Navrat na hlavni stranu

Setkani na konzulatu
Ve stredu 5. listopadu 2006 se konalo na ceskem konzulatu v Torontu setkani s viceprezidentem Akademie Ved historikem Jaroslavem Pankem. Krome zastupcu krajanskych organizaci a tisku byli pritomni i velvyslanec Pavel Vosalik a konsul Petr Mikyska. Pri tomto setkani se hovorilo o tom, jak by Kanada mela zhodnotit prinos ceske a slovenske emigrace pri bilancovani sveho kulturniho dedictvi. Zatimco roky 1938, 1948 a 1968 byly pro Ceskoslovensko katastroficke, kdy emigraci tato zeme ztratila velke mnozstvi inteligence, Kanada naopak z teto situace vytezila. Prisla sem rada intelektualu, spisovatelu, filmaru, podnikatelu i sportovcu. V nedavne dobe se konala v Munkove centru konference, ktera byla hlavne venovana padesatemu vyroci madarskych udalosti.
V roce 2008 bude mozne pripomenout si osmickova vyroci z ceskoslovenskeho pohledu. V diskusi podle inzenyra Vladimira Rydla by bylo dobre do takove akce zapojit i slovensky konzulat. Presidentka MMI Alena Kottova zduraznila, ze je dulezite zajistit urcite vzdelavaci programy ve skolach. Jaroslav Panek pripomnel radu odborniku, kteri se zabyvaji etnografii. Urcitym prinosem Kanade byli jiz Moravsti bratri v 17. a 18. stoleti a cesti legionari, kteri se vraceli pres Kanadu zpet do vlasti v dobe vzniku Ceskoslovenske republiky. Konference by mohla mit radu doprovodnych akci, at jiz vystavy, ci vyuzit Mezinarodniho torontskeho filmoveho festivalu, nebo usporadat vlastni festival ceskeho a slovenskeho filmu. Pani Dagmar Rydlova upozornila na to, ze v tomto roce by se mela realizovat Janackova opera Z mrtveho domu. Historik Jaroslav Panek zduraznil v rozhovoru, ktery se uskutecnil po tomto setkani, ze jsou mnoha bila mista v emigraci a ze zivota Cechu a Slovaku v Kanade, ktera je zapotrebi zmapovat a k tomu by prave takova konference mohla v roce 2008 prispet.
O tom, ze novy konzulat v Torontu je prinosem nejen pro krajanskou verejnost, ale hlavne pro reprezentaci Ceske republiky svedci i recepce, ktera se konala k vyroci listopadovych udalosti 15. listopadu v Ontario Clubu na Wellington St. Kratke pripitky prednesli cesky konzul Petr Mikyska a sef protokolu ontarijske vlady Wayne Murphy. Ve velmi prijemne atmosfere se teto recepce zucastnili i reprezentanti torontskeho diplomatickeho sboru. Skoda jen, ze nebyl pritomen nikdo ze slovenske strany. 17. listopad neni jen svatkem Cechu, ale i Slovaku.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu