Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Ing. Mirko Janecek 80

Mirko Janecek se narodil 21. ledna 1927 v Bratislave, maturoval na gymnaziu v Pardubicich, jako student zemedelske fakulty v Praze se zucastnil protikomunistickych demonstraci v roce 1948, a v cervenci tehoz roku uprchl do Nemecka, odkud pred vanoci odesel do Svedska, kde studoval na univerzite v Uppsale. V roce 1951 prisel do Kanady, po case ziskal misto v ministerstvu pro imigraci, kde pracoval az do odchodu do penze.
V Kanade stal u zrodu "Klubu nove prichozich", jehoz casopis "Hlas novych redigoval". Tento mesicnik pozdeji zmenil jmeno na "Kanadske listy", ktere kazde dva mesice vychazeji dosud.
Zucastnil se rady zajimavych akci, vcetne podpory predlohy zakona o udeleni kanadskeho cestneho obcanstvi Raoul Wallenbergovi. Vybudoval obsahly archiv, venovany byvalym vojakum, letcum a parasutistum.
Ackoliv Janeckuv pristup k lidem nenachazi vzdycky kladnou odezvu, jeho archiv i novinarska cinnost (jakkoli vyberova) jsou odkazem trvale hodnoty. Blahoprejeme!
***
Zemrel dr. Lubor Drahotsky
Tesne pred vanoci (21. prosince 2006) zemrel v Ottawe dr. Lubor Drahotsky, krajan, ktery se tesil vseobecnemu respektu krajanske verejnosti, stejne jako byl vysoce ocenovan na svem pracovisti. Drahotsky pracoval pro Foreign Investment Review Agency pri kanadskem ministerstvu zahranicniho obchodu, kde svoji karieru zakoncil jako Assistant Deputy Minister. Jeho rodine vyslovujeme hlubokou soustrast.
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu