Navrat na hlavni stranu

Macocha
Falsovani dejin je stare jako lidstvo samo. Doklada to i nejnovejsi antropologicko-etnograficky vyzkum svetozname propasti Macocha. Prvni senzacni objev se tyka jiz one zname ponure povesti.
"Vsechno je jinak," prohlasil na tiskove konferenci sef badatelskeho tymu profesor Absolon jun. "Ona doposud nekriticky ocernovana macecha zvana Macocha z nedalekych Vilemovic nebyla pachatelkou, ale pouze a jen obeti."
Jak je to mozne? ­ "Za vsechno mohl ten spratek Martinek. Nejenze neposlouchal, ale jeste odmitl trhat jahody do spolecneho kastrolku, naklanel se nad propasti, aby urval pro sebe v nestrezenem okamziku co nejvice lakavych lesnich plodu a nacpal si jimi papulu k prasknuti, pritom na zmrzlem podlozi uklouzl a " priblizuje davne udalosti vyzkumnik.
Dale je pribeh notoricky znam: Vyrostek mel nebyvale stesti, zachytil se stromku na stene propasti a byl definitivne zachranen rychle prispechavsimi drevorubci. Co vsak tato pokrivena povest zamlcuje, je, ze onu pomoc privolala sama Macocha.
"Jine vysvetleni ani mozne neni," tvrdi profesor a odkazuje na nezpochybnitelne vysledky rekonstrukce pripadu, mimochodem pouzili ukricene ditko z Erbenovy Polednice, kdy decko se samo pomoci dovolati nemohlo.
Obdobne deformovana je, podle badatele Absolona, i okolnost tragicke smrti hlavni hrdinky pribehu.
"Zpupny adolescent Martinek, ktereho jeho nevlastni matka milovala jako sveho vlastniho, ji krive narknul, protoze mu odmitla vydat vsechny nasbirane jahody, svedl na ni celou nehodu, nacez macechu rozliceny vesnicky dav svrhl nemilosrdne do temne propasti."
I netrvalo dlouho a hystericti vesnicane zchladli, z grobianskeho chovani nepovedeneho hejla Martinka rozpoznali svuj osudovy omyl, sveho davoveho cinu hluboce litovali, a aby jej alespon zcasti odcinili, pojmenovali onu 138 metru hlubokou propast podle nevinne obeti Macochou.
A jak je mozne, ze tato historicka pravda byla zjevena az ted, po mnoha staletich? - Profesor Absolon jun. v odpovedi odhaluje jeste posledni prekvapeni: "Tato skutecnost je znama jiz delsi dobu, ale predchazejici rezim jejimu zverejneni pokrytecky branil."
A duvod? Ten je zcela banalni. Macocha totiz pochazela z rodiny mistniho velkostatkare. Tento tridni puvod tedy predurcil i jeji roli v ideologicky poplatnem vykladu zdejsi historie.
Kuriozni dejiny teto jedinecne prirodni pamatky ovsem touto dnes jiz definitivne rozresenou hadankou zdaleka nekonci. Navazuje na ni horolezecka expedice odvazneho brnenskeho mnicha, ktery si kladl za cil nebohou Macochu krestansky pohrbit, uvazovalo se o ni tehdy jako o svetici, a take zbavit toto tajemne misto pohanske nalepky brany do pekel. Jelikoz mnich nedbal ochrany vzacnych carovnych bylin pnoucich se na vapencovych stenach, pocinal si pry jako slon v porcelanu, tvrdi dnes zly jazykove, ze s jeho aktivitou jest spojen prvopocatek stale panujici nevrazivosti mezi ekology a krestanskymi cirkevnimi kruhy.
Dalsi temna era propasti se vztahuje k cinnosti brnenske expozitury Statni tajne Bezpecnosti. Zasvecenci mluvi dodnes o horni vyhlidce jako o vysetrovacim mustku. Mini tim zavedenou praxi prislusniku vyhrozovat vysetrovanym svrhnutim se skaly. Za timto ucelem byly z prostoru pod mustkem dokonce odstraneny vsechny naletove dreviny, a tyranym tak odebrana posledni zoufala nadeje na preziti. Zda se dabelske vyhruzky StB nekdy naplnily, neni doposud spolehlive dokazano. Vyzkumy kosternich pozustatku na dne propasti i pres odpor starych struktur stale pokracuji.
I moderni demokraticka doba zaznamenava do pomyslne kroniky propasti zajimave prispevky. Jednim z nich je kontroverzni usili promenit slavnou Macochu na trvale uloziste radioaktivniho odpadu. Atomova loby vcele s ministrem prumyslu vytrvale tvrdi, ze by to vyresilo energeticky problem CR na tisic let dopredu, a za to ze pry ta plesniva propast stoji.
Reakce moravskych nacionalistu na sebe nedala dlouho cekat. Spustili hrozivy valecny pokrik, prisahajice, ze budou svoji narodni pamatku branit do posledni kapky (zda slivovice ci krve neni jasne), a rozvesili pres propast provokativni transparent "Vy mate Snezku, nam nechte Macochu".
Krasa a vyjimecnost Macochy laka i dalsi podnikavce. Politici by z jejich utrob v ramci stranickych mitinku radi vykrikovali do sveta o sve dokonale schopnosti vladnout, giganticke automobilky a vyrobci pneumatik slintaji pri pomysleni na zdolani jednoho z poslednich bilych mist planety, kde se jeste neprotocilo kolo automobilu, a coz teprve bohate retezce hypermarketu, presvedcujici ochranare, ze k zasobovani zbozim sve superprodejny na samem dne propasti pouziji vyhradne ekologicky setrnou dopravu po ponorne rece Punkve.
Nelze tedy tvrdit, ze by lide o Macochu nebo o jine prirodni pamatky ztraceli zajem. Opak je pravdou. Spise jde o to, jak nam i dlouha historie slavne Macochy ukazuje, ktery z tech uslechtilych lidskych zameru ziska navrch.
Miroslav Petr - Hradec Kralove

Navrat na hlavni stranu