Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Za Vladimirem Victorem Dvorakem
Narodil se v Jablonnem nad Orlici, studoval v Mlade Boleslavi na obchodni akademii, v r.1948 dokoncil kurz o obchodu a vyvozu a nez sve vzdelani ukoncil, ovladl pet jazyku. Osm roku pracoval pro britskou spolecnost v Africe. Ackoliv ziskal britske obcanstvi, v roce 1956 emigroval do Kanady. Usadil se v Toronte, ozenil se s Helenou, dcerou architekta Frantiska Stalmacha (stavitele kostela sv. Vaclava), a na Torontske univerzite po petiletem studiu obdrzel diplom "Certified Management Accountant". V roce 1976 se stal kontrolorem a pokladnikem spolecnosti CEB Sylvania Company.
Vladimir miloval hudbu, hral na housle a byl natolik dobry, aby hral v mistnim orchestru (a doma s zenou Helenou, ktera ho doprovazela na klavir) a pozdeji cvicil s dcerami Vicky a Marii (dnes obe vyborne houslistky). Vynikal i ve sportu, zvlast v tenisu, ktery hral do pozdniho veku.
Vladimir i jeho zena, oba hluboce verici lide, prijali pozvani zapojit se do tretiho radu karmelitanu a k cinnosti v rimsko-katolickem kostele Sv. Aidana.
Vladimir zemrel 12. ledna 2007 v Torontu "zaopatren svatosti a smiren s Bohem a lidmi". Pohrebni obrady, pri nichz asistoval i Otec Libor Svorcik, byly vykonany v kostele Sv. Aidana, kostela, jehoz okna i nastenne obrazy jsou - podivuhodne - dilem Francise, syna zesnuleho a akademickeho malire. K pametihodnosti obradu prispel i pruvod sesti deti syna Dr. Marcela Dvoraka a jeho pani Susan, kteri prijeli z Vancouveru a kazde dite k dedeckove rakvi neslo predmet, ktery jim dedecka pripominal. Pani Helene a vsem clenum rodiny vyslovujeme hlubokou soustrast.
***
Za Lujzou Smerekovou
15. ledna 2007 v Torontu zemrela pani Lujza Smerekova, vdova po Dr. Janu Ctiboru Smerekovi, diplomatu a spoluautoru (s dr. Johnem Gellnerem) knihy "Czechs and Slovaks in Canada". Jen jeste osm dni a slavila by sve 95. narozeniny - narodila se 23. ledna 1912 v Bratislave. Zila bohaty a dobry zivot, i kdyz posledni leta k ni nebyla laskava. Pohrebni obrady vykonal Rev. Ladislav Kozak a se zesnulou se rozloucili Igor Peressenyi a Katarina Kozakova. Dceri Darine a vsem clenum rodiny vyslovujeme uprimnou soustrast.
Josef Cermak
***
Dvakrat o ceske hudbe
Pohreb prezidenta Forda

S byvalym prezidentem Fordem se loucila rada vyznamnych osobnosti. Snad nejvymluvneji se s nim rozloucil - na konci jeho cesty k poslednimu odpocinku - pevecky sbor namornich jednotek USA. Zazpival mu dve skladby: America, America a...Going home.
***
Jeste k 90. narozeninam Oskara Morawtze
Vedle koncertu a jinych programu k 90. narozeninam Oskara Morawtze, zminenych v clanku v minulem cisle, Oskarovy skladby byly hrany i ve trech programech vysilanych v den jeho narozenin - 17. ledna - CBC. Jeho pratele ho pozdravili na recepci v Toronto Cricket Clubu 20.ledna 2007.
***

 

Navrat na hlavni stranu