Navrat na hlavni stranu

Jak je zvlastni ten nas svet, staci se jen zamyslet...
Kazdou sobotu rano, namisto bezcilneho chozeni pro zdravi, jdu pro noviny. Dnes bylo na teplomeru -22°C, vychazejici unorove slunicko zlutilo strechy domu. Ostrym tempem jsem prosel kilometr sousedstvim, podchodem pod sudburskym nadrazim do centra mesta.
V sobotu rano (a v dvacetistupnovem mrazu) neni videt na ulici ani zivacka.
Notne mne prekvapilo, kdyz jsem spatril majitele obchodu s novinami Johna na zebriku s kladivem: pritloukal plat preklizky na ram rozbite sklenene tabule u dveri do obchodu. Byl sam, ruce uz mel zkrehle, a tak jsem mu ochotne pridrzel zebrik a podaval hrebiky, co mu padaly z prstu a zajistili jsme preklizku spolecne.
Obchod byl vymrzly, teplovzdusne topeni hucelo, interier se valem ohrival, John nalil kafe do kelimku a vypravel, jak ho kolem treti rano vzbudil telefon z policie, aby si prisel ohlidat svou zivnost, ze ma rozbitou vykladni tabuli.
"No co bys delal,", zeptal se mne vybojne, "kdyby ti nekdo ve tri rano a v hromskem mrazu vytloukl okno?"
Predstavoval jsem si tuto situaci, blekotal jsem neco o prikryvce na okno...
"A co kdyz to okno ma velikost tri krat tri metry?"
John mi vypravel, ze vzbudil telefonem z obchodu asi tucet svych znamych s otazkou, jestli nemaji tabuli preklizky predmetne velikosti, a mel stesti: ten jeho dvanacty znamy mel dva kusy a byl ochoten mu ty platy prepustit.
"Od pul pate tu s tou preklizkou bojuji," rekl John, "a ted je pul devate..."
John neni zadny remeslnik, ani vseumel, je ucitelem historie, a obchod s novinami a magaziny ma jako bokovku, o kterou se v pracovni dny staraji dva zamestnanci (za minimalni mzdu) a o vikendu John sam.
"Podle policejniho hlaseni," rekl mi John, "tlupa rozjarenych flamendru cestou z baru vytloukla osm vykladnich skrini v sousedstvi nez se prihnala tri policejni auta a policajti ozralky odvezli vystrizlivet na stanici."
"Takove lotry by meli odsoudit na dozivoti," vykrikl John, "copak to jsou lidi?"
Interier se uz ohral, John si svliknul kozich, zacali prijizdet zakaznici; optal jsem se, jestli jeste muzu s necim pomoci, John podekoval za vypomoc a sel jsem domu.
Vzpomnel jsem na detstvi, ze vytlouct okna v opustene chaloupce na bouracku patrilo k darebnym pozitkum: nasbirali jsme kapsu plnou sikovnych kamenu a vytriskali vsechna okna. Rinceni sypajiciho skla je hrich i rozkos zaroven.
V cem tkvi kouzlo rozbijeni skla, kteremu nejsou imunni ani dospeli?
Ve skvostnem filmu Bonnie and Clyde, arcilotr Clyde v osobe herce Warren Beatty podal nabitou pistoli tatikovi, ktereho zrovna vyhodili za zadluzeneho domku, a tatik s gustem vystrelil do okna, ktere se s rincenim vysypalo a zavolal sveho synka, aby si taky strelil, coz synek bez zavahani udelal jako symbolicky kopanec novemu majiteli domku.
Nikdy jsem neslysel o rozzurene manzelce, ktera by tloukla palickou do stolu, ale vzdy roztlouka sklo, jako demonstraci nejvyssiho rozhorceni a vzteku.
Sklo musi mit tajemne vlastnosti pusobici na lidskou mysl. Mudroval jsem nad sklem, jak je neviditelne a existencne dulezite. Zvlast v zime.
Takto rozrusen v sobotnim ranu, a taky tim mrazem, jsem doma zmeril okenni tabule v oknech. Ve vsech oknech naseho domu byly 70x90cm. Vyhledal jsem prihodny kus preklizky a zariznul do velikosti, aby se v pripade rozbiti okenni tabule, dala takto pripravena preklizka uzit jako provizorium.
Eva se prisla do dilny podivat, s cim se to pachtim, a poznamenala, ze nam za dvacet let nikdo okno nerozbil, a ja rekl: "Jsme pripraveni, kdyby nekdo rozbil."
