Navrat na hlavni stranu

Kdyz Stvoreni fusuje do dila Stvoritele
Jeden zpevak, ktereho mam docela rad si kdysi v sedesatych letech na jevisti zavtipkoval, ze jestlize Buh stvoril cloveka k obrazu svemu, ze se mu neco nepovedlo. Bratri Capkove si pred osmdesati lety polozili jinou otazku, jak to dopadne, kdyz clovek prevezme roli Stvoritele. Do jake miry byli oba bratri vzdy zajedno a do jake miry se nachazeli na opacnem okraji nazoroveho spektra, lze tezko rozhodnout. Skutecnosti je, ze hru Adam Stvoritel narozdil od jinych her, ktere napsal vetsinou pouze Karel, napsali dohromady a zrejme psali svym sveraznym zpusobem "na stridacku". To jest chvili jeden, pak to druhy opravil a pokracoval. Nasledoval s korekturami autor prvni casti a pripojil dalsich nekolik stranek Zatimco starsi Josef se vyznacoval tim, ze nejen psal, ale vynikl i jako malir, Karel Capek se venoval hlavne zurnalistice. Jejich nejznamejsi spolecnou divadelni hrou je asi Ze zivota hmyzu. Mene znamou a posledni spolecnou hrou obou bratri je Adam Stvoritel z roku 1927.
U Karla Capka je patrny vnitrni filosoficky boj, coz je videt na zcela odlisnych hrach Bila nemoc a Matka. Sam osobne povazuji za nejlepsi hru R. U. R. Zatimco zednik Alquist v R. U. R. se dostane k roli stvoritele jaksi nedopatrenim a je pouze jakymsi pokornym asistentem pri novem stvoreni, Adam Stvoritel vynika destruktivni aroganci. Priznam se, ze mne vyber teto malo zname hry bratri Capku do repertoaru Noveho divadla zaskocil a zaroven mile prekvapil. Reziser Pavel Kral oslavil nedavno sedmdesatku, ke ktere mu dodatecne blahoprejme, presto jsme se neubranili mu polozit pri prestavce behem zkousky v hale kostela svateho Pavla nekolik otazek.
ABE: Vidis spojitost mezi biblickou Prvni knihou Mojzisovou (Genesis), ktera pojednava o stvoreni sveta a Capkovou hrou?
PK:
Nejsem odbornikem na Bibli, ale hra mne pripada genialni, protoze jsou zde dejiny sveta. Je zde pochybovani o Bozi prozretelnosti a Adam je predstavitelem anarchie, popira moudrost Bozi. Buh to vse udelal blbe, ale kdyz ma sam zacit tvorit, tak najednou vse dopada jinak. Proto to take konci tim, ze Buh rika: "Adame, ty to tak nechas!"Adam se omlouva: "Promin Boze, ja jsem to tak nemyslel!" A Buh v nekonecne dobrote rika: "Ja vim!"
ABE: Otazka stvoreni neni pouze v teto hre, ale i treba v
R. U. R. Vidis tam nejakou navaznost?
PK:
Ja si myslim, ze je to nezavisle. Nutno rici, ze vsechny tyto hry, vcetne Valky s mloky jsou science fiction, ktere se plni. Genialnost Capka je v tom, ze jeste pred objevenim atomove energie vedel, ze nekdo objevi neco strasneho. Capek prostrednictvim Adama rika: Tvorit je obrovska zodpovednost. Tvorbou je mozne svet i znicit.
ABE: Nejedna se o znamou hru, mohl bys neco rici k jejimu vzniku?
PK:
Skutecne to neni znama hra. Byla realizovana celkem trikrat. Poprve v Narodnim divadle v roce 1927, kde mela celkem asi sestatricet repriz. Tehdy se setkala s rozpacitou reakci. Nekteri kritici byli nadseni, jinym se nelibila. Capek byl jeden z autoru, ktery se odvazil dat do sve hry Boha, tomu se kazdy dramatik pokud mozno vyhnul. To se nelibilo, jak nacistum, uz jen proto, ze to byl Capek, ale ani komunistum. Jelikoz se neuvadela u nas, nehrala se ani nikde na svete.
ABE: Nejaka hra od Capka uz byla delsi dobu ve vzduchu. Proc jsi se ale rozhodl pro tuto hru?
PK:
Abych rekl pravdu, tak podnetem bylo, ze se predchozi hra Noveho divadla Lucerna libila. Tak pri rozhodovani hralo roli to, ze by se mela opet hrat ceska klasika, od toho tady jsme. Hledal jsem a napadl mne Capek. Matka je vazne drama, ale lidi maji radi trochu legrace. Objevil jsem, ze Capkove napsali take jednu grotesku, i kdyz jsou tam zavazne myslenky. Je tam nadherna cestina a navic je tam velice zavazne tema. Tak jsem se do toho pustil. Divadla se teto hre vyhybaji pro narocnost a pro delku. To jsem musel zkratit, ale snazil jsem se zachovat posloupnost a smysl hry. Pouze jsem vynechal nektere uvahy. Takze to bude trvat asi dve hodiny misto ctyr.
ABE: Nevstoupil jsi tak trochu na tenky led? V minulosti Nove divadlo castokrat uvadelo hry, ktere byly uvedene jinde, ted jste zadny vzor nemeli
PK:
Tohle je zcela nova hra, mam za sebou temer padesat predstaveni, takze mam nejake zkusenosti, navic jsem videl praci vyznamnych reziseru v Praze. Nepokladam se za zadneho velkeho rezisera a tak se pri teto hre ridim hlavne citem. Snazim se presvedcit lidi, aby to vzali zodpovedne a myslim si, ze to tak skutecne vzali.
ABE: Nemas strach?
PK:
Mam, hroznej strach a tremu, protoze kdyz se to nepovede, tak se to nepovede
Nezbyva nez poprat Pavlovi Kralovi a ND, aby se predstaveni, ktere neni jednoduche skutecne povedlo. Vzdyt jen pohled na jednu zkousku ukazuje, kolik je za celou hrou tvrde driny.

Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu