Navrat na hlavni stranu

Kubalkovi na Masaryktownu


Jiz po druhe mohli videt navstevnici Nocturen Antonina Kubalka s dcerou Karolinou na Masaryktownu. Po predstaveni byl Antonin Kubalek nesmirne spokojeny s vykonem dcery, ktera hrala nejen na klavir, ale i na housle. Restaurace byla zaplnena temer do posledniho mista. Antonin Kubalek rika, ze jednou za cas si takto zahrat je velice prijemne. Nejsou tu kritici tzv. odbornici, kteri maji nastrazene usi, kolik kdo spatnych not zahraje. Atmosfera je diky tomu uvolnena. Rika: "Nekdy mam pocit, ze chceme zneuzit jejiho talentu, ona tvrdi, ze cvici rada, ale ja ji podeziram, ze ma radeji pocitac." Pri zaverecnem cardasi vsak bylo videt, ze Karolina ma rada nejen pocitac a klavir, ale hlavne housle a okamzik improvizace, kdy muze komunikovat s publikem.
***
Bohemian Swing v slavnem jazzovem klubu REX
Kde: REX Jazz & Blues Bar, 194 Queen St. West (Queen/University)
Kdy: Nedele 11. brezna v 15:30
Kolik: gratis (levneji nelze!)
Kdo: Bohemian Swing: George J. Grosman - kytara, vokal, Bruce Whitehead - kontrabas, Ian MacGillivray - trubka, Jonathan Marks - housle...plus hoste: mandolinovy virtuoz Jeff Cardey a klarinetovy kouzelnik Braxton Hicks.
Jestli se nam podari naplnit sal, dostaneme v Rexu tzv. rezidenci neboli stalou staci. Proto prijdte, objednejte si vychlazene pivo a kureci kridelka ci jinou zdravou stravu a oslavte nasi premieru s nami.
Tesime se na vas!
Jirka Grosman
***
Hearts Open Toronto uvadi HOT Sunday Showcase
Tato neziskova organizace ma na programu Brownman Electryc Trio. Muzete je videt v nedeli 11. brezna 2007 v 19 hodin v Upstairs Lounge (334 Queen W., Toronto). Listky jsou za 10 dolaru pro dospele, 5 dolaru pro studenty.
www.heartsopen.ca, zu@heartsopen.ca, tel.: 416/971-7571
***
Nove divadlo uvede Adama Stvoritele
Z Bulletinu ND: Nasi mili a vytrvali divaci, doufam, ze se vam jeste z hlavy nevytratily nadherne Mozartovy melodie a vykony herecek a hercu v krasnych kostymech, a jiz prichazi cas vas pripravit na nasi druhou hru teto sezony, kterou uvedeme 30. a 31. brezna a 1. dubna 2007. Ne, to neni april a doufam, ze po shlednuti tohoto predstaveni nebudete mit pocit, ze jsme vas tim aprilem vyvedli. Uvadime hru Josefa a Karla Capku Adam Stvoritel. Hru napsali bratri Capkove v roce 1926 a Narodni divadlo ji uvedlo 12. dubna 1927 v rezii K. H. Hilara. Byla to jejich posledni spolecna hra, od ktere nas prave v techto dnech deli 80 let. V Adamu Stvoriteli si ulozili Capkove, jako dramatikove s neobvyklou smelosti, nejnarocnejsi cil ­ v jedne hre podat aktualni satiru, dotykajici se ustrednich otazek soudobeho lidstva. (Frantisek Cerny)
Nebudu vam zde predkladat obsah hry, podrobnosti se dozvite, navstivite-li nase predstaveni. Jenom zhruba nastinim, ze jde o vedecko-filozoficko-utopickou komedii, kde prevlada jemny Capkuv humor, a verim, ze se skutecne od srdce zasmejete, aniz bychom se museli kopat do zadnice nebo si utirat nos zidli. Ve hre ucinkuje devatenact hercu ­ od tech nejmladsich az po velebne starce, tri krasne mlade damy (Jana Fabianova, Radka Tamchynova a Zuzana Novotna), sest deti a pochopitelne nase veledulezite technicke zazemi. Takze se na tomto predstaveni bude podilet kolem triceti clenu Noveho divadla.
Zkouset jsme zacali zacatkem ledna a mam z toho vseho dobry pocit, protoze na zkouskach panuje dobra nalada a vsichni citi, ze se pracuje s vynikajicim textem. Takovych dramatickych pokladu neni v divadelnictvi prilis mnoho.
Divadlo je kolektivni zalezitost a sebelepsi reziser, coz zdaleka nejsem, by bez tak skveleho souboru moc neudelal. A tak se budeme snazit, abychom nastavenou latku nesnizili, ba naopak dale pozvedali.
Tesi se na vas
Nove divadlo a Pavel Kral


***
Ed Vokurka opet nominovan na houslistu roku
I letos byl cesky houslista z Toronta, popularni Eda Vokurka nominovan pro NATIONAL JAZZ AWARDS 2007 v kategorii "Violinist of the year".
Pokud pro nej chcete opet hlasovat, muzete tak ucinit na teto webove strance www.nationaljazzawards.com
Nezapomente si potvrzeni nechat v pocitaci az do uzaverky 25. brezna 2007. Aby byl vas hlas platny, musite hlasovat ve vsech kategoriich.
Vloni jsem dostal stiznost od Vladimira Cichy z Vancouveru, ze nemuze pro Edu hlasovat, protoze ho nezna. Letos tedy mate k dispozici zvukove a videove zaznamy na internetu: www.edvokurka.com.
***
Radovanky v New Yorku


Znamy bratislavsky krcmovy poval´ac, undergroundovy glosator a autor mnohych zartovnych bonmotov, vobec neveril, ze nejaky New York jestvuje. To bolo za komunizmu. Potom zomrel. Volal sa Dodak. Vravel: "New York City hladnemu neveri."
Tak sme sa teda vybrali do hlavneho mesta sveta, do New Yorku. Sirit osvetu. Kulturna uderka torontskeho Noveho Divadla s troma jednoaktovkami britskych autorov, ktore v Toronte odohrali ako 3x2. V New Yorku sa to volalo Manzelske pribehy. Zuzana Martinkova a Ivan Razl ako herci, Jarka Spejchalova ako kostymerka, vlasenkarka, sepkarka a ezermester, dolupodpisany ako sofer, pomocnik a hromozvod, Martinko Znasik, 7-rocny, ako velitel´ voza, zabavac a maskot.
Vsetko zorganizovala kulturna nadsenkyna Klaudia Sivakova, ktora zije v New Yorku. Nasu cestu pomohli uskutocnit: Dr. Uhlir, Dr. Vetiska, Dr. Balounova, Bo Zapletalova, Ivan Razl & CO.
Ubytovali nas na slovenskej katolickej fare pri kostole svateho Jana Nepomuckeho na rohu 66. ulice a Prvej avenue takmer v centre Manhattanu. Doposial´ som k vsetkemu nabozenskemu, ci skor kostolnemu, pristupoval apriori nedovercivo, priam podozrievavo. Po troch nociach na fare musim tento svoj postoj radikalne zrevidovat. A
robim tak neobycajne rad, pretoze Otec Martin, spravca farnosti, na nas zaposobil ako sviezi zavan cloveciny z Manhattanu.
Kabaretny predvalentinsky vecer prebehol v Bohemian Hall v Queens. Moderovala slovenska herecka Lucia Siposova, spievala Barbora Hascakova, divadlo sme importovali my a bujaru zabavu po predstaveni sprevadzala cimbalova muzika a neskor diskoteka.
Ucast utesena, uspech vel´ky, pocit vynimocne dobry.
Rozluckove ranajky na fare rovnako neskutocne feericke, ako cely pobyt. Umelecka cast vypravy, spolu s otcom Martinom nostalgicky konzumovala osviezujuce napoje celkom v duchu Dodakovho bonmotu: "Rano mudrejsie vecerat."
Ivan Znasik
***
Helena Pravda na TORONTO ART EXPO


Obrazy muzete videt ve stanku cislo 153 v Metro Toronto Convention Centre od 15. do 18. brezna 2007.www.torontoartexpo.com.

Navrat na hlavni stranu