V techto severnich sirkach muselo byt pred 100 lety sklo vzacnosti; stare sruby maji ve stenach z kmenu stromu vyriznuta mala okynka, ktera se zakryvala mastnym papirem nebo prusvitnou blanou z vnitrnosti velkych zvirat.
Kdo by mohl vlacet tabulku skla pri ceste na zapad?
Sklo, ktere povazujeme za neviditelnou samozrejmost moderniho zivota, ma dosud neobjasnene vlastnosti; fyzikove tvrdi, ze sklo ma ctvrte skupenstvi, protoze nema pevny bod tani; sklo je hmota mezi skupenstvim pevnym a tekutym a drzi pohromade viskozitou, ktera se pri zvysovani teploty snizuje, skelna hmota se stava vlacnou, az tekutou. Molekuly v lesklem nerostu, jako je obsidian, se jevi jako pevne, ale krehke. V kombinaci pevnosti a krehkosti spociva tristivost na ostre strepy, stepiny a ulomky s ostrymi hranami, uzivane k rezani v dobe kamenne.
Teoreticti fyzikove se domnivaji, ze hmota jako sklo, ktere se rika amorfni, je prapuvodni kosmicka hmota dlouho predtim, nez cas a krystalizace umoznily v prirode vytvoreni rozmanite palety mineralu.
Nejspis nahodou se podarilo objevit vyrobu skla; pri taveni kremiteho pisku s potasem, ktery je obsazen v drevitem popelu, se v ohnisti objevily pavuciny skelne hmoty a netrvalo dlouho, a nasi predkove vyrabeli ze skla nejdrive koralky, pozdeji nadoby a v dobe rimskeho imperia se vyrabelo sklo v mnoha podobach a barvach v sortimentu jako dnes, pocinaje sklenicemi a misami, pres sklo do oken, az po rozmanite umelecke a dekoracni predmety.
Se zanikem rimskeho imperia zanikly i manufaktury na vyrobu skla a mezi ctvrtym az desatym stoletim, v takzvanem temnem stredoveku, byly postupy vyroby skla zapomenuty. Teprve v desatem stoleti byla vyroba skla obnovena v Benatkach, a dodnes je benatske sklo, hlavne zrcadlo, zakladnim prvkem renesance.
Vseobecnou bachorkou je, ze sklo tece shora dolu; pres cetne experimenty, aby se teceni skla tabuloveho a stavebniho zmerilo, nebyla tato bachorka technicky potvrzena. Ve starych, stredovekych okennich tabulich v kostelech se da namerit tloustka skla dole tlustsi nez nahore, coz neni zpusobene tecenim skla, ale tim, ze se ve stredoveku sklo valelo do tabuli a pri zasazovani do ramu se tlustsi strana skelne tabule umistovala do dolni casti ramu.
Pred rozloucenim s Johnem jsem zertem rekl, aby si nechal zasadit sklo nerozbitne.
Nerozbitne, ci dokonce neprustrelne. To se pravda vyrabi, ale tabulka neprustrelneho skla ma tloustku 70-80 mm; nerozbitne sklo je slepenina nekolika sklenenych tabuli prolozenych vlaknitym materialem, ktere sklo cini pevnejsim.
Toto jsem si precetl v Encyklopedii, kdyz mne to sklo tak silne zaujalo.
Bez skla si moderni zivot ani nedovedu predstavit a uziti skla dramaticky pribyva ve stavebnictvi, domacnosti, a sklo je popelka, kterou neni videt a vsude slouzi...
V nasi velike a rozpustile rodine v Ostrave se vztekle mlatilo dvermi, nekdy tak silne, ze se sklo ze dveri vysypalo. Dedecek, ktery dum koupil, a take tam sve dve dcery s rodinami nastehoval, vladl s babickou rodine dosti zeleznou a patriarchalni rukou.
Zasklit rozbite vyplne ve dverich znamenalo pozvat sklenare, a to setrnemu dedeckovi bylo proti mysli. Jako vseumel, za ktereho se povazoval, si dedecek koupil diamant a plechovku kytu a na starych oknech, ktera skladoval v pristenku, trenoval rezani skla tak dlouho, az toto remeslo zvladnul.
Triskat dvermi se v rodinnem dome neprestalo, a dedecek sklil casteji jak starnul a rizeni rozpustile rodiny se mu vymykalo z rukou, a nekolikrat jsem byl u toho, kdyz dedecek hned po dorinceni sypajiciho se skla rekl: "To je dobre, ze si to okno umim zasklit sam a neni to tak velka skoda."
V pondeli zajdu do zelezarstvi a mozna si diamant taky koupim...
Ross Firla-Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu