc a tragicka smrt milovane sestry. Nasleduje "vyhnanstvi" z Prahy do severnich Cech, a odchod z vlasti, jehoz nelehke okolnosti byly dalsi zkouskou jeji statecnosti.
Nikdy si nezadala s zadnym rezimem. Uz v druhe polovine 40. let, kdy ji bylo jen neco malo pres dvacet, vedela, ze musi odmitnout komunisticke agitatory, kteri ji s prihlaskou do strany nabizeli moznost dobre kariery, kdyz verbovali perspektivni mlade lidi.
Byla pysna na svuj puvod - rod sumavskych sedlaku, lidi ryzich a pracovitych. Milovala Jizni Cechy a - Masaryktown, jaky byl pred 30 lety.

Autorka teto vzpominky, Barbara Sherriffova, jde ve stopach sve maminky.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